ENEN

Ne-am trimis soldații pe frontul NATO cu dezinfectanți diluați! Întrebat de Gazetă, MApN recunoaște: ”Trupele românești din Afganistan, Irak și Bosnia au folosit în ultimii 10 ani biocide Hexi Pharma”

Articol publicat miercuri, 18 mai 2016, 07:05

”După ce au apărut articolele în ziar am mers la US Army, le-am spus ce problemă avem și ne-au dat antisepticele lor”, explică un militar. SIE, SRI și DGIA n-au știut nimic de îngenuncherea Armatei Române?

UPDATE: După publicarea articolului, Comisia de Biocide a publicat azi, 18 mai 2016, o nouă formă a listei cu biocidele aprobate în România, din care au eliminat produsele Hexi Pharma. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

"Mie mi s-a omorât timpul,

Onorată instanţă.

Când mă întorceam eu voluntar

Din război,

Am băgat de seamă

Că timpului meu îi fuseseră amputate

Inima, gura şi fruntea.

(...)

Iertați-mi expresia,

Dar asta n-a fost viață!

De atunci, iată, am pierdut și jumătate din moarte

Așteptându-mi rândul la coadă,

Ca să v-aduc la cunoștință pricina mea,

Aici,

La judecata de apoi".

                                                  (Pricina - Marin Sorescu)

 

Cel mai scurt și mai trist episod al seriei.

Nu sunt prea multe de spus.

Timp de un deceniu, rănile soldaților români care au luptat pe front în alianța NATO au fost dezinfectate cu produse fabricate intenționat diluat.

43.000

de militari și 30 de batalioane a trimis România pe front vreme de aproape 12 ani de la aderarea la NATO

"Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL", sună răspunsul primit ieri de Gazeta Sporturilor de la Ministerului Apărării Naționale.


Tot sistemul de forță alimentat de Condrea

Ziarul a adresat către MApN întrebarea legată de trupele de pe front după ce am aflat că Spitalele SRI, pompierii de la ISU, ambulanțele SMURD, Spitalul Militar Central, spitalele militare regionale și zeci de unități militare din țară au contracte cu Hexi Pharma.

”Ăștia au trimis și pe front tot bidoanele Hexi?!”.

Armata a răspuns repede, a doua zi, la urma urmei nu mai e nimic ascuns! Nu e decît confirmarea, pas cu pas, că instituțiile de forță și de siguranță națională au avut în Hexi Pharma un partener agreat. 

În comunicatul către Gazetă, MApN precizează că "Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale".

Mai exact, Direcția Sanitară a ministerului a încheiat contractele cu Hexi Pharma.


Thor și Suprasept la Bagdad

De aici, Thor, Suprasept și celelalte antiseptice diluate până la de zece ori au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad, orașe unde sângele trupelor noastre s-a înfipt în pământul tare.

Produsele Hexi au fost în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor.

Căpitanul Octavian Moise este medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei.

Într-un interviu acordat revistei online armataromaniei.ro, medicul explică: "Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii principali în acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada ieşirii în arie, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară, adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC".


Am tratat și militarii afgani, dar și populația civilă

Antisepticele Hexi au fost folosite pentru toate intervențiile medicale din bazele românilor. Nu de acum. Dintotdeauna. Iar acestea substanțe au fost mereu diluate.

”Vreau ca oamenii să înțeleagă un lucru. Am spus adevărul, deși nu mi-e ușor pentru că am fost parte! Am spus adevărul cînd v-am dat rețetele diluate de acum cîțiva ani. Am spus adevărul cînd am afirmat că aproape toate produsele sînt diluate. Testele Guvernului au confirmat. La fel spun adevărul acum: Condrea a produs mereu produse diluate. Minciuna aceasta durează de peste 10 ani și toată lumea, inclusiv Armata Română, a primit produse diluate!”- Sursa Gazetei din fabrica Hexi Pharma

În Afganistan, la acțiuni, în patrulări, în lupte, intervine întîi de toate personalul medical românesc.

După transportul răniților, afecțiunile obișnuite rămîn în tratamentul doctorilor noștri, iar cele grave se tratează în spitalele americane. Abia acolo sînt dezinfectante ca lumea. Dar pînă azi n-am știut acest lucru!

130

de răniți a înregistrat armata română în cele trei zone de conflict

28

de soldați români au căzut la datorie pe fronturile din Afganistan, Irak și Bosnia

"În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical", explică medicul Octavian Moise.

Tot căpitanul Moise explică faptul că medicii români au asigurat asistență și armatei afgane, dar și populației civile din zonă.


Ne-au dat americanii dezinfectanții lor până când ne vin alții din țară

Ce s-a întâmplat acum cu produsele Hexi Pharma?

"După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", sună finalul răspunsului oficial al MApN către ziar.

Armata română, din țară și de pe fronturile de luptă, ne anunță că renunță la produsele Hexi Pharma. După 10 ani.

Unele dintre aceste produse nici măcar n-aveau două substanțe active, așa cum scria pe etichetă.

Întrebări pentru SIE, SRI și DGIA.

Evidența pe care o expunem astăzi, potrivit căreia forțele NATO ale armatei române au luptat vreme de 10 ani cu apă chioară pe post de antiseptice nu e o problemă de siguranță națională? Nu este asta în competența directă a SIE? Și a SRI?! Ca să nu mai vorbim despre serviciul secretul al Armatei, DGIA. Ba să vorbim!

Neoficial, militarii ne-au spus și care a fost soluția de urgență adoptată acum cîteva zile: "Le-am spus americanilor ce problemă avem. Au fost de acord ca, până când din țară ne vor sosi alte produse, să ne dea dezinfectanții pe care-i folosesc ei".

Imaginați-vă scena. Cazarmă NATO. Dimineață senină la Kandahar. Paștunii fumează hașiș. Un colonel NATO îl caută pe un alt colonel NATO.

Cioc, cioc! Sorry, man, avem o situație. De 10 ani folosim dezinfectanți diluați. Pe ei ni i-a pus țara în raniţă când ne-a trimis încoace.

Comisia de Biocide păstrează pe listă produsele Hexi!

imgonline-com-ua-twotone-rcLrDRIbq1zQ

Marți, 1 decembrie 2015, imediat după instalarea ca premier, prim-ministrul Dacian Cioloș a asistat la defilarea militară de Ziua Națională.

După paradă, premierul s-a strecurat, singur, într-un grup în care stăteau, cu privirile drepte și îndurerate, familiile soldaților români morți pe front.

Un puști cu ochelari, să fi fost în clasa a patra, poate a cincea, îmbrăcat îngrijit, a început să plângă în brațele primului ministru.

"Să fii mândru!", i-a spus Cioloș.

Șeful Guvernului l-a strâns tare și i-a repetat, întruna, "Să crești mare și să fii mândru de tatăl tău!", în timp ce copilul își împungea capul în paltonul omului, în căutarea unei amintiri îndepărtate.

Îi era dor de celălalt bărbat.

Joi, 12 mai 2016, a doua zi după ce Guvernul a decis retragerea substanțelor Hexi din spitale, Comisia de Biocide a Ministerului Sănătății a comunicat acelorași spitale lista reîmprospătată a substanțelor biocide care pot fi folosite în sistemul sanitar. Substanțele Hexi Pharma sunt tot acolo!

E prea mult ce ni se întâmplă.

Puștiule din ”a patra” sau ”a cincea” fă-te mai repede bărbat ca tatăl tău și mușcă din noi!

11_Afganistan

Episodul următor

”22 de informări către Parchete trimise de către SRI!”. Cum explică Sebastian Ghiță eșecul de a apăra cetățeanul