ENEN

Spitalul de Copii din Galați a retras pe furiș Hexio-Scrub și Clorhexin. De ce a cerut Parchetul secretizarea rezultatelor? Autoritățile au cedat: lista devine publică. Ne-au mințit! Sînt 50 de spitale, adică 20%.

Articol publicat vineri, 6 mai 2016, 06:05

În 10 teste din Galați și județele limitrofe, cele două produse au cedat în fața stafilococului auriu. Dar spitalele nu pot anunța asta public din ordinul procurorilor.

UPDATE: Ministerul a făcut publică lista pe care o găsiți la final. Sînt 50 de spitale în care au fost depistate probleme! 50 din 289! Acum vă lămuriți și de ce au ascuns spitalele, nu-i așa? Ce fel mincinos de a comunica a ales ministrul sănătății. Probele neconforme sînt 5%, dar numărul de spitale cu probleme e de 20%! Și sînt pe această listă multe spitale care au avut răniți de la Colectiv.

UPDATE: După  Galați, Europa FM a încercat să vadă care este situația la alte mari spitale din țară. Reportajul lor poate fi urmărit aici.

UPDATE: În cîteva minute, Ministerul Sănătății va pune pe site lista spitalelor. În privința Galațiului, este vorba de Spitalul Județean din Galați, unul dintre campionii naționali ai contractelor cu Hexi. Lista devine așadar publică, așa cum ar fi trebuit să fie, de fapt încă din primul moment. Este o victorie a unei întrebări de logică democratică: de ce are dreptul Parchetul să secretizeze datele? Și este victoria insistenței oamenilor, mobilizată de vice.com. 

UPDATE:400 de emailuri au sosit pînă azi, la ora 12, la Ministerul Sănătății, oamenii solicitînd lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante. Inițiativa a aparținut sitelului vice.com, o platformă jurnalistică new stream. ”Avem deja sute de mailuri, vin tot timpul!”, a spus cineva din minister. Deocamdată, răspunsul standard al MS este următorul:

MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA RELATII CU PRESA, AFACERI EUROPENE SI RELATII INTERNATIONALE

Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti

Tel: +04 021307.25.14,Fax: 307.25.13

E-mail: presa@ms.ro; presa_ms@yahoo.com

Nr. 29936 / 06.05.2016

Stimate domn / doamna

Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:

Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie.

Cu stima,

DRPAERI MS

Gazeta a solicitat MS să pună la dispoziție  adresa prin care Parchetul a solicitat ca aceste analize să fie considerate nepublice, ca parte a unei anchete penale. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%.

Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. "Există o clusterizare a lor", e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme.

Unde? "Nu putem spune, e o anchetă penală", a răspuns ministrul.

Gazeta a aflat un astfel de județ: Galați.

Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. "Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective", a promis Achimaș-Cadariu.


”Nu ne lasă Parchetul”

Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:

- De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?

- Nu putem, ne pare rău.

- De ce?

- Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

- O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!

- La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

- Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?

- Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?

-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.

-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Ce spune Parchetul? Să avem răbdare. 

Următorul telefon e la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților", au confirmat ei. Și cu asta, basta.

Le-am pus aceleași întrebări: de ce secretizează un procuror un rezultat al unui control al ministrului Sănătății?

De ce o informație de interes pentru pacienți e tratată drept secret de dosar penal și conform cărei legi are dreptul să facă așa ceva?

"Vă vom răspunde în scris", a sunat răspunsul Parchetului.


”Le reface DSP-ul, poate că ies bine!”

Spitalul de copii "Sf. Ioan" din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale ziarului. Stafilococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

"Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite", confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

"Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini".

Elocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

"Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist", spune chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față stafilococului auriu.

”Oamenii să nu intre în panică, le-am înlocuit!”

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A.

"V-am spus de repetate ori. Substanțele Hexi așa sunt create! Ele sunt diluate. Și nu vorbim de un lot sau de două substanțe, ci de aproape toate produsele!", a spus sursa din fabrică, cea care a furnizat opiniei publice, prin ziar, cele două rețete diluate de Thor și Suprasept.

10

teste au relevat probleme, în Galați și județele limitrofe

"Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci și de la al doilea spital", a spus o sursă din Galați.

"Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub și Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni și testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua", a spus sursa.


Palatul Victoria anunță un supracontrol

Spitalul de copii din Galați are multe contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitație. Toate au fost acordate prin cumpărare directă.

"Corpul de Control al premierului va verifica cum au fost făcute testele în toată țara", a spus ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, într-o încercare publică de a răscumpăra încrederea în sistem. El a anunțat, explicit, că cine s-a jucat de-a controlul va fi semnalat procurorilor.

Într-o întorsătură de situație, e posibil ca cei care au dorit să iasă bine ca să nu fie băgați în seamă să fie chiar cei care să se evidențieze negativ.

40

de contracte fără licitație a semnat Spitalul Pediatric din Galați cu Hexi Pharma din 2010 și până azi

Rumoarea din societate crește. Vorba lui Dragoș Pătraru la TVR: ”Oamenii așteaptă măsuri în spitale, nu ifosele unui ministru care vede campanii de denigrare împotriva sa”. 

Cineva de la Miliția Spirituală a aruncat cu vopsea roșie pe asfaltul de la intrarea Ministerului Sănătății.

Cei de la vice.com au îndemnat oamenii să ceară rezultatele testelor din spitale prin trimiterea unui formular online bazat pe legea accesului la informațiile de interes public.

Apoi protestatarii au așteptat, liniștiți, să fie amendați de poliție.

Nimeni nu știe cum se pot manifesta fermenții sociali.  Digi 24 a prezentat legătura dintre Sorin Oprescu și începuturile firmei Hexi Pharma. Cu fiecare zi, se probează că statul nu doar că nu a protejat pacientul, dar s-a implicat activ în a ajuta Hexi, care se întrezărește ca un produs al sistemului. 

Aseară, la ”Sinteza zilei” s-a arătat cum laboratorului Unilab i s-a suspendat de patru ori activitatea. Și cineva a intervenit pentru Unilab. Cine?

Cu câteva ore înainte de declarațiile lui Suciu, cele două asociații medicale în general divergente, Alianța Medicilor și Colegiul Medicilor, au atras atenția asupra gravității situației curente.

Directorul spitalului Elias spune pentru ”Adevărul” că ”nici pacienții și nici doctorii nu se simt în siguranță”. 


Reacția corpului medical

"Personal mă simt în nesiguranță. Personal nu consider că pacienții sunt în siguranță", a declarat, în aceiași termeni, la Radio France Internațional președintele Alianței medicilor, Bogdan Tănase, chirurg la Institutul Oncologic București.

Alianța a acuzat superficialitatea controalelor operate de către minister, comparînd situația cu "anunțul prezenței unei bombe într-un avion care în loc să vină la sol pentru vertificări continuă să zboare".

Un medic de la Sf. Pantelimon a caracterizat pentru Gazetă momentul controlului: ”Se știa că vine controlul și s-a splălat totul atît de bine că două zile podelele au fost mai mult ude, decît uscate”.

Colegiul Medicilor, în general criticat pentru pasivitatea sa, a luat și el o poziție neobișnuit de fermă.

Colegiul spune că "Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai bună calitate profesională și socială. Rezultatele investigației ridică o mare problemă a societății românești și, în niciun caz, autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar".

Colegiul atrage atenția că fenomenul infecțiilor nosocomiale este real, subevaluat și extrem de periculos și că toți cei din corpul medical sunt sub stresul acestor infecții. Dcotorii devin uneori vinovați, fără să fie, conchide Colegiul.

La rînd vine Comisia de Biocide

Ca antidot la fragilitatea momentului, premierul a mai anunțat, prin vocea lui Dan Suciu, că va accelera construirea spitalelor regionale, va da startul modernizării a două spitale, unul de copii și celălalt de cardio, va investi în acreditarea în regim de urgență laboratorului ICECHIM și că va trimite un control la Comisia Națională Pentru Biocide.

Găzduită de Institutul de Sănătate Publică, Comisia este decredibilizată de reproșul că a fost factorul care a avizat cu ochii închiși toate produsele Hexi Pharma. Nimeni din sistem nu se mai simte liniștit.

Ceea ce părea pînă acum o chestiune tehnică, a devenit la capătul a două săptămîni de explicare prin presă o temă de interes în toate mediile.

Singura șansă a Guvernului pare a fi aceea de a răspunde inteligenței neobosite a oamenilor.

Episodul următor

În plină criză de încredere, ministrul Achimaș a mințit și a manipulat! El a raportat 5%, dar a uitat să spună că sînt 50 de spitale cu probleme. Oamenii sînt internați în spitale, nu în bețigașele de probe!