RORO

SRI a știut de loturile Hexi cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial Anios. SRI: "Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!"

Published at Monday, 9 May 2016, 07:05

Toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, susțin sursele ziarului. Dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!

UPDATE: GB Indco, importatorul Anios în România, reacționează la documentul primit de SRI. Prin semnătura lui Alexandru Vîrgolici, GB Indco face o pledoarie tehnică, insinuînd că afirmațiile epidemiologului către SRI sînt neserioase. Poziția integrală a GB Indco la finalul articolului.

UPDATE:News.ro informează că ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, a demisionat.

UPDATE: Alex Căutiş, jurnalist la Kamikaze, a postat pe facebook o investigaţie din 2010 în care arăta că acelaşi spital SRI care a cumpărat prin achiziţie directă produse Hexi Pharma achiziţiona şi alte produse medicale, deşi Comisia de soluţionare a contestaţiilor demonstra nevalabilitatea procedurilor.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

"Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI. Mi-au spus, la un moment dat, în glumă, că vor veni cu propriul top de hârtie", zâmbește omul.

Vocea medicului se aude pe fundalul unui dangăt de urbe transilvană. Femei și bărbați, însoțiți de copii, se duc la slujbă.

Zâmbetul doctorului epidemiolog e călâu.

"Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete".

Clopotele s-au oprit.

Ne arată hârtiile.

Ce a trimis sursa către SRI în octombrie 2014

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014.

În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.


Serviciul Român de Informații: "Prețuim oamenii"

SRI este standardul în materie de gândire contradictorie a societății noastre. Îl bănuim de toate relele și îl invocăm pentru a ne oferi toate providențele.

Cât știe Serviciul, de fapt?

Și ce face cu ce știe?

El a promis: "Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul". A prețuit viața oamenilor în cazul dezinfectanților diluați și stricați și mistificați?!

Tot SRI a jurat ”să protejeze siguranța cetățenilor”. Și să culeagă și să verifice informații despre ”corupția care produce disfuncționalități majore în domenii precum sănătatea”.

Oriunde întorci privirea în lege sau în ce spune SRI despre el însuși, oriunde citești, greu găsești o frază care să nu se potrivească situației din sănătate. Sănătatea ar putea fi  celălalt nume al SRI.


Ca să se afle

Epidemiologul e una dintre sursele SRI. "Vorbesc cu voi pentru că am vorbit cu ei aproape ani de zile și nu s-a întâmplat nimic!", spune medicul.

"Dacă se vor supăra, asta e! Nu vreau să mă considere duplicitar sau trădător, dar e timpul ca oamenii să știe ce se întâmplă", spune medicul.

Are o singură condiție. Fără nume și orașul din care provine.

Este unul dintre marile municipii ale României.

grafic_sticle


"Comisia de Biocide dă avize la produse care pică standardele"

- Ați fost plătit de SRI?

- Nu. Însă de 8 ani mă văd foarte des cu ei.  Mă caută o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni.

- Și în ce consta colaborarea?

- I-am întrebat dacă îi interesează cu adevărat sănătatea publică. Mi-au spus că da. Și am început să le explic, pe îndelete, cum se câștigă licitațiile pe dezinfectanți nu doar aici, la noi, ci în toată țara.

- Erați practic o sursă a lor.

- Da. Am început prin 2008. Le furnizam documente. Și multe explicații. Foarte multe. Am vrut să-i fac să înțeleagă ce nenorocire se petrece. Nu știam despre diluare, asta am citit-o la voi. Dar diluarea este doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum.

- Celelalte care sunt?

- Sunt foarte multe. Să dăm oamenilor un exemplu. În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să folosești dezinfectanți medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Națională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanții nu le trec în realitate! Și așa ajungem să spălăm instrumentarul de operație sau saloanele de ATI cu substanțe care nu sunt conforme. Și care nu-și fac, normal, efectul.

2024

este anul pînă în care Comisia Națională de Biocide a prelungit de curînd avizul pentru acești dezinfectanți, deși mulți erau neconformi!

"Medicii știu că în saloanele ATI sunt cele mai multe infecții nosocomiale. Una dintre explicații este faptul că se folosesc dezinfectanți inferiori, care, în România, sunt clasificați drept superiori"
- Medic epidemiolog, sursă a SRI

Mărturie de la "Sf. Pantelimon": 40% decese în weekend!

Discutăm în paralel cu un medic de ATI de la Spitalul de Urgență "Sf. Pantelimon" din București.

E unul dintre cei 25 de medici care a semnat o hârtie pentru înlocuirea conducerii.

Una dintre cauzele apelului lor disperat este  subraportarea infecțiilor nosocomiale și creșterea deceselor, mai ales în ultimele trei luni.

"Dacă veți face statistica pe zilele de sâmbătă și duminică vă veți îngrozi! A ajuns și la 40%", spune doctorul cu experiență de câteva decenii în ATI.

O asemenea cifră, 40% mortalitate în week-end, nu e întîmplătoare. Sau singulară. Sau tranzitorie. E ceea ce numește Stelian Tănase ”groapa de gunoi a sistemului”.

cercbun

 

"Dezinfectanții neconformi produc bacterii rezistente"

 

- Care-i efectul folosirii unui antiseptic diluat sau necorespunzător?

- Dacă substanța e prea slabă, nu doar că nu mor microorganismele cele mai puternice. Dar apare încă un efect în lanț! Bacteria care supraviețuiește capătă imunitate și transmite imunitatea crescută generației  viitoare de bacterii, care nu va mai răspunde nici la substanțele de concentrație și de caracteristici normale.

- Ca și cum e mai rău decât înainte de a dezinfecta instrumentarul?

- Da. Și nu vorbim doar despre podele, așa cum încearcă unii să mute discuția. Ci și despre aparatură, instrumentar, tot ce intră în contact cu sângele pacientului. Dezinfectanții contrafăcuți  funcționează ca un vaccin pentru bacterii. Diferența e că imunitatea dobândită a bacteriilor se transmite genetic. A oamenilor, nu!

- Care este rata reală de infecții nosocomiale la "Sf. Pantelimon"?

- Eu o estimez la 20%. Iar oamenii care scapă din spitale duc acasă germenii mutanți. E doar o chestiune de timp să avem de tratat infecții imposibil de vindecat cu mijloacele pe care le avem și le cunoaștem.

Într-un alt spital din București, la "Marie Curie", lucrurile stau exact invers.

”N-am nimic de ascuns” a spus șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți, Cătălin Cîrstoveanu. Și lipit pur și simplu pe perete un afiș cu cifrele fundamentale. Operații, infecții și mortalitatea. În 2015, infecțiile nosocomiale au fost de 12%, iar mortalitatea este de 9%.

tabel


Epidemiologi trimiși în SUA pe pila firmelor

Înapoi în Ardeal la discuția cu sursa SRI.

- Ce licitații trucate le-ați reclamat?

- De la noi din județ, cele din 2008, 2010 și 2014. Și au câștigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Încercam să le explic standardele pe dezinfectanți ca să înțeleagă dezastrul.

- Când v-au căutat cei de la SRI ultima oară înainte de a deveni publică criza?

- În aprilie 2016.

- Și le-ați explicat aceste lucruri în detaliu? Le-ați spus care e efectul?

- (Medicul simte că suntem circumspecți) Da. Și-mi spuneau mereu că ei fac rapoarte către șefi, apoi informări către ministere și Guvern și nu se întâmplă nimic.

- Dar nu ați primit niciun semnal că ceva se mișcă?

- La un moment dat, una dintre licitațiile de la Spitalul Județean a părut că reintră pe o linie corectă. Dar cred că a intervenit cineva politic și s-a revenit la "normal".

- Atât?

- A mai fost ceva. A existat o listă de epidemiologi trimiși în SUA la specializare de către Ministerul Sănătății. Eu deja nu mai eram în sistem, lucram în zona privată, dar am aflat și le-am zis: vedeți că a intervenit cineva care distribuie Anios și a pus medici pe listă ca un cadou din partea firmei.

- Putea să facă o firmă privată un favor către epidemiologi pe banii ministerului?

- Da, putea. Au legături în minister. Și cei din SRI au verificat, că au și ei oameni în Ministerul Sănătății. S-au întors și mi-au spus: "Așa e, ai dreptate. Firma a intervenit la minister și și-a pus medicii pe listă!".

"Apropo de ce declară acum premierul Cioloș că e mirat că nu există un laborator acreditat pentru eficacitatea biocizilor, le-am spus cu ani în urmă celor de la SRI că nu avem laborator. Și că ungurii au mai multe, tocmai pentru că, de regulă, în analizele pharma serviciile și poliția caută urme de droguri și alte substanțe"
- Medic epidemiolog, sursă a SRI

100.000

de euro/lună este necesarul de dezinfectanți la un spital județean (cifră medie)

20.000

 de euro/lună primește un spital județean pentru dezinfectanți (cifră medie)

"Am făcut analize pe Thor și am găsit mari probleme"


- Despre Hexi Pharma ați informat?

- Da, sigur. De multe ori, firmele sunt mână în mână la licitații. Unele dintre ele. Perechile se cam știu. Aflasem de la un laborator din Germania, nemții sunt probabil campionii controlului pe dezinfectați, că Thor nu a trecut testele acolo, deși în România a avut rezultate bune declarate. Și, prin cineva, am făcut o analiză în Ungaria pe Thor ca să înțelegem ce se întâmplă.

- "Să facem" înseamnă SRI?

- Nu, nu. Eu și niște prieteni din privat. Unii erau chiar competitori ai Hexi Pharma.

- Când ați vorbit cu SRI despre asta?

- Anul trecut, în 2015.

- Ce ați găsit?

- Mari neconformități. Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă.

Al doilea medic confirmă discuțiile cu SRI

”Ideea agenților era că dacă nu se face flagrant la mită e tare greu să se închidă cercul. Și le-am spus că mor oameni în cercul lor neînchis”
- Medic epidemiolog, sursă a SRI

Îl rugăm să ne dea un nume de alt medic care poate confirma că SRI a discutat și cu el. Ca să verificăm că SRI lucrează, într-adevăr, cu medici epidemiologi.

Ne oferă numele unui reputat doctor, între timp pensionat.

"Da, am discutat despre infecțiile nosocomiale și despre ceea ce se întâmplă în spitale cu SRI cu multă vreme în urmă. Să fie 10 ani. Dar îmi amintesc vag conținutul discuțiilor", confirmă profesorul doctor.

"Le-am spus că va fi un dezastru și că mor oameni"

Continuăm discuția cu epidemiologul.

- Ce v-a mânat să spuneți toate aceste lucruri ofițerilor SRI?

- Licitațiile trucate duc la achiziția de dezinfectanți produși în Germania, Marea Britanie, Franța și România fără a respecta niște standarde europene minime. Mulți dintre productori ajung să mintă la performanțe, ca să coboare prețul. Plus că banii spitalelor sînt puțini față de nevoia de dezinfectanți. Toate acestea provoacă un dezastru continuu la noi în spitale, suferință, morți, cheltuieli imense cu antibioticele.

- Exemple?

- Uitați, de pildă Steranios de la Anios și Cidex și Cidex OPA de la Johnson & Johnson, au fost folosiți cândva ca dezinfectanți, dar acum nu ar putea pentru că nu au standarde minime pentru un dezinfectant de instrumentar, dar sunt folosiţi în 80% din spitale ca sterilizanți! De pildă, ei nu pot fi folosiți pentru bronhoscopii și endoscopii, dar sunt!

- Și cine a abandonat pe lanțul autorităților statului?

- Toți.  De la Comisia de Biocide, Ministerul Sănătății, DSP-uri și spitale.

- Alt exemplu, vă rugăm?

- Comisia de Biocide a acceptat teste EN 1040 și 1276 pe bacterii și EN 1275 și 1650 pe fungi pentru Hexi Thor făcute la "Cantacuzino" și "Nasta", care nu aveau acreditare pe aceste teste. Uitați, vă dau acest document.

Îl întinde din nou.

Cum arată o informare către SRI

Sursa SRI începe așa:

"De ce prezenta achiziție publică de dezinfectanți este nelegală și aranjată în marea majoritate pentru produsele ANIOS, neconforme unei unități sanitare din România, oricare ar fi distribuitorul acestor produse".

Pasajele curg unul după celălalt. "Pentru un dezinfectant detergent de instrumentar nu se poate accepta drept câștigător un produs cu un spectru parțial bactericid și fungicid, iar virucid limitat!!".

Și tot așa, 20 de pagini.

"Pentru că produsul desemnat dinainte câștigător Anios Oxy Floor prin oxidare celulară nu este testat și nu îndeplinește în condiții obligatorii standard de testare standardele SR EN 14561, 14562, 14563, 14347".

"Sunt două produse care nu au spectrul minim solicitat de către Comisia de Biocide pentru avizare. Un produs care nu are acest spectru minim, un biocid care are doar efect asupra bacteriilor și a fungilor nu ar trebui avizat pentru utilizarea în domeniul medical. SR EN 14348 și SR EN 14476 sunt standardele minime obligatorii pentru avizarea unui produs".

sri_sesizare Aşa arată o pagină din cele 19 ale informării către SRI privind probleme cu dezinfectanţii


"Hai la SRI că oricum o să nege!"

Mergem la Serviciul Român de Informații.

Pentru marea surpriză, neanticipată. Ne așteptam ca SRI să nege că a știut ceva despre măsluirea în masă a dezinfectanților vreme de un deceniu.

Întâlnirea e stabilită din timp, le comunicăm tema, le lăsăm timp să verifice.

Ovidiu Marincea este purtătorul de cuvânt al Serviciului. Îi decupăm câteva fraze din ceea ce le-a trimis sursa lor pe 27 octombrie 2010: "Știm că ați primit aceste date".

Se uită, ni le dă înapoi, cutuma SRI e să nu discute pe documente și cazuri concrete.

OK, trecem la întrebările oficiale. În scris, ca să înțelegeți limbajul.

3

- Din informațiile ziarului, SRI a știut despre problemele de calitate ale dezinfectanților din spitalele românești. Confirmați acest lucru?

- SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate.  În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

-  În mod specific, puteți confirma că mai mulți miniștri ai Sănătății au fost informați despre neconformitatea dezinfectanților produși de mai multe firme?

- Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.

2

- Conform legii, SRI este obligat să se prezinte în fața Comisiei Parlamentare de control în cazul în care va fi convocat. Dar legea nu interzice Serviciului să aibă el însuși inițiativa audierii. Își dorește SRI să vină în fața Comisiei Parlamentare și să prezinte probele că a tratat problema ca pe una de sănătate publică?

- Serviciul Român de Informații se supune controlului Parlamentar, în speță Comisiei de control asupra activității SRI. Punem la dispoziția Parlamentului României rapoartele noastre anuale de activitate, răspundem în fața președintelui CSAT, venim cu lămuriri la Comisia de control, ori de câte ori ni se solicită. Dacă există anumite aspecte de clarificat în ceea ce privește activitatea pe care o desfășurăm, sigur că ne prezentăm pentru a le clarifica. Răspundem și în fața cetățenilor în serviciul cărora suntem. De aceea, răspundem și la aceste întrebări puse de jurnaliști, în limita competențelor noastre legale.

100

de informări "inclusiv despre infecțiile nosocomiale" declară SRI că a trimis în ultimii 5 ani

- Misiunea Serviciului constă și în "Prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere care, prin natură și amploare, afectează siguranța națională". Iar valorile SRI sunt conchise astfel:  "Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul". Crede SRI că, în cazul dezinfectanților din spitale, și-a îndeplinit misiunea și și-a respectat valorile?

- SRI are ca misiune nu doar prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere. Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, alături de celelalte instituții partenere din Sistemul Național de Apărare, Securitate și Ordine Publică, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI își îndeplinește rolul și misiunile, utilizând exclusiv resursele legale pe care le are la dispoziție.

1

- A avut SRI informații despre politizarea numirii directorilor de spital, a șefilor DSP și a vicierii achizițiilor publice din spitale prin influențe politice?

- Am răspuns la această întrebare mai sus. SRI a valorificat și transmis informări, potrivit legii, despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate.

- Spitalul SRI are contract cu HEXI PHARMA?

- Spitalul SRI nu are un contract cu Hexi Pharma. Însă,  în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile, la începutul acestui an, au fost achiziționate două produse de la firma menționată de dumneavoastră: săpun dezinfectant și antiseptic pentru mâini. Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale.

63

de cumpărări directe a făcut Spitalul SRI în ultimii 5 ani de la Hexi Pharma

Ce va face Parlamentul?

Active Watch a cerut acum câteva zile Comisiei Parlamentare să audieze Serviciul în problema crizei dezinfectanților ca să aflăm ce a știut și ce a făcut.

La întrebările Gazetei, SRI confirmă că a știut și că a trimis informări.

"În fața Comisiei, Serviciul e obligat să arate informările pe care le-a făcut către beneficiari", explică Mircea Toma.

Ce înseamnă beneficiari ai informărilor pe sănătate? Ministrul Sănătății, în primul rând. Primul ministru. Președintele. Și șefii Consiliilor Județene.

O sursă  susține că "toți miniștrii Sănătății, începând cel puțin din 2009, de la Cseke Ottila, au avut informări SRI legate de infecțiile nosocomiale și, concret, despre dezinfectanți".

scan2 Vulnerabilităţile din sectorul sănătăţii, prezentate în raportul SRI din 2013 vorbesc despre ”fraudă și corupție” și despre ”precaritatea serviciilor medicale”

"Este puțin probabil ca DNA și DIICOT să nu fi primit și ele informări de la SRI pe această temă, după ce Serviciul a sesizat că Ministerul Sănătății nu face nimic", spune o altă sursă, judiciară.

17%

este scăderea numărului reacţiilor beneficiarilor la informările SRI în 2014 faţă de 2013

5.373

de informări a transmis SRI beneficiarilor legali din plan central în 2014, conform raportului Serviciului

4

"Cu ochii mei am văzut o informare dată de SRI mai departe în care apărea numele lui Hexi Pharma și erau semnalate probleme la un lot întreg de dezinfectanți!"
- Sursă a Gazetei

Celor 6 miniştri ai sănătăţii din 2010 încoace ziarul le adresat ieri următoarea întrebare: "În perioada petrecută ca ministru al sănătăţii, aţi primit informări de la SRI legate de calitatea dezinfectanţilor, loturi cu probleme sau licitaţii trucate în privinţa acestor produse? Dacă da, a fost menţionat vreun producător anume?"

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii între 23 decembrie 2009 - 4 august 2011

"Din păcate, nu există posibilitatea legală și administrativă de a vă răspunde la această întrebare. Vă mulțumesc".

Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii între 17 august 2011 - 27 aprilie 2012

"Nu, nu, nu mi-aduc aminte de astfel de informaţii la nivelul Ministerului Sănătăţii. Eu am afinitate pentru astfel de informaţii, dar nu au fost. De fapt am stat destul de puţin acolo".

Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii între 7 mai 2012 - 1 octombrie 2012

Nu a putut răspunde, aflându-se la înmormântarea tatălui său.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii între 21 decembrie 2012 - 25 februarie 2014

"Din păcate, nu. Nu am primit nicio informare care să presupună să începi să acţionezi în acest sens. Dar poate verificați de ce Comisia de Biocide a prelungit avizele pînă în 2024”.

•  Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii între 26 februarie - 2014 - 16 noiembrie 2015

"Cât am fost ministru am primit foarte multe informări, dar nu-mi amintesc de ceva special".

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii din 17 noiembrie 2015

Ministrul actual a cerut întrebarea prin biroul de presă. Am trimis-o. Așteptăm răspunsul.

 

Prima reacție a importatorului Anios

Discuție cu Alexandru Vârgolici, patronul GB Indco, unicul importator al francezilor de la Anios.

Ați avut vreodată probleme cu dezinfectanții aduși din Franța? "Nu".

Niciodată? "Niciodată".

Omul are însă multe lucruri interesante de spus.

Pe mâine!

imgonline-com-ua-twotone-oxnKeAwSN4eh

Next episode

Frankfurter Allgemeine Zeitung despre criza dezinfectanților din România: ”Cercetările de luni de zile ale jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor au descoperit o bombă bacteriologică precum într-un film interpretat de Orson Welles”