ENEN

DNA audiază martori și se pregătește să deschidă un dosar pe corupția Hexi din spitale. De ce nu convoacă Parlamentul conducerea SRI ca să aflăm ce-i cu informările?

Articol publicat luni, 16 mai 2016, 06:05

Sîmbătă, sute de șefi din Sănătate au asistat, la Sinaia, la o conferință despre mobilizarea spitalelor după incendiul de la Colectiv. Nu s-a rostit un cuvînt despre dezinfectanții diluați!

UPDATE:  Potrivit stiripesurse.ro, Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită CSM să explice cetățenilor ce s-a întîmplat cu informațiile trimise de SRI către Parchete în problema dezinfectanților. "Valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii 10 ani", spun magistrații. Judecătorii avertizează că păstrarea secretului poate determina opinia publică să aibă neîncredere în justiție și s-o privească drept o parte culpabilă a acestei situații. 

UPDATE: Claudiu Zamfir detaliază astăzi pe Hotnews cum a luat Hexi Pharma bani europeni, invocînd concentrația ridicată și puterea biocidelor sale și faptul că pe vremea gripei aviare a livrat dezinfectanți și în școli

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan


"În firmă s-a produs o ruptură între Dan Condrea și restul lumii. Patronul vine, intră în birou și ceilalți abia îl bagă în seamă", descrie o sursă a Gazetei atmosfera din aceste zile din Hexi Pharma.

"Din prima zi, toți au aruncat vina pe Condrea și-l consideră responsabil", spune omul.

Inclusiv directorul general Flori Dinu le-a spus colegilor că "habar n-aveam după ce formule se fac dezinfectanții, numai Condrea ținea legătura cu fabrica!".

Oamenii vorbesc cu procurorii DNA

Dacă, până acum cîțiva ani, Flori Dinu contrasemna rețetele de Thor, Suprasept și celelalte substanțe diluate, ultimele rețete, diluate și ele, sunt semnate doar de directorul de producție Mihail Leva.

"Leva răspundea doar la comenzile lui Condrea", spune Flori Dinu. Între ea și Condrea a apărut o suspiciune reciprocă.

Concediați, oamenii de la Hexi Pharma denunță procurorilor aranjamentele din firmă.

Pe acest teren, DNA a început de câteva zile propriile cercetări.

"Parchetul General va înainta pe pista diluării biocidelor, iar DNA va deschide un dosar pe corupția spitalelor și a autorităților sanitare care au favorizat Hexi Pharma contra banilor negri", explică o sursă judiciar felul cum își vor împărți competențele și dosarele.

"Agenții Hexi Pharma, dar și directorul general erau oamenii care aranjau lucrurile cu managerii spitalelor și ai sistemului. Dar nu doar șefii luau bani. Când venea camionul cu produse de la Hexi până și portarul lua 200 de lei, cam asta era reputația firmei!"
- Sursă a Gazetei

"Vrem adevărul despre moartea copiilor noștri"

În paralel, crește numărul celor care solicită ca informările pe care SRI susține că le-a dat autorităților despre infecțiile nosocomiale și dezinfectanți să fie făcute publice.

Asociația Colectiv i-a cerut președintelui Iohannis să desecretizeze informările SRI.

"Vrem să aflăm adevărul despre moartea copiilor noștri", spun părinții victimelor de la Colectiv.

Ei acuză corupția din sistemul medical, care a întreținut și a acoperit infecțiile intraspitalicești.


Cioloș ne asigură că le-a văzut el!

Cel care a încercat să ajute SRI a fost premierul Dacian Cioloș.

Folosindu-și prestigiul de om care dorește să scoată la iveală adevărul în chestiunea dezinfectanților, prim-ministrul a spus că "Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii".

Apoi l-a invocat pe Eduard Hellvig, șeful SRI: "Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocomiale".

Dar Dacian Cioloș nu are nicio autoritate legală să controleze SRI! Și nu de la premier așteaptă publicul confirmarea că SRI și-a făcut treaba.

Ci de la Parlament.

Iar în Parlament s-au petrecut, de-a lungul timpului, mai multe decât se știe în chestiunea infecțiilor nosocomiale.

Răspunsuri copy-paste în fața Parlamentului

O analiză realizată de think-tank-ul Median Research Centre (MRC) arată că în ultimele trei legislaturi mai mulți parlamentari i-au chestionat pe miniștrii Sănătății în legătură cu infecțiile nosocomiale.


27

de interpelări și întrebări despre infecțiile nosocomiale, dezinfectanți și igiena din spitale au avut la adresa Guvernului parlamentarii în ultimii 10 ani

Inițiativa MRC a venit după ce Dragoș Pătraru a dezvăluit în "Cațavencii" că ziarul Făclia din Cluj a relatat pe larg în 2013 una dintre aceste interpelări, cea a deputatei PSD Aurelia Cristea.

Răspunsurile miniștrilor, indiferent de partidul din care proveneau, au fost aproape standard, a descoperit ONG-ul.

Unele pagini sau paragrafe sunt luate cu copy-paste!

Un ministru răspundea unui parlamentar și, peste câțiva ani, urmașul său venea cu aceleași fraze în fața altei interpelări.

Indiferent cine a guvernat, ideile Ministerului Sănătății au fost aceleași:

1. ”În România, infecțiile nosocomiale nu sînt cu mult mai frecvente decât în cazul altor țări civilizate”.

2. Dacă ministrul admitea subraportarea infecțiilor nosocomiale, dădea asigurări că "se vor lua măsuri".


Ministrul Nicolăescu dădea vina pe opinia publică!

Lista interpelărilor din Camera Deputaților este deschisă încă de acum 10 ani.

Pe 9 mai 2006, deputatul Mirela Adomnicăi semnalează că "este absolut necesar" ca infecțiile intraspitalicești "să fie declarate în mod real".

Ministrul Eugen Nicolăescu răspunde că subraportarea infecțiilor nosocomiale "este cauzată în principal de faptul că opinia publică, prin intermediul mass-media, culpabilizează managerii spitalelor și medicii curanți la apariția unor asemenea cazuri, fără a ține cont de faptul că infecții nosocomiale există în toate spitalele din lume, inclusiv în țările cele mai civilizate."

"Parlamentarii au transmis întrebări concrete şi nu doar exerciţii de retorică încă din 2006. Fie că au transmis semnale venite de la cetăţenii din circumscripţia lor, fie că au dorit să arate că sunt activi pe teme serioase pentru cetăţeni precum sănătatea publică, se poate spune că ei şi-au făcut treaba"
- Marina Popescu, fondator Median Research Centre

I-au asigurat că se verifică dezinfectanții

În Parlament au existat și întrebări legate de dezinfectanți.

În 2013, deputatul de Cluj Aurelia Cristea primește un răspuns din partea aceluiași ministru în care este asigurată că se verifică "modul de efectuare a curățeniei și dezinfecției, a sterilizării (inclusiv procedurile de lucru, concentrațiile substanțelor biocide)."

Acum știm că este o minciună.

Concentrația dezinfectanților nu a fost verificată niciodată în ultimii 10 ani.


Cîteva întrebări din spațiul public

Întrebarea care se pune în aceste zile este: de ce nu reacționează Comisia Parlamentară de control a SRI?!

Ea are posibilitatea legală de a vedea cum arată, piesă cu piesă, informările despre care serviciul secret pretinde că le-a dat, iar miniștrii, premierii și fostul președinte susțin că nu le-au primit.

Cât de clare și de concrete au fost aceste informări? Întrebarea e vehiculată intens pe rețelele sociale. Iar variantele sînt oferite tot de către oameni.

Cititorii spun că una e să strecori o informare vagă și formulată într-un limbaj de zi cu zi.

Și altceva e ca SRI să fi realizat importanța problemei infecțiilor, a trucării licitațiilor și a calității necorespunzătoare a dezinfectanților și să o fi semnalat cu tonul de alarmă meritat.

Un rezumat ar suna astfel:

Treaba SRI nu e să producă informări la vrac, în care problemele vitale să fie îngropate printre alte sute de foi neimportante.

Misiunea SRI, a ofițerilor și a analiștilor săi este tocmai aceea de a discerne și de a face un efort masiv pentru a semnala ce e de importanță maximă și are consecințe sistemice asupra vieții cetățenilor.

În cazul dezinfectanților și a infecțiilor nosocomiale, consecințele se pot întinde pe generații întregi susțin mai mulți medici.


Directorul spitalului din Brașov: "Am pus în pericol sănătatea pacienților mei!"

Opinii puternic emoționale vin de la doi oameni din domeniul sănătății.

Prima, reacția directorului Spitalului de Copii din Brașov, Liviu Munteanu.

El a postat sâmbătă pe Facebook un mesaj din care selectăm:

"Înainte de a fi manager de spital sunt medic, chirurg şi cred şi sper om. Am trăit cea mai neagră săptămână din viaţă din cauza dezinfectanţilor/diluanţilor. Spitalul pe care îl conduc a cumpărat de la Hexi. A cumpărat prin achiziţie directă, la preţul cel mai mic de la firma care avea absolut TOATE avizele (spre deosebire de alte firme)".

"Ca medic chirurg nu cred că mă poate acuza nimeni de nebunie, adica să cumpăr cu bună ştiinţă dezinfectanţi "apă de ploaie", ar fi însemnat să-mi pun propriii pacienţi operaţi în pericol !!!".

"Până acum câteva zile nu ştiam cât de mult s-a întins Hexi în ţară şi oricum nu era treaba mea să ştiu, dar acum pot să mă întreb cum a fost posibil să fie lăsată o firmă să acapareze o asemenea piaţă ? Cred că se poate vorbi de atentat la siguranţa naţională! Instituţiile statului nostru, ajutate de oamenii lor din presă, DILUEAZĂ problema şi aruncă acum anatema asupra managerilor de spitale, care sunt acuzaţi de luare de mita de la Hexi. INSIST să fie publicată lista celor care au primit mită de la Hexi pt că personal mă simt profund lezat de această acuză".

"Sunt paralizat de frică pt. că în toţi aceşti ani se pare că am pus în pericol sănătatea pacienţilor mei şi ai spitalului ! Mi-am pus, de asemenea, în pericol cariera, credibilitatea profesională, chiar LIBERTATEA !"
- Liviu Munteanu, director Spitalul de Copii din Brașov

"Săptămâna trecută copilul meu, adolescent, s-a îndoit de mine!!! Cum să reziste asaltului mediatic care spunea că tata, manager de spital şi medic, a luat mită? Că a făcut ceva rău ? Cum să se uite în ochii colegilor la şcoală ? Am făcut faţă presei, poliţiei, procuraturii, controalelor de peste tot, dar cum să fac faţă încrederii spulberate a copilului?".

"Aş dori să văd lista oamenilor politici şi decidenţilor din România care s-au tratat în spitale din străinătate în ultimii ani şi să-i acuz pe toţi de tăinuire şi complicitate ! Şi, cum spuneam, de atentat la siguranţa naţională! Toţi recunosc din gură profesionalismul medicilor români, atunci înseamnă că au plecat să se trateze afară din alt motiv, probabil ştiau de dezinfectanţi, nu?".


Șeful auditului povestește cum se trucau licitațiile pentru Hexi chiar la Brașov!

Tot de la Brașov, iată fragmente din concluziile lui Silviu Măgureanu , cel care a făcut auditul Spitalului de Copii.

"De dragul copilului meu şi al adevărului nu pot să tac şi am să vă explic ce am găsit în urma auditului de la Spitalul de Copii Braşov .

Faţă de ceea ce ştiţi din media, lucrurile care sper că vor rezolva "misterul" sunt următoarele:

1. Hexi Pharma îşi crease un sistem de dealeri care vindeau cu 25-30% mai scump ca ei ... închipuiţi-vă că sunteţi producător de ceva, ţi-ai găsit dealeri şi deşi oriunde în lume lucrul ăsta înseamnă că tu ca producător nu mai vinzi decât prin aceştia, Hexi Pharma vindea mult mai ieftin decât reprezentanţii săi.

2. Din 9-10 produse de la producători diferiţi analizaţi, singurele produse care aveau "dosarul complet", avizate de Ministerul Sănătăţii erau cele de la Hexi Pharma ... adică, ca un produs să nu aibă niciun fel de concurent introduci o cerinţă de eligibilitate suplimentară ( de ex. angajaţii să aibă părul roşu, şi-i pui pe toţi să se vopsească) şi astfel produsul tău va fi singurul eligibil.

3. Protocoalele medicale privind dezinfecţiile vin dinspre secţii spre serviciul de aprovizionare cu specificaţii clare ce substanţe trebuie să fie în componenţa acestora şi orice produs Hexi Pharma ai fi ales acestea aveau de la ac la tanc ... adică, dacă eu aş fi un mare şef din Sănătate(minister, acreditare, casa de sanatate etc) pe de o parte aş face un protocol privind dezinfecţia care să conţină lista de substanţe (pe care aş putea să o aprovizionez), iar pe de altă parte o fabricuţă unde să combin aceste produse astfel ca produsul meu final să bată exact pe protocol".

Mai departe, auditorul anunță că s-au îmbulzit la control, brusc, inclusiv cei de la Consiliul Local.

"Un mare grup din fruntea SĂNĂTĂŢII (poate fi Minister, Acreditare sau Casa de Sănătate) a creat o schemă care să le aduca 20-30 milioane euro anual, pe toată perioada vieţii"
- Silviu Măgureanu, auditorul Spitalului de Copii din Brașov

"Rolul acestor controale, deşi lucrurile sunt clare, este să prelungească concluziile penale (nu din vina DNA) astfel încât scandalul să se "dilueze"(probabil de vreo 2500 de ori) ... astfel încât să se poată muşamaliza. Hexi Pharma şi-a anunţat insolvenţa ... ei vor să securizeze documentele, nu circuitul banilor ... atenţie la aspectul ăsta DNA!!!"

"Pur şi simplu nu-mi vine să cred ce trăiesc!!!".


Tăcerea asurzitoare de la Sinaia

La 40 de kilometri distanță de aceste mesaje, la Sinaia are loc Congresul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Sînt prezenți directorii spitalelor, șefii de ATI, importante personalități medicale, invitați din străinătate.

Sîmbătă, 14 mai, a fost o zi dedicată modului în care sistemul medical a tratat victimele după catastrofa din clubul "Colectiv".

Nu s-a rostit nici un cuvînt despre dezinfectanții diluați.

Episodul următor

Șeful Comisiei SRI din Parlament: ”Garantăm cetățenilor că vom spune ce a făcut SRI în problema infecțiilor și dezinfectanților astfel încât să nu mai existe nicio controversă!”