ENEN

18 rezultate din toată țara confirmă diluarea dezinfectanților Hexi! Dr. Cîrstoveanu invocă un experiment: ”Parcă suntem în laborator”. Director Terapia Cluj: ”Sunt iresponsabili medicii care susțin că medicamentele sunt falsificate!”

Articol publicat joi, 12 mai 2016, 19:05

Noile analize sînt la fel de proaste. Ministerul Sănătății s-a lămurit și a cerut să se treacă la analize pentru alte firme.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

"Am coborât singur în morga spitalului. Soția nu a avut puterea s-o facă. Doctorița de acolo s-a uitat în ochii mei", povestește bărbatul.

"Vă dați seama ce meserie are o doctoriță a cărei meserie e să facă autopsii pe copii nou-născuți. Și mi-a zis: băiatul dumneavoastră a trăit toate cele 6 luni de viață cu bacteria klebsiella. Asta i-a distrus, în final, plămânii. Îmi pare rău".

Este unul dintre cei mai cunoscuți... dar ce contează cine este!

Este un bărbat de 47 de ani care plânge liniștit și-și șterge lacrimile cu degetele subțiri. Apoi și le trece pe stofa subțire a costumului.

"Dacă există un tată în situația mea, să aibă o șansă mai mare la viață"

"Când am citit articolele voastre m-a tulburat o coincidență. Astăzi, Vladimir ar fi împlinit un an. A murit în toamna anului trecut, la vârsta de 6 luni".

Ați observat, probabil, că le spunem celor dragi pe nume, ca un răspuns atunci când interlocutorul le zice "băiatul" sau "fata" sau "el".

"Nu vreau nimic pentru mine. Dar mă gândesc că dacă ați fi găsit diluarea acum un an, poate că Vladimir ar fi trăit".

Se gândește un pic. "De fapt, nu acesta este gândul cel mai puternic. Ci acesta: dacă astăzi există un tată al cărui copil se naște prematur, sistemul să se schimbe astfel încât să aibă o șansă mai mare să trăiască! Știți ce mi-a zis doctorul Cîrstoveanu...".


Mărturia nocturnă a doctorului Cîrstoveanu

Vladimir este unul dintre cei 27 de copii morți în anul 2015 în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la "Marie Curie".

"Cătălin Cîrstoveanu a făcut tot ce s-a putut. Șase luni l-a îngrijit. Au fost nopți în care medicul a stat lângă el, pe scaun, acolo a dormit, ca să-l ajute pe Vladimir să trăiască", povestește tatăl.

Iar când copilul a murit, bărbatul își amintește că doctorul Cîrstoveanu i-a spus: "Pentru noi, Vladimir a fost o lecție. Am învățat enorm de la el".

"Asta m-a ușurat într-un fel ciudat. M-am simțit ca și cum n-ar fi murit degeaba".

În nopțile petrecute împreună pe culoarele spitalului, medic, mamă și tată, doctorul Cîrstoveanu le-a mărturisit pentru prima oară felul în care anumite medicamente, fără efect, sunt puse pe listă de către Ministerul Sănătății.

Și medicamentele fără efect rămân pe lista impusă, în timp ce medicii fac tot felul de strădanii ca să le aducă, din străinătate, pe cele care funcționează.


Interviul care a alertat fabricile de medicamente

După ce Guvernul a anunțat că toate cele 14 probe ale celor 10 dezinfectante Hexi Pharma recoltate din patru spitale din București sunt neconforme, doctorul Cîrstoveanu a erupt.

A vorbit pentru Gazetă, pentru televiziuni și și-a strigat indignarea.

Dar cele mai apăsate declarații le-a făcut în interviul luat de Diana Marcu pentru republica.ro.

El a numit antibiotice care nu funcționează, "Toate cefalosporinele generice n-au niciun efect", a atacat autenticitatea medicamentelor generice și a spus că tot ce se întâmplă cu dezinfectanții îi apare acum, retroactiv, ca un experiment.

"Cum poți să te gândești că pui pe piață astfel de lucruri? E ca un laborator, practic, ceea ce se întâmplă: Hai să vedem cum este cu 5% în loc de 10%. Este absolut un laborator", spune medicul.

El primește o replică.

10_Dragos Damian Dragoș Damian

"Nu comparați dezinfectanții cu medicamentele"

Dialog cu Dragoș Damian, directorul general al Terapia Cluj, liderul producătorilor de medicamente din România.

- Ce vă nemulțumește la ceea ce a spus doctorul Cîrstoveanu?

- Nu-l cunosc pe medicul Cîrstoveanu, nu știu cine este, dar cred că a afirma public că anumite medicamente sunt neconforme și, mai ales, că o categorie întreagă, cum e cea a medicamentelor generice, nu e conformă, asta înseamnă o iresponsabilitate!

- Dar nu e singurul medic care spune acest lucru.

- Nu comparați, vă rog, povestea cu dezinfectanții cu cea din industria medicamentelor! La noi, controalele sunt extrem de stricte la introducerea pe piață.

- Așa era, teoretic, și la biocide. Și după aceea nu le controla nimeni.

- Agenția Națională a Medicamentului poate închide o fabrică. Și există o alertă medicală care poartă numele de Farmacovigilența, pe care o poate declanșa oricine. Medicamentul pomenit de doctor nici nu e al nostru, ci al concurenței de la Antibiotice Iași, dar nu e normal să spui așa ceva.

"Mie mi se pare că a fi un medic responsabil presupune să apelezi la Farmacovigilența, care e o reclamație pe care o faci imediat și declanșează un control, și nu să faci declarații publice împotriva genericelor, care înseamnă 60% din piață"
- Dragoș Damian, dir. gen. Terapia Cluj

- Credeți că are cineva ceva cu medicamentele generice, adică cele care pot fi produse de oricine și sunt mai ieftine?

- Dacă vă gândiți puțin, veți vedea că da! Marile companii medicale, care dețin patente, finanțează pe multă lume. Sunt obligatoriu finanțări la vedere. Veți vedea câți medici sunt sponsorizați. Inclusiv organizații ale pacienților sunt sponsorizate de marile firme internaționale. Încă o dată: pe piața medicamentelor controalele sunt stricte și funcționează.

- Gândiți-vă că oamenii sunt supărați pe faptul că statul n-a controlat dezinfectanții și a făcut posibilă falsificarea lor.

- Înțeleg și pe bună dreptate oamenii sunt supărați. Dar să nu cădem acum în vehicularea unor mituri...

- E un mit ceea ce spun medicii despre medicamentele care nu-și fac efectul?

- Da! Fabricile de medicamente sunt auditate permanent. Și nu doar de autoritățile din România. Noi, de pildă, avem situl fabricii auditat și de agenția americană. Să vă dau un singur exemplu: în scurt timp, la Cluj vine în control autoritatea medicamentului din Rusia pentru că exportăm acolo. Să nu stârnim degeaba panică, vă rog!


O analiză bună descoperită de ziar: Clorhexin C

Ieri, a ajuns la Ministerul Sănătății al doilea lot de analize din produse Hexi Pharma.

18 probe, cele mai multe testate la câte două substanțe active, arată la fel de rău ca și probele din București. Ele prezintă diluările binecunoscute: de 10 ori la Suprasept, de 3 ori la Thor...

Oamenii din MS se gândesc cât să mai continue controlul la Hexi Pharma, pentru că lucrurile sunt clare.

Între timp, Parchetul și-a adus la Icechim propriile probe.

S-a înregistrat și un mic record. Gazeta are o analiză a Hexi Pharma, făcută la Icechim la cererea ziarului, pentru Clorhexin C, care este conformă. Clorhexin C, lotul 143, din decembrie 2015, are substanța activă de 0,5% și pe etichetă și în recipient. Un produs bun.

Un chimist ne explică și altceva: ”Ați exagerat cînd ați spus că un produs a fost diluat de 2.500 de ori. Vă spun de ce”. 

”Produsul HEXIO -SKIN trebuia sa conțină 40 % propanol 1 și 25 % propanol 2  , deci 65 %  1 și 2 propanol . Analiza a arătat că produsul conține numai 49.8 propanol 1 , deci diminuarea totală este de 100-49.8/65*100=100-76.6=24.4 %. Conținutul total de propanol este mai mic cu aproximativ 25 %”, spune el.
 
”Nu are rost să fie făcut  raportul 25/0.01= 2500”, conchide chimistul.

Același chimist susține că Ministerul Sănătății a interpretat greșit rezultatele la Hexio IOD, din primul lot, care par bune, cu o marjă normală de eroare.

Surse din piață susțin că o altă fabrică, Romchim, în produsele căreia anul trecut au fost descoperite bacterii, are mari emoții. În curând se vor testa și produsele altor firme.


Ce a spus Condrea la Parchet

Mai mulți oameni din producția Hexi au fost chemați la Parchetul General pentru audieri.

"Condrea a aruncat totul pe cei din fabrică", povestesc oamenii.

"Condrea a spus procurorilor că este victima furăciunilor din fabrică. Altfel spus: el a asigurat eficiența și o diluare normală, o mică hoție, dar restul diluării, marea hoție, ar aparține angajaților"
- Sursă a Gazetei din Hexi Pharma

Mai mulți dintre angajați au ales să discute separat cu procurorii, începând să povestească fiecare cât știe din operațiunile de diluare, dar și despre felul în care se câștigau licitațiile publice.


Se schimbă saltelele

Unele spitale au amînat operații și nu le-au făcut decît pe cele de urgență. Sînt exact spitalele care au cumpărat cel mai mult de la Hexi.

Cum arată mesajele oamenilor:

"Liviu • 12 mai 2016, 15:34 • (editează)

Mulțumesc. Sotia tocmai a fost operata la Parhon. Au schimbat saltelele etc. la reanimare. Cadrele medii erau încântate de calitatea noilor dezinfectanți. Retine te rog adresa de email si daca o sa ai nevoie de sprijin sub orice formă nu ezita. Cu stima."

Se schimbă saltelele în spitale. Cam așa se schimbă lucrurile, ca în povestirea în care un ucenic îl întreabă pe Budha: "Și care să fie primul lucru măreț pe care să-l fac după ce mă iluminez?". "Să speli vasele".


Controale în Bulgaria

Aflând de criza din România, bulgarii s-au alertat și ei.

"Am controlat 52 de spitale, niciunul n-a lucrat cu Hexi Pharma", a comunicat ministerul sănătății de la Sofia presei bulgare.


Ce se întâmplă la licitațiile care fuseseră aranjate pentru Hexi

În țară se petrec lucruri din zona crepusculară.

"La Târgu-Mureș se pregătise din timp o licitație mânărită pentru Hexi Pharma. Dar acum s-au trezit cu alți ofertanți! Nu știu cum să modifice contractul ca să le permită să concureze, acum că Hexi nu mai există. Vor cumpăra la prețuri mai mici, ceea ce îi cam încurcă, că ei pregătiseră un buget mai mare", relatează cineva din industrie, cu un zâmbet amar.

În cealaltă parte a României, Antibiotice Iași a anunțat că-l dă în judecată pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu.


Două avioane

"Nu e foarte afectat de amenințările din România. E obișnuit cu acest tratament. Acum câțiva ani, Cîrstoveanu era în Germania, unde operase un copil. Îl aduce acasă și, pentru că intervenția chirurgicală a întîrzie, sună la Lufthansa și-i roagă să întârzie puțin avionul. Nemții îl așteaptă 15 minute! Când urcă în avion cu copilul în brațe, toți pasagerii îl aplaudă. Fuseseră anunțați de căpitan", povestește un apropiat al medicului de la "Marie Curie".

Povestea de la polul opus. "Cîrstoveanu este la Cluj și se întâmplă același lucru. E cu un copil, întârzie și sună la Tarom. Refuză să întârzie și e nevoie de un zbor special al SMURD ca să vină cu nou-născutul la București. Cam asta e diferența".

Polul frigului.


Medicul mort din cauza infecțiilor

Bărbatul în costum se ridică. Ieșim pe ușă. "Când am fost ieri la mormântul lui Vladimir, am văzut, undeva alături, foarte multe flori pe un alt loc", spune el.

"Am întrebat cine a murit. Era un mare medic român de la Parhon. A murit acum câteva zile, din cauza infecțiilor luate din spital. Fata lui, medic și ea, ne-a zis: e o ironie, nu?".

Episodul următor

Investigația jurnalistică Hexi Pharma trece granița! Synevo, cea mai mare rețea de centre de analize din țară, a folosit dezinfectanți diluați în România, dar și în 10 orașe din Bulgaria!