ENEN

Mărturie de chirurg: ”Prin analizele din Cehia, statul român recunoaște că și-a îmbolnăvit și chiar ucis pacienții, folosind dezinfectanții ineficienți Hexi în sute de spitale!”

Articol publicat miercuri, 21 decembrie 2016, 06:12

Gazeta a primit confirmarea de la o sursă din Cehia: ”Dezinfectanții Hexi Pharma nu au trecut testele”.

”Nu credeam vreodată că România va admite așa ceva! Faptul că ne-am infectat pacienții este groaznic. Dar faptul că statul recunoaște îmi reîmprospătează speranța că n-am rămas degeaba să operez, să-mi cresc copiii aici și să încerc să-i învăț medicină pe rezidenți!”
- Chirurg de la un mare spital de urgență din București

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cu 10 zile în urmă, inițial Digi 24 și, mai apoi, News.ro, Mediafax și alte instituții de presă au furnizat știrea potrivit căreia ”analizele făcute la laboratorul acreditat din Cehia arată că dezinfectanții Hexi Pharma sînt ineficienți”.

Gazeta Sporturilor are două surse care confirmă informația.

Ambele vorbesc despre un număr de peste zece produse testate la laboratorul acreditat de la Praga.

Prima sursă, chiar din Cehia, susține că ”nici unul dintre produsele Hexi Pharma nu a omorît bacteriile și nu a trecut testele”.

350

de spitale din România au folosit produse Hexi Pharma în această perioadă

10 ani

a produs Hexi Pharma substanţe falsificate, potrivit surselor din interiorul companiei

A doua, o sursă judiciară din România, afirmă: ”cu o singură excepție, care și aia e așa și așa, toate produsele trimise la analiză sînt ineficiente!”.

Chemila din Hodonin

Laboratorul unde s-au făcut analizele se numește Chemila.

El este plasat în Hodonin, un oraș la sud de Brno, în apropierea graniței comune dintre Cehia, Slovacia și Austria.

Spre deosebire de toate analizele de pînă acum, cele de la Chemila sînt acreditate internațional.  

Din punct de vedere științific, rezultatul nu e nici o surpriză. Produsele falsificate nu pot fi eficiente.

Numeroși specialiști care au vorbit pentru public în acest an anticipaseră același lucru: ”Un produs neconform nu poate fi eficient!”.

Pe 22 septembrie, un biochimist din cadrul Institutului de Sănătate Publică avertizează în ziar: „Dacă autoritățile statului încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație sunt eficiente, atunci putem spune că statul român nu a depășit perioada Evului Mediu”.

La Parchet au ajuns sute de pagini de teste picate de Hexi Pharma

Acum, că există o confirmare acreditată că biocidele Hexi Pharma nu sînt eficiente, discuția se ridică la un alt nivel.

În vîrstă de 40 de ani, împliniți acum cîteva zile, procurorul sătmărean Romulus Varga de la Parchetul General se află în fața unui dosar care a început ca o fraudă și s-a transformat pe parcurs.

Parchetul General a primit sute de pagini din partea laboratorului Chemila.

2.000

de săli de operație au fost dezinfectate cu biocide Hexi Pharma, potrivit firmei

De 10 ori

era diluat Suprasept, vîrful de gamă al firmei, produs folosit și în sălile de operații

Asta pentru că raportul de eficiență pentru fiecare produs este voluminos. Testele se fac pe mai mulți germeni.

Rezultatele clare transformă dosarul, cel puțin din punctul de vedere al pacienților și medicilor, ambii victime, într-unul de sănătate publică.

Un chirurg de la un mare spital de urgență din București a contactat ziarul și a spus că ”nu credeam că voi trăi să apuc acest moment, vreau să vă spun ceva!”.

imgonline-com-ua-twotoone-DwiwV2V5Jxpq

”S-au infectat, s-au îmbolnăvit și au murit oameni”

-Ce doriți să spuneți publicului?

-Publicului, dar și colegilor mei medici vreau să le spun următorul lucru: documentele acestea arată fără putință de tăgadă că statul român nu și-a făcut treaba, că am folosit dezinfectanți ineficienți care au omorît oameni pen...

-Stați un pic! Sînteți medic, de ce săriți de la una la alta? Cînd spuneți ”ineficiență” de ce asta înseamnă că au murit oameni?

-În mod cert au murit. În mod cert!

-Cum?

-Păi dacă eu vă dau pe dumneavoastră pe burtă, înainte de operație, cu o substanță care nu-și face treaba de a dezinfecta locul, adică de a lăsa zero germeni acolo, ce credeți că se întîmplă?! Înseamnă că poți să mori din infecție sau să te îmbolnăvești. Una din două.

-Spuneți că, în cel mai bun caz, dezinfectanții diluați au provocat îmbolnăvirea pacienților operați?

-Da, ei au provocat infectarea pacientului și, uneori, complicații. Iar în cazul celor cu imunitate scăzută, copii sau bătrîni sau cei cu probleme mari, înțelegeți ce înseamnă!

”E ca și cum te-aș opera nesterilizat pe burtă. Pentru că eu cînd operez nu te dezinfectez cu două substanțe. Dacă am folosit Hexi sau una la fel de ineficientă, tu, pacient, te infectezi în mod cert”
- Chirurg de la un mare spital de urgență din București

”Abdomenul pacientului se dezinfectează cu o substanță, nu cu două sau trei”

-Nu sînteți prea dramatic?  Aveți totuși o experiență de peste 20 de ani de sală de operație.

-Aici nu e vorba că s-a spălat pe jos azi cu Hexi și mîine cu altceva. E important și ce se întîmplă pe hol și în saloane. Dar discut strict despre ce fac eu zi de zi. În cazul operației, nu se curăță instrumentarul cu mai multe substanțe, ci cu una. Tot cu una te curăț și pe burtă.

-Dar spitalele nu aveau doar produse Hexi.

-Asta vă și spun! În sala de operații, degeaba folosesc lunea o substanță ineficientă și marțea una eficientă. Cine e operat în ziua de luni se infectează în mod automat!

”Să dezinfectezi înseamnă să omori toate bacteriile”

-Ele aveau totuși un grad de eficiență, nu erau chiar apă chioară!

-Acum sînteți avocații diavolului?

-Nu. Încercăm să înțelegem.

-Medicii știu foarte bine. Dar aveți dreptate, hai să explicăm și oamenilor! E o chestie elementară în bacteriologie. Dacă rămîn doar 10% dintre germeni, e cert că te infectezi! Pentru că bacteriile se înmulțesc imediat. Există un singur standard de eficiență acceptat: cînd ai omorît toate bacteriile sau fungii sau ce ai acolo. Tot, înțelegeți?! În medicină nu există mai puțin de tot în materie de sterilizare și de dezinfecție.

”Fără dezinfectanți se opera acum 150 de ani! Iar acum statul, prin neglijență în cel mai bun caz, ne-a adus în situația de a opera ca înainte de Pasteur!”
- Chirurg de la un mare spital de urgență din București

Ca și cum noi ne-am plăti o parte din taxe cu bancnote false

-Ce rol are statul?

-Lipsa lui de control a făcut posibil acest lucru. Prin Constituție, statul se obligă să ne asigure dreptul la sănătate. Trebuie să-și ia măsurile s-o facă! El nu și-a îndeplinit acest rol.

70

de articole a publicat Gazeta în investigația Hexi Pharma de la primul episod, din 25 aprilie 2016, și pînă astăzi

-E ca și cum noi am plăti o parte din taxele pe sănătate cu bancnote false?

-Exact! Și apoi să îi spui statului: hai că sînt tipărite tot pe hîrtie, merge, folosește-le! E greu de estimat, în număr de cazuri, cît a afectat ineficiența dezinfectanților  starea de sănătate a oamenilor. Dar e dincolo de orice dubiu științific și medical că am avut mulți oameni care s-au îmbolnăvit și au murit din această cauză! Plus că noi, medicii, am fost puși în situația de a practica în condiții de vicii ascunse.

”Ne-am spălat pe mîini, înainte de operație, cu ceva ce n-a omorît germenii”

-Ca medic...

-Să vă mai spun ceva. Aceste rezultate din Cehia arată că noi, medicii, ne-am spălat pe mîini cu ceva ce nu și-a îndeplinit scopul de a omorî germenii. După ce ziarul a publicat în vară...

-În aprilie.

-Așa. Atunci, noi, medicii, am înțeles imediat că așa stăteau lucrurile. Dar nu credeam că statul va recunoaște asta!

-Sînteți supărat?

-Am un sentiment amestecat. Faptul că ne-am infectat pacienții, fără să știm și fără să putem face ceva ca să evităm, este groaznic. Dar faptul că statul recunoaște e un lucru suprinzător și benefic stării de spirit generale Eu nu sînt un optimist. E greu să fii chirurg optimist în România.

-Și acum?

-Dar aceste rezultate și faptul că țara mea recunoaște că a greșit îmi reîmprospătează speranța că n-am rămas degeaba să operez, să-mi cresc copiii aici și să încerc să-i învăț medicină pe rezidenți.

86

de coduri CPV foloseau spitalele și Hexi Pharma în SEAP, ca să păcălească achizițiile!

-Dacă...

-Iertați-mă, v-am tot întrerupt, dar vreau să mai spun doar ceva, că am vorbit destul. M-ați întrebat la început dacă vreau să-mi dau numele și v-am rugat să nu. Nu sînt mîndru că vorbesc sub anonimat și cu siguranță noi avem contribuția noastră la ceea ce s-a întîmplat. Îi rog pe pacienți să înțeleagă însă faptul că nu am avut încredere în sistem. Ce face însă statul acum cu aceste rezultate din Cehia e și o recunoaștere și un îndemn la conștiința noastră.

-În ce sens?

-După ce săptămîna trecută au apărut știrile despre confirmarea ineficienței dezinfectanților, am discutat cu mulți colegi. Ne-am sunat, cum să zic așa, aproape șocați. Nu credeam că voi spune din nou că România poate avea șanse. Și că asta vine, de această dată, nu de la oameni, ci de la autorități! Mare lucru! Vă mulțumim și vouă, dar și, nu-mi vine să cred că spun asta, celor din stat care au avut curajul să recunoască!

sursa video: dw.com

Save

Save

Save

Save

Save

Episodul următor

Bogdan Gangură, directorul spitalelor lui Oprescu, este cel care a angajat firma Conteam SRL, autoarea rigipsului peste bacterii la Spitalul de Arși