După primele condamnări, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București din luna mai, dar deși au fost șapte termene de atunci, judecata în apel încă nu a început. Unul dintre motive este că doi judecători din complet au spus că nu pot judeca procesul și au cerut să fie înlocuiți.
de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan
Cazul Hexi Pharma a fost dezvăluit de Gazeta Sporturilor în aprilie 2016, rechizitoriul a fost gata în martie 2017, dar abia în martie 2018 a început procesul. Asta pentru că Judecătoria Sectorului 5 și Tribunalul București au refuzat, pe rând, să judece cauza, fiecare instanță socotind-o de competența celeilalte.
Plimbarea între instanțe a durat un an, până când Curtea de Apel București a decis ca judecarea în dosarul de înșelăciune să înceapă la Tribunal.
Flori Dinu, fostul director general al Hexi Pharma | Foto: Hepta
După 10 luni de judecată, pe 30 ianuarie 2019 a venit și sentința. Judecătorul de la Tribunal i-a condamnat pe Mihail Leva la 3 ani și 8 luni de închisoare și pe Flori Dinu la 3 ani de închisoare. Compania Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2,6 milioane de lei.
Judecata în dosar stagnează de peste patru luni
Decizia a fost contestată pe 20 mai 2019, de Leva, Dinu și Hexi Pharma, dar și de procurori, iar procesul a avut primul termen în apel în aceeași lună. Judecarea efectivă a dosarului nu a început însă.
Motivul este că doi din cei trei magistrați au cerut retragerea din complet: judecătoarea Ana Mirela Păstoreanu a formulat cererea de abținere pe 29 mai, chiar la primul termen din apel. Pe 13 august a urmat-o judecătorul Adrian Păcurar.
Cererea judecătoarei Ana Mirela Păstoreanu de abținere de la judecata dosarului Hexi Pharma a fost admisă pentru că anterior aceasta a judecat cererea de arestare preventivă a lui Levi și Dinu, acesta fiind practic motiv de incompatibilitate pentru judecarea apelului.
În cazul lui Adrian Păcurar nu sunt menționate motivele admiterii cererii de abținere de la judecată, ci doar că în apelul dosarului Hexi Pharma, “completul se va întregi conform ROI (regulamentul de ordine interioară, n.r.)”.
Foștii directori ai Hexi Pharma, încă sub control judiciar
Din cele șapte termene anterioare, în două s-a decis amânarea judecării pentru că inculpații au spus că vor să își angajeze avocați, iar la ultimul termen, din 23 septembrie, instanța a constatat că nu a fost îndeplinită procedura. Atunci s-a stabilit următorul termen, al optulea, pe 10 octombrie.
Au fost și două termene intermediare, în care s-a decis ca Flori Dinu și Mihail Leva să fie judecați în continuare sub controlul judiciar. Asta înseamnă că au interdicție să părăsească țara și sunt obligați să meargă săptămânal la Poliție.
De asemenea, Hexi Pharma are o serie de interdicții, printre care cea a dizolvării, a plăților, a fuziunii și a producției de produse biocide.