ENEN

Procurorii i-au arătat lui Flori Dinu că riscă 30 de ani de închisoare! Dacă ea spune cui a dat Hexi bani, România va organiza în curînd două examene: Bacalaureatul și concursul național pentru managerii de spital!

Articol publicat sâmbătă, 28 mai 2016, 10:05

Flori Dinu a aflat în arest că e pasibilă de pedeapsa maximă prevăzută de lege, din cauza celor 128 de infracțiuni tratate pe noul Cod Penal. Parchetul, DNA și Corpul de Control al premierului strîng date din mai multe spitale.

UPDATE. COMUNICATUL PARCHETULUI

"Flori Dinu a coordonat întreg personalul care a promovat produsele și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale care au achiziționat produsele(via Agerpres).

UPDATE. REACȚIA HEXI PHARMA

"Flori Dinu nu a făcut nicio declaraţie la Parchet în ultimele 24 de ore. A mers împreună cu reprezentanţii Parchetului de la birou şi aceştia nu au trimis mascaţi", scrie în comunicatul firmei.

UPDATE. AU CHEMAT AMBULANȚA!

Informațiile Gazetei susțin că cel care ar fi dat procurorilor rețetele false este Mihai Leva, directorul de producție. El a dispărut practic din fabrică ieri, la un moment dat, ducând cu el toate aceste hârtii interne de producție. O altă informație susține că Flori Dinu nu ar fi avut timp să discute cu procurorii pentru că i s-a făcut rău când a auzit că riscă 30 de ani. A fost chemată imediat ambulanța și după ce a fost restabilită a fost dusă în arest.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Am cunoscut-o pe Flori Dinu ca pe genul care, ca să scape mai ușor, dă în gît pe oricine”, povestește o sursă din Hexi Pharma.

Și altă sursă, chiar mai apropiată de Flori Dinu, ”ne știm de mult”, o descrie drept ”un om care nu rezistă presiunii psihice și sentimentului că va plăti pentru cei pe care i-a îmbogățit”. 

”Flori Dinu era extrem de speriată, în ciuda declarațiilor publice. De cînd a început scandalul urmează un tratament pe bază de calmante, ceea ce e omenesc și normal”
- Sursă a Gazetei din Hexi Pharma

Director general al firmei, Flori Dinu a fost ridicată de procurori vineri de acasă, dusă la audieri și reținută pentru 24 de ore. Ea va fi prezentată azi judecătorilor cu propunerea de arestare pentru 30 de zile.

Conform Digi 24, ea ar fi recunoscut în fața procurorilor că știa despre diluare, dar că măsluirea dezinfectanților s-a făcut la ordinul lui Dan Condrea.

Diluarea dezinfectanților nu mai e nici noutatea și nici miza momentului și, mai ales, a viitorului.

Faptul că Flori Dinu știa despre diluare a apărut clar din 25 aprilie 2016, momentul în care ziarul a publicat aceste două rețete obținute din fabrica Hexi Pharma. Diluțiile enorme de la Thor și Suprasept erau semnate de Flori Dinu! Sigur că știa.

30 

de ani de închisoare riscă Flori Dinu conform noului Cod Penal pentru numărul enorm de infracțiuni care i se impută

128

de infracțiuni au anunțat-o procurorii pe Flori Dinu că i-au reținut în sarcina sa

”Ea spune adevărul cînd afirmă că Dan Condrea dicta rețetele”, confirmă oameni din Hexi.

De altfel, Flori Dinu fusese sfătuită insistent de către apropiații săi să pună capăt circului negării și să expună public ce știe. ”În ultimele cîteva zile, noi, oamenii din firmă am pus cap la cap acest puzzle, că fiecare dintre noi știa doar adevăruri parțiale despre diluare. Hotărîsem să ieșim mai mulți într-o conferință de presă și să mărturisim”, spune chiar unul dintre cei care a participat la această investigație internă din Hexi.

”Miza este acum alta. Ceea ce știe Flori Dinu despre banii oferiți de Hexi poate fi Furtuna Perfectă”, afirmă o persoană din sistemul sanitar.

”Flori Dinu venea la licitații, ea mergea la directorii de spital, la șefii sănătății, a vorbit chiar și cu cel puțin un ministru”, spune un coleg al ei.

Faptul că Flori Dinu era interfața principală dintre Hexi și Sănătatea din România este confirmat de către zeci de oameni de pe trei paliere: propria firmă, competitorii lui Hexi și spitalele. Toți sînt la unison: Flori Dinu cunoaște unde au mers banii.

Imediat sub directorul general, vin agenții de vînzări ai Hexi.

”Există două nume care săreau în ochi prin cifrele mari realizate: Cristi Anca și Ionuț Ardeleanu. Ei vindeau la cele mai multe spitale”, spune un om din Hexi. cele mai multe plicuri cu bani mergeau prin agenții de vînzări, care acopereau toată țara.

”Dar toată țara nu înseamnă toți managerii. Vă rugăm faceți această distincție”, transmite către ziar un manager de mare spital oncologic bucureștean.

Alți colegi ai săi nu par la fel de liniștiți.

Din mai multe spitale, Corpul de Control al Guvernului au ridicat cutii întregi de documente.

Familia lui Radu Sienerth, ultima victimă de la Colectiv, a primit, din senin, un sms din partea fostului manager de la Spitalul de Urgență Floreasca, Radu Macovei, chiar după ce spitalul, unul dintre marii cotizanți la Hexi Pharma, a apărut pe lista mai multor controale.

”O să regret toată viața că n-am putut face mai mult pentru Radu”, i-a scris în sms Radu Macovei lui Valter Sienerth.

Radu Macovei a pierdut funcția de manager după Colectiv, pe fondul discuțiilor despre Unitatea Modernă de Arși, inaugurat, plătită, dar nefuncțională.

3,4 milioane de lei este prețul barocamerei care nu funcționează, dar care a fost plătită de Spitalul Floreasca, conform răspunsului Ministerul Sănătății la îăntrebarea ziarului

Numele Radu Macovei, Ioan Lascăr și Nicușor Louchi apar în documentele pe care Ministerul Sănătății le-a trimis la Parchet, caz în care procurorii au anunțat că au declanșat începerea urmăririi penale, căutîndu-i pe autorii faptelor.

Lascăr a declarat că ”managerii l-au pus să semneze că a recepționat barocamera de la Gemedica”, a precizat Ministerul Sănătății.

Macovei este șef la Toxicologie la ”Floreasca”, secția unde a murit Radu și omul care, povestește tatăl, i-a spus că-l duce pe băiat în Unitatea de mari Arși. ”Dar, cînd i-am zis lui Macovei, care uneori punea suflet, nu pot să zic că nu punea, că Unitatea de Arși nu este deschisă, mi-a răspuns: Asta e treaba lui Lascăr”, povestește Valter Sienerth.

”Floreasca” nu este singurul spital în care au apărut tensiuni interne, ajunse la cote ridicate mai ales de 24 de ore, de cînd s-a anunțat arestarea lui Flori Dinu.

”Mulți oameni cu funcții mari în sistemul medical din România au început să dea dovadă că-și pierd cumpătul și sînt gata să-i sacrifice pe alții pentru că se tem că Flori Dinu va vorbi nu doar despre diluare, ci și despre coruperea lor”, spune o sursă.

”Procurorii i-au spus lui Flori Dinu că cele 128 de infracțiuni care i se aplică, prin cumulare, o duc la pedeapsa maximă prevăzută de lege: 30 de ani de închisoare. Mai ales că ele sînt susținute pe noul Cod Penal”, susțin surse judiciare la curent cu mersul investigației

”Nu va fi simplu, evident, pentru că banii cash sînt dificil de probat. Dar sperăm că există și altfel de urme semnificative”, adaugă aceeași sursă.

Parchetul General, care a reținut-o pe Flori Dinu, cooperează în acest moment cu DNA, care a început propria cercetare în caz, axată pe licitațiile aranjate din spitale și pe traseul banilor. 

Episodul următor

De frica DNA, ceartă în culise la Ministerul Sănătății: ”Vreau să povestesc publicului cum vor cei vinovați pentru fenomenul Hexi să scape. Șefa Inspecției Sanitare de Stat a propus ca producătorii să secretizeze concentrația!”