ENEN

În sfârșit, statul intervine ferm în cazul Hexi Pharma! Recuperează banii de la vinovați! A amendat-o cu 3.500 de lei pe Carmen Uscatu, care a protestat și, citat din Jandarmerie, ”și-a exprimat opinii referitoare la situația spitalelor din România”

Articol publicat miercuri, 8 iunie 2016, 15:06

Aceleași autorități care l-au lăsat neatins 10 ani pe Condrea și dezinfectanții săi diluați îi amendează pe oamenii care au cerut o anchetă obiectivă.

UPDATE: Mihai Goțiu a atras atenția asupra problemei sistemice a amenzilor date după bunul plac.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

"A organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația spitalelor din România".

"Iar pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților dirijând acțiunile și scandările acestora".

"De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare".

Semnează căpitanul Petre Dică și plutonierul adjunct Vasile Barbu.

Ei au amendat-o pe Carmen Uscatu cu 1.000 de lei. Și cu încă 2.500, a doua zi.

imgonline-com-ua-twotone-NZacKYrrn0lv Amenda din prima zi, de 1.000 de lei (stînga) și amenda din a doua zi, de 2.500 de lei (dreapta), cînd în piață au venit doar Carmen Uscatu și cîțiva doctori de la Alianța Medicilor!

Carmen este unul dintre cei câteva sute de oameni care, după apariția articolelor despre Hexi Pharma, au protestat în centrul Bucureștiului pe 6 mai, cerând spitale mai curate, salarii mai bune pentru medici și condiții umane pentru pacienți.

Protestul de la Universitate din 6 mai 2016 a devenit, în relatările presei mondiale, ilustrarea "revoltei românilor împotriva unui stat care nu le acordă cetățenilor săi condiții minimale pentru sănătate".

Washington Post, Forbes, BBC, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Al Jazeera și multe alte organizații media au oferit publicului lor imagini și știri de la situația din România.

895004_10200188142800581_1065199434_o

Dialog cu Carmen Uscatu, președintele organizației non-guvernamentale "Dăruiește viață".

- Bună ziua, așadar statul a început să găsească vinovații în cazul Hexi. S-a urnit mai greu, dar și când s-a urnit nimic nu-i mai stă în cale.

- Da, așa se pare. Că ne-a găsit. Pe 6 mai, noi am comemorat morții din spitale și am cerut răspunderea ministrului Sănătății și o anchetă obiectivă despre diluarea dezinfectanților Hexi Pharma.

- Veți plăti amenzile de 3.500 de lei?

- O să vorbesc cu avocații. Legea ne permite să manifestăm când e vorba, printre altele, de comemorări. Noi am comemorat #Colectiv și ceilalți morți, cei care au pierit din cauza infecțiilor nosocomiale nedeclarate.

- Atunci ați solicitat mai multe lucruri.

- Să le repetăm pe puncte:

1. Anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experți independenți;

2. Plan de criză și control pentru infecțiile nosocomiale;

3. De-baronizarea Sănătății: eliminarea dinastiilor universitare din clinici;

4. Achiziții transparente în sănătate: caiete de sarcini corecte, standarde de cost în investiții, actualizarea normativului pentru construcția și renovarea spitalelor;

5. Reglementarea prin lege a plăților informale în industria farma: sponsorizări, studii clinice, comisioane;

6. Venituri realiste și competitive pentru personalul medical;

7. Stoparea scurgerilor din sistem și finanțare adecvată;

8. Instituirea unui sistem de management depolitizat al spitalelor, pe bază de contracte pe durată determinată, cu obiective clare de calitate și performanță;

9. Stoparea exodului medicilor, prin creșterea atractivității în sistem.

- Ce faceți în continuare?

- Ce am făcut pînă acum. Noi am spus de multă vreme că, în multe situații, bolnavii nu mor de cancer, ci de infecții nosocomiale. Cazul Hexi Pharma nu a fost decât confimarea dureroasă a acestei realități. Vom continua să strângem bani și să finanțăm camere sterile în spitale. Am făcut asta la Spitalul de Oncologie, vom continua să o facem!

MÂINE, EDIȚIE SPECIALĂ!

Joi, Gazeta Sporturilor va publica ce nu au descoperit nici acum autoritățile care au găsit-o însă și au amendat-o pe Carmen Uscatu.

Episodul următor

Răposatul Condrea dă cu tifla autorităților: mai avea o firmă numită Hexi Farma! Cu ”F”, nu cu ”PH”. DNA, Ministerul Sănătății și SEAP habar n-au, dovadă că nu i-au blocat conturile și nu i-au contorizat contractele cu spitalele!