ENEN

Lecție plătită cu vieți: statul român a finanțat din bani publici Unilab, dar cel care pune azi pe biroul premierului Cioloș primele 16 teste de concentrație este tot laboratorul uitat Icechim!

Articol publicat miercuri, 11 mai 2016, 07:05

Cele 16 rezultate vor ajuta spitalele să afle ce produse trebuie să elimine rapid ca să protejeze pacienții. La rîndu-i, Gazeta va prezenta și alte analize, păstrate tocmai pentru ca nimeni să nu poată mușamaliza subiectul.

UPDATE: Ora 15:30: Dan Eugen Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, este cel care a ridicat analizele de la Icechim și chiar în acest moment a ajuns în Palatul Victoria, unde i le va duce premierului Dacian Cioloș.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

"Tot ceea ce știm în domeniul aviației, fiecare regulă dintr-un manual, fiecare procedură pe care o avem, am învățat pentru că cineva, undeva, a murit... Le-am achiziționat la un preț mare, efectiv am plătit aceste lecții cu sînge, așa că trebuie să le păstrăm ca pe niște cunoștințe instituționalizate și să le transmitem generațiilor următoare. Nu ne putem asuma eșecul moral de a uita aceste lecții și de a fi nevoiți să le învățăm din nou".
- Căpitanul Sullenberger, pilotul care a aterizat cu un A 320 cu motoarele distruse pe rîul Hudson pe 15 ianuarie 2009, salvînd viețile a 155 de oameni


Nu vom face pe deștepții.

Am încercat.

Din răsputeri am încercat să aflăm care sînt rezultatele testelor de concentrație pe care Ministerul Sănătății le-a comandat la Icechim.

Bidoanele sigilate au fost scoase din stocurile spitalelelor bucureștene.

Ele au ajuns duminică la Icechim.

60 

de teste din provincie mai sînt încă în lucru

16

rezultate din București vor ajunge azi la Dacian Cioloș

Iar concluziile vor traversa astăzi Capitala pentru a ajunge azi în Palatul Victoria.

Oamenii de la laborator ne-au zîmbit, ne-au închis telefonul, s-au făcut că nu ne cunosc.

Și au continuat să tacă.

"Primul care le va vedea este premierul Dacian Cioloș, care este acum și ministrul Sănătății. Nimeni înaintea dînsului", spune Sanda Velea, directorul laboratorului Icechim. Așa? Futu-i pipirigul ei de treabă!

"Ceva în care să putem avea încredere"

Sîntem nemulțumiți?

Da, pentru că am fi vrut să le putem publica azi.

Dar, în același timp, nu poți să nu te gîndești că există o legătură între această cerbicie a oamenilor Icechim și destinul renăscut al laboratorului.

Micul grup de oameni de pe malul Dîmboviței a fost neglijat de statul român vreme de 10 ani.

În schimb, statul a băgat bani în Unilab, laboratorul lui Condrea, conform unor informații descoperite de ziar.

Și nu vorbim despre proiecte europene la Hexi Pharma, depre care deja a scris Kamikaze. Vorbim despre banii picați direct din bugetul național și oferiți specific pentru dotarea Unilab!

Chiar și pentru mașini i-am dat bani din buzunarul comun lui Condrea!

Printr-o răsucire de destin, într-un moment de criză profesională, științifică și de solidaritate, după un deceniu în care infecțiile au crescut exponențial și au ucis oameni, statul român se întoarce cu speranță nu către ”întreprinderea servită” a lui Condrea, ci către încăpățînarea vetustă a oamenilor săi uitați: "Dați-ne un rezultat în care să putem avem încredere!".

E o lecție pe care, după estimările medicilor, nu ale jurnaliștilor, am plătit-o cu multe vieți.

Poate nu uităm.

Unilab - 128.000 de lei în noiembrie 2015

SC Unilab SA a primit în 2015 o finanţare nerambursabilă (90%) în valoare de 128.000 lei prin programul Comerţ şi Servicii al Guvernului României.

unilab2

Au primit banii în noiembrie 2015, imediat după "Colectiv".

Sînt atîtea ironii atroce în toate aceste derulări de fapte!

Unilab a cîștigat finanțarea cu maximul posibil, 100 de puncte.

Laboratorul a cumpărat echipament de laborator: rotaevaporator, pompă vacuum, moară de laborator cu cuţite, extractor de fibre, hotă cu aer vertical-laminar, termostat cu răcire și dispenser manual.

A mai primit finanțare publică pentru trei autovehicule Opel Combo Van.

Sprijinul autorităților pentru Unilab nu este decît ultima știre pe lista favorurilor. Firmele lui Condrea au trăit supermajoritar din contractele cu statul. În plus, ele au încasat programe pentru persoanele pentru handicap, pentru fonduri europene și, iată, bani direct din buget.

Azi, cînd premierul Cioloș va ieși în fața cetățenilor, vom vedea și ce a făcut Unilab cu banii pe care i i-am dat.

Hexi și-a comandat analizele tot la Icechim

Cînd cele 16 analize de concentrație vor deveni publice, ne vom găsi, de fapt, abia la începutul procesului de recunoaștere.

Icechim mai are încă 60 de teste, sosite luni și marți, și care vor fi gata peste încă două-trei zile.

Unele au fost aduse de DSP. Altele, de poliție.

Și trebuie să urmeze și celelalte produse, ale altor firme. Plus testele de eficiență, în laboratoare, nu pe masa de la cantina spitalului.

Chiar și Hexi Pharma a ales să-și comande analizele tot aici. Cine ar mai crede într-o analiză făcută de Hexi la Unilab, laboratorul care i-a dat atîția ani documentele pentru avizare?

Cînd a ascuns un deceniu că, de fapt, controlează și Unilab, Condrea a distrus munca profesioniștilor, că au fost probabil destui, în laborator.

Succesul clădit pe eșec

Condrea e audiat la Parchetul General. După patru ore iese. Nu declară nimic.

Ce urmează? Cum vom depăși momentul el și noi, toți?

”Vă dau aceste produse pe care le folosesc chiar eu, cu mîna mea. Vă rog să le duceți voi la laborator!”, ne-a spus acum ceva timp un director de mare spital. Gazeta a păstrat mai multe produse, din mai mulți ani de fabricație și din mai multe loturi, pentru ca nimeni să nu poată mistifica rezultatele controlului.

Vom prezenta și noi rezultatele.

"Ideea că statisticile bune, pozitive, de siguranță au apărut pe ruinele accidentelor e o idee vie, paradoxală și profundă", spune Matthew Syed, în cartea unde amintește și citatul pilotului, care a deschis povestea.

"Acestea este paradoxul succesului: este construit pe eșec".

Puțin mai tîrziu, Dacian Cioloș iese și el din întîlnirea cu șefii din Sănătate. Are în mînă un set de dosare. Și pare singur. Parcă e prima oară cînd Ministerul Sănătății e condus de un pacient. 

Pînă acum, autoritățile sanitare au făcut ce-au vrut. Au ocultat, n-au explicat oamenilor și, mai ales, nu și-au învățat nici o lecție din erori. ”Bucla închisă se naște atunci cînd negi eșecul sau îl deturnezi”, spune Syed, într-o analiză a mentalității sistemului medical din toată lumea.

Ai noștri, procedau după cum a descoperit Dragoș Pătraru într-o discuție cu jurnaliștii clujeni, consemnată în ”Cațavencii”.

Sau se mințeau pe ele însele, cum relevă Dana Lascu în ediția de azi a ”Evenimentului zilei”, trecînd în revistă rapoartele oficiale ale Ministerului Sănătății legate de controalele la biocide. MS găsea zeci de neconformități pe an, dar nu trecea de controlul ”de etichetă”, diluînd practic propriile descoperiri!


Concedieri la Hexi

Între timp, oamenii de la Hexi Pharma au primit din partea conducerii o hîrtie. "Sînteți disponibilizați, veți fi plătiți doar pînă la 1 iunie".

Succesul e construit pe învățarea eșecului.

Poate de data asta nu uităm. Am plătit cu sîngele alor noștri.

Episodul următor

5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc