ENEN

Angajații Hexi Pharma și toți directorii au recunoscut diluarea dezinfectanților în fața procurorilor!

Articol publicat miercuri, 24 august 2016, 21:08

Ei aruncă tot pe patronul decedat. Declarații scrise: ”Știam de diluare, dar Dan Condrea ne garanta faptul că ele sînt eficiente și că ce scrie pe etichetă e mai mult o chestie de marketing ca să cîștigăm licitațiile”.


UPDATE. Soțul lui Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, a intervenit telefonic în emisiunea de la Antena 3. A spus că mă dă în judecată. Dar, imediat, a dezvăluit că ”soția mea a aflat la două zile după declanșarea scandalului de la Dan Condrea că substanțele erau diluate”.

Despre emisiunea cu Mihai Gâdea și Mircea Badea, exact ce am spus și la început: putem să fim civilizați și să încercăm să ridicăm nivelul argumentelor și în miezul celei mai disconfortante dintre neînțelegeri. Nu există învingător sau învins, există nevoia oamenilor de a fi expuși la informații, idei și perspective fără ura aceasta care mănîncă orice raționalitate. [/update]


Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Două dosare penale sunt deschise în acest moment pe cazul Hexi Pharma.

UNU. Parchetul General cercetează înșelăciunea față de spitale și amenințarea vieții pacienților, prin comercializarea de către Hexi a dezinfectanților diluați.

DOI. DNA investighează evaziunea fiscală, firmele off-shore și felul în care banii negri ai Hexi au ajuns în spitale în urma unor achiziții publice suspecte.

Zeci de angajați din Hexi Pharma au fost audiați de către procurorii celor două instituții. Unii dintre ei, directorul general Flori Dinu, de pildă, sunt deja puși sub acuzare și au dat declarații în ambele instituții care investighează cazul.

Au avut loc și confruntări între diverși oameni.

”Nu există niciun dubiu în privința diluării majore a produselor. Un număr surprinzător de mare de angajați știau că produsele sunt falsificate”, susțin mai multe surse, concordante, care cunosc investigația.

”Știam de diluare, dar Dan Condrea ne garanta faptul că ele sunt eficiente și că ce scrie pe etichetă e mai mult o chestie de marketing ca să câștigăm licitațiile”, sună declarația unuia dintre angajații firmei.

”Poate că o spun ca să-și diminueze participarea sau chiar așa stăteau lucrurile. Ei aruncă toată vina pe Condrea, pe ideea că el le impunea diluarea și nimeni nu putea protesta sau nu se putea opune”, susțin sursele.

Cert e că la dosare s-au strâns zeci de mărturii despre falsificarea Suprasept, Thor și a altor produse.

Mărturiile vin din diverse zone ale firmei. Unul dintre cei care a recunoscut este Mihai Leva, directorul de producție, cel care a admis diluările care la anumite produse, Suprasept de pildă, au mers și până la 90%! ”Am tot încercat să-l conving pe Condrea, dar n-am reușit”, a spus Leva procurorilor.

O sursă: ”Nu înseamnă că aceste declarații din care rezultă că singurul responsabil era Condrea au fost asumate de procurori”. 

12%

glutaraldehidă este compoziția Suprasept de pe etichetă

1,6%

glutaraldehidă este ceea ce s-a descoperit real în zeci de buletine de analiză

Directorul general Flori Dinu a recunoscut și ea că știa de diluare, dar susține că n-a avut ce face în fața voinței patronului! Șefii contabilității și ai zonei economice erau la curent, de asemenea, cu diluarea masivă. ”Ei știau exact ce cantități mici de substanță activă intrau în contabilitate. Falsificarea produselor stătea la baza calculelor economice ale firmei, cantitățile sunt vizibile ușor în contabilitate”, confirmă o altă sursă.

În privința rezultatelor de eficiență de la Institutul Cantacuzino, ele atestă că unele produse erau eficiente, iar cele cu grad mare de falsificare nu aveau eficiență.

În afară de Guvern, pe 11 mai 2016, când a spus că toate probele sunt neconforme, nimeni nu a afirmat acest lucru.

Gazeta a și contrazis imediat Guvernul.

Chiar a doua zi, pe 12 mai 2016, imediat după ce Guvernul a făcut publice rezultatele, Gazeta a publicat un material în care a scris: ”Ministerul Sănătății a interpretat greșit rezultatele de le Hexio IOD, care par bune”. Mai mult, în aceeași zi, Gazeta a tipărit un rezultat de analiză de la Icechim, făcut chiar la comanda ziarului, care arăta că un alt produs, Clorhexin C,  era conform etichetei.

Ce înseamnă asta? Nu toate cele 20 de produse Hexi au fost falsificate. Dar unele sunt, în mod cert, falsificate cu un grad imens de abatere față de normal și care le face ineficiente chiar și în analiza Cantacuzino!

Practic, Hexi Pharma a făcut un experiment pentru a vedea dacă, scazând concentrațiile dezinfectanților, aceştia rămân eficienţi. Unii au rămas, alţii nu. Numai că acest experiment n-a fost făcut în laborator, ci pe cei 3,8 milioane de români internați în fiecare an în România. 

”Toate mărturiile angajaților arată ceva: Hexi Pharma nu a fost o firmă care să fi făcut produse în regulă până la un moment și apoi să le fi falsificat. Pur și simplu au fost falsificate de la început, de cel puțin 10 ani, ca să câîștige în fața concurenței”
- Sursă judiciară

Ce se urmărește în continuare?

Mari sume de bani cash ieșeau din Hexi Pharma în fiecare lună.

Mii de contracte de achiziții din bani publici semna Hexi Pharma în fiecare an.

Unde se duceau acești bani?

Asta vor să afle procurorii.

Episodul următor

Documentele care arată că Hexi falsifica de 10 ori în toți anii