ENEN

Urmarea presiunii publicului și a presei pe Sănătate: Ziarul Financiar scrie că salariile medicilor s-au mărit cu 80% în anul de după Colectiv!

Articol publicat miercuri, 5 aprilie 2017, 14:04

Venituri de 2.000 de euro în mână pentru doctori nu mai sunt o raritate în spitalele publice, iar o asistentă cu vechime încasează și ea 1.000 de euro.

Un lucru bun.

Un lucru bun pe care medicii îl cunosc, dar pe care puțină lume îl afirmă deschide astăzi coperta Ziarului Financiar.

Jurnalista Georgiana Mihalache a solicitat conducerii Spitalului Universitar din București veniturile medicilor. Ele sunt aproape duble față de anul trecut!

Spitalul ales de ziar este cel mai mare din România.

”Câștigul mediu net al unui medic a fost în decembrie 2016 de 6.140 de lei net (1.400 de euro), aproape dublu -plus 80%- față de decembrie 2015, când era de 3.400 de lei”
- Ziarul Financiar

Această creștere salarială în mână este fără precedent pentru o profesie în ultimii 28 de ani și, probabil, unică în istoria economică a României. 

E un lucru bun!

Din păcate, a fost nevoie de drama de la Colectiv și de negarea fermă a minciunii ”avem condițiile ca-n Germania” pentru ca România să reacționeze, să-și plătească mai bine medicii și să ceară mai mult de la ei.

După cum spunea un medic zilele trecute într-o discuție cu Gazeta Sporturilor: ”Vă bombănim noi uneori pentru presiunea pe care o puneți pe sistem, dar dacă ne uităm la fluturașul de salariu admitem că e singurul drum posibil!”.

2.500

de euro net pe lună câștigă un medic ATI care face cinci gărzi pe lună

Anumite specialități sunt plătite mult peste media de 6.140 de lei realizată de colegii de la Ziarul Financiar.

Cu trei, patru gărzi, un chirurg ajunge la venituri lunare de 9.000 de lei.

Iar un medic de ATI care face cinci, șase gărzi pe lună încasează 11.000 - 13.000 de lei.

Scriem aceste cifre cu conștiința că anunțăm o veste bună. Mai ales că la acești bani se vor adăuga măririle pe care guvernul Grindeanu le va face în 2017. Asta e cert și va fi valabil pentru tot corpul medical.

Iar pentru unii dintre doctori se adaugă banii de la clinicile și cabinetele private și sumele de la facultăți sau universități publice sau private unde predau.

O asistentă cu vechime ajunge astăzi și ea, doar de la spitalul de stat, la echivalentul a 1.000 de euro.

Încă o dată: sumele nu iau în calcul măririle care vor veni în curând.

Sigur că apar alte probleme. Se simte deja în spitale tentația de a aduna foarte multe gărzi cu prețul epuizării, se simte presiunea pe salariile din clinicile private și pe cele ale profesiilor conexe.

Dar să reținem partea pozitivă.

Cu atâtea și atâtea motive pentru a ne îndoi de noi, România poate salva pagina întâi a Ziarului Financiar din 5 aprilie 2017: fiți mândri, ați început să vă plătiți medicii decent!

Cei 64 care nu mai sunt printre noi au contribuit la această schimbare.

Episodul următor

132 de spitale publice și private se declară înșelate în procesul Hexi Pharma! Dar nu spitalul SRI!