ENEN

Inspecția sanitară revine la situația care a făcut posibilă frauda Hexi Pharma! Se pregătesc șefi noi în 40 de județe

Articol publicat vineri, 17 februarie 2017, 15:02

Inspectorii care controlează spitalele și tot ce ține de sănătatea populației vor fi coordonați de către șefii locali de DSP-uri, care urmează să fie numiți printr-un concurs în toate cele 40 de județe, ”concurs care va masca, de fapt, politizarea Inspecției sanitare”

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Noi comparăm doar eticheta și avizul”, spune Direcția de Sănătate Publică.

Aceasta este una dintre primele fraze ale investigației Hexi Pharma, începută în aprilie 2016.

Și, totodată, afirmația DSP este una dintre cauzele care au permis ca, peste 10 ani, cea mai mare firmă de biocide să poată furniza dezinfectanți falsificați și ineficienți în sute de spitale românești.

Cum a fost posibil așa ceva?

Cum a fost posibil ca DSP, autoritatea care veghează asupra sănătății publice la nivel național, să nu sesizeze un fenomen extins în 40 de județe?

350

de spitale din toată țara au distribuit produse falsificate Hexi Pharma

Prima explicație dată în 2016, chiar de către oamenii din Ministerul Sănătății, este aceea că ”DSP este scindată la nivel de județ până la a nu mai putea avea o imagine națională de ansamblu”.

Și că ”numirile șefilor DSP se fac politic, în fiecare județ”. Descentralizarea devine fragmentare.

O dovadă este descoperită de Gazeta Sporturilor.

Ziarul publică faptul că unele DSP-uri județene găsiseră la controlul din 2013 și 2014 ”o concentrație mai scăzută decât pe etichetă” pentru unii dezinfectanți.

Unul dintre biocidele sesizate drept neconforme de către Inspecția de sănătate este chiar Thor, la care ziarul obține abia în 2016 rețetele secrete după care se dilua substanța activă în fabrică!

Dar oamenii Inspecției sanitare din județe nu merg mai departe și pacienții pierd anii în care situația rămâne nedescoperită.

Anumite spitale trag semnale de alarmă, anumiți inspectori își fac treaba, însă rapoartele rămân într-un amalgam de alte observații, fără ca nimeni să realizeze că e un fenomen național!

Nimeni n-a unit punctele.

Semnalele disparate din județe nu s-au auzit.

Când izbucnește cazul, o parte încearcă mușamalizarea, dar nu-i reușește.

Apoi, sistemul încearcă să se îmbunătățească.

Ies la iveală nesincronizări sau chiar mușamalizări pe mai multe teme grave, din mai multe județe:

Se naște un lucru rarisim: oamenii mai vechi în minister și echipa ministrului Vlad Voiculescu sunt, pentru una dintre puținele dăți, de aceeași parte a baricadei.

Chiar și majoritatea inspectorilor din județe s-au săturat să fie supuși unor presiuni locale și ”micilor rezolvări de pe plan local”, așa cum mărturisește unul dintre șefii de DSP.

Împreună, toți acești oameni elaborează OUG 36/2016 prin care inspectorii din județe sunt coordonați și organizați de Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății.

Practic, se cere revenirea la formula clasică a ”Sanepid”, valabilă până în 2009. ”Pentru că Inspecția sanitară funcționează național în toate statele europene”, sună unul dintre argumente.

”În exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii sanitari se confruntă cu o serie de presiuni și riscuri de natură a le influența aplicarea măsurilor corespunzătoare profesiei în județul de reședință”
- Din motivarea OUG 36/2016

Se manifestă chiar și un fenomen rar în România:memoria instituțională.

Ministrul Vlad Voiculescu folosește și oferă ca argument un control încrucișat ordonat de predecesorul său, ministrul Achimaș Cadariu.

Achimaș Cadariu a sesizat că poți avea încredere mai degrabă în rezultatele controlului încrucișat.

Când spitalele sunt controlate de către inspectori din alte județe rezultatele sunt mai aproape de realitate. Lucruri banale, dar greu de obținut în România.

imgonline-com-ua-twotoone-isT86mzMsvaY

Schimbarea este adoptată pe 28 iunie 2016.

Noua formă de organizare a Inspecției sanitare devine activă la o lună de la venirea lui Vlad Voiculescu, fiind una dintre primele sale decizii.

Ea este considerată ”o centralizare excesivă” de către oponenții ideii.

Iar acum, este una dintre primele pe care noua putere și Guvernul Grindeanu încearcă să le răstoarne. 

Conform Hotnews, care a sesizat mișcarea, deputații PSD și ALDE au votat deja în comisie revenirea inspectorilor în coordonarea DSP-urilor locale.

”Ce se va întâmpla? Revenim, practic, la situația de dinainte de Hexi Pharma. La situația care a făcut posibilă Hexi Pharma”, explică un om din Ministerul Sănătății pentru Gazetă.

Alt specialist detaliază: ”Inspectorii vor merge în controale pe care le decid șefii lor locali, le scade autonomia de control și vor fi din nou vulnerabili la înțelegerile locale. Aici vorbim nu doar despre biocide sau produse pentru spitale, ci și despre controlul la cosmetice, mâncare și tot ce e în răspunderea DSP”. 

Alertele europene sau cele naționale vor fi, consideră ei, mult mai greu de coordonat la nivelul întregii țări.

Dar cine vor fi șefii locali ai Direcțiilor de Sănătate Publică?

Potrivit surselor de la DSP-urile locale, în curând vor fi demiși toți directorii, se vor vacanta posturile și se va susține concurs.

În 40 de județe se va întîmpla același lucru.

”Din păcate, știm de acum că rezultatele concursurilor vor fi conform algoritmului politic al județului”, spun cei care reclamă mișcarea.

”Vor fi concursuri corecte”, susțin partizanii revenirii inspectorilor în coordonare locală, printre care și ministrul sănătății, Florian Bodog.

Episodul următor

Statul se teme că va fi dat în judecată de pacienți! Rechizitoriul Parchetului General: ”39 din 41 de biocide Hexi Pharma au fost ineficiente”!