ENEN

"Ar costa enorm", a răspuns Ministerul Sănătății, când a fost întrebat de ce testează doar 42 din 380 de mărci de dezinfectanți de pe piață!

Articol publicat marţi, 14 iunie 2016, 12:06

La insistențele presei, ministerul n-a putut preciza cît anume înseamnă ”enorm” și care e economia pe care o face Guvernul.

UPDATE: Hotnews publică topul spitalelor care au cumpărat dezinfectanți de la Hexi. Sursa este agenția care administrează SEAP. 

Pe 25 iunie se vor împlini două luni de când publicul a aflat că statul român nu a controlat niciodată compoziția sau eficiența dezinfectanților din spitale în ultimul deceniu.

Pe 11 mai, la sediul Guvernului, Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța că ”toate probele Hexi Pharma sunt neconforme, le retragem și vom testa restul dezinfectanților, de la celelalte firme”.

Până acum nu s-a făcut nici un test pe restul produselor!

Mai mult, potrivit afirmațiilor de azi ale lui Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al ministrului Vlad Voiculescu, ”se vor face teste, dar pentru 42 de produse, nu pentru toate”.

Testele vor fi realizate în România.

10%

dintre mărcile de dezinfectanți avizate în România și folosite în spitale vor fi testate

”Și restul dezinfectanților din spitale?”,  a sunat întrebarea presei. ”Oricum, din momentul în care schimbăm Articolul 10 din regulamentul biocidelor, producătorii vor avea 120 de zile la dispoziție să facă două teste de eficacitate, la laboratoare acreditate din străinătate”, a răspuns reprezentantul Ministerului Sănătății.

120 de zile care încep să curgă nu de azi, ci de undeva din viitor.

”Și în cele 120 de zile cum protejați siguranța pacientului?”, au insistat jurnaliștii. ”Nu mutați responsabilitatea la producători?”, au completat ei.

”Ar fi durat, oricum mult să facem testele pentru toate cele aproximativ 380 de produse”, a spus oficialul.

Testele de eficiență pentru cele 42 de produse se vor efectua la trei laboratoare ale Ministerului Sănătății, din țară.

Aceste testări se fac pe culturi, dar nu sunt echivalentul nici de acuratețe și nici de cost al testelor de eficiență din străinătate, care costă într-adevăr între 10.000 și 20.000 de euro pe produs.

Ele costă mult mai puțin. Dar nu știm cât.

”Cât costă cele 42 de teste?”, au întrebat jurnaliștii. ”Nu știu, vă voi comunica”, a spus purtătorul de cuvânt.

”Și cât ar fi costat pentru toate cele aproximativ 380 de produse?”, au insistat cei din sală.

”Nu știu. Dar știu cu siguranță că ar costa enorm”, a declarat Colintineanu.

Întrebat apoi de ce Guvernul nu și-a ținut promisiunea către public de a testa începând din 11 mai produsele altele decât Hexi Pharma, reprezentantul Ministerului Sănătății a spus: ”De undeva trebuie să începem. Și trebuie să ne încadrăm și în resticțiile bugetare”.

Din informațiile Gazetei Sporturilor, cele 42 de teste de eficiență biocidă făcute în România valorează aproximativ 15.000 de euro.

Doi experți au comentat alte afirmații de azi din conferința de presă a ministerului.

EXPERT.  ”Nu e adevărat că spitalele pun codul CPV la toate achizițiile publice! E o informație falsă furnizată de minister! Așa e la licitații, dar nu la încredințările directe. În cazul încredințărilor directe, Hexi Pharma sau orice altă firmă își pune codurile CPV atunci când postează oferta pe SEAP. Autoritatea contractantă nu poate interveni pe câmpul de cod CPV. Eventual, poate să adauge coduri CPV la alt câmp, unde își postează comentariile”, explică pentru cititori un specialist în achiziții publice.

EXPERT. ”Nu e adevărat! Dacă producătorul pune în dezinfectant un produs pe care nu-l trece pe etichetă, de pildă un medicament, antisepticul său poate omorî bacteriile. Dar ar fi o eficiență mincinoasă, pentru că nu are concentrația corectă și este și periculos pentru om, conținând o substanță nedeclarată”.

Episodul următor

Mărturie despre cum se fură în sistemul electronic de achiziții publice! Hexi iese pe locul 1 în toate topurile pe dezinfectanți