ENEN

Medicii izbucnesc după dezvăluirile din dosarul penal Hexi Pharma: ”A fost un experiment criminal”, ”Odios e puțin spus!”

Articol publicat joi, 21 decembrie 2017, 21:12

Într-un dialog incredibil aflat la dosar, directorii de producție de la Hexi Pharma recunosc: ”Am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”.

"Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical: 6 ani de zile s-au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!"
- Șerban Ion Bubenek, manager și medic primar ATI la Institutul Inimii CC Iliescu

"Era o nebunie. Deși erau neconformi și chiar contaminați cu bacterii, Condrea trimitea în spitale acești dezinfectanți. Știa foarte bine care sunt consecințele pentru că era medic" 
-  Elena Copaciu, șef ATI Spitalul Universitar București

"Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute?"
- Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România

”Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți”- Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în Guvernul Cioloș

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Una dintre cele mai dure înregistrări transcrise în dosarul Hexi Pharma este aceea dintre cei doi biochimiști care s-au succedat la conducerea fabricii de dezinfectanți contrafăcuți.

Ceea ce spun directorii de producție este greu de suportat pentru pacienți infectați de-a lungul acestor ani și pentru familiile lor.

Discuția e greu de citit și pentru medici, care află direct de la sursă că au operat în condiții periculoase pentru bolnavi și pentru ei.

”Hexi Pharma a creat superbacterii”

Ceea ce s-a întâmplat în 340 de spitale, prin folosirea unor biocide neconforme, se poate rezuma astfel:

  1. Bolnavii s-au infectat pentru că dezinfectanții diluați nu au omorât bacteriile, virusurile, ciupercile și sporii.
  2. Acești germeni au devenit mult mai puternici. Mai rezistenți! După expresia unui medic, ”Hexi Pharma a creat superbacterii”. Care sunt acolo, în spitale!

Convorbirea primită pe stick de către procurori

Conversația de la dosar are loc pe 26 aprilie 2016.

La o zi după publicarea articolului în Gazeta Sporturilor.

Discuția este purtată la telefon între:

Ea a fost furnizată pe un stick de memorie procurorilor de către I.P., directorul care a făcut un denunț.

”Vorbim între noi: am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

I.P.: Faptul este consumat. Faptul e că toate bacteriile și chestiile din spitale le-am tratat mai mult cu apă chioară. Acum vorbim între noi că știm despre ce e vorba. Eu, fost șef de producție, tu actual șef de producție.

Mihail Leva: Da.

I.P.: Și au devenit rezistente pentru că au fost tratate cu apă chioară. Acum poți să dai și cu mama mă-sii. Până nu arzi totul din temelie nu se mai rezolvă. Știm amândoi despre ce e vorba. Hai să dăm cărțile pe față!

Mihail Leva: Da, mă rog, cum îi spune, indiferent, sunt anumite bacterii la care poți să pui și 50% ARQUAD și 15% didecilmetil și alea oricum sunt rezistente.

I.P.: Da.

”Poți să-i pui și 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi”

Mihail Leva: Poți să-i pui tu și să-i dai și cu 1%, și cu 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi.

I.P.: Știi de ce am plecat eu, nu?

Mihail Leva: Păi, și eu chiar voiam să plec! Am încercat să-i explic lui Condrea de atâtea ori! Am mai îmbunătățit câte ceva, cât m-a lăsat. Poate că avea și el restricțiile lui.

I.P.: Pe vremea mea nu avea condiționări Condrea.

”Altor articole de presă le-au închis gura”

Mihail Leva: Nu știu exact de condiționări. Dar știu produsele, au fost așa de la început, de când s-a făcut firma, de peste 10 ani. La început le făceau substanțele din ochi, la centimetru!

"La un moment dat, Thor se putea bea că oricum nu conținea mai nimic" 
- Mihail Leva, în dialogul aflat în posesia Parchetului General

I.P.: Da, știu cum era înaintea mea.

Mihail Leva: Ce puteam face?! Dacă spuneam undeva la minister, să mă duc eu nu știu unde, Condrea ar fi aflat imediat că aveau 2-3 oameni acolo, știi... Să mă duc la presă? Păi, au mai fost articole de presă și le-a închis gura.

I.P.: Eu nu știu să mai fi aflat ceva presa până acum.

Mihail Leva: A mai fost cu Thor prin 2004 și încă ceva înainte de astă-iarnă.

I.P: Băi, eu nu știu, dacă a fost, a fost bine ținut secret.

Mihail Leva: Da.

Profesorul Bubenek: ”O porcărie! O nenorocire!”

Medicii au început să facă declarații după ce dosarul penal a devenit public la Judecătoria Sectorului 5.

Unii sunt medici care au vorbit și imediat după dezvăluirile ziarului, alții s-au convins când au văzut analizele și declarațiile din dosar.

I-a șocat când au văzut că atât Condrea și directorii săi, cât și șefii Unilab recunosc ineficiența dezinfectanților.

Doctorii spun că declarațiile celor din laborator, despre ”testele experimentale”, arată cât de jos s-a ajuns în sistemul de sănătate românesc.

Profesorul Bubenek, șeful de la Institutul Inimii CC Iliescu, a preferat să fie scurt: ”E o porcărie ce s-a petrecut! Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical ca 6 ani de zile să se folosească dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!”.

Marius Uscatu: ” Esența scandalului Hexi este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor”

"Am avut multe de «tras» pentru că am fost anti Hexi Pharma de la început” spune Marius Uscatu, medic ortoped.

”Mulți m-au acuzat, toți luau apărarea UMF-istanului, a feudalilor din medicină”, își amintește el.

"Este un experiment criminal, iar declarațiile celor de la Unilab mi se par absolut firești pentru cum merge sistemul, nu mă miră nimic"
- Marius Uscatu, ortoped

”Ce s-a întâmplat sunt experimente criminale pe milioane de oameni! În lagărele naziste și comuniste s-au petrecut fapte similare. Mi-am dat seama imediat că Achimaș și ministerul încearcă să acopere fraudele, organizând teste de sanitație”.

"S-a organizat o campanie fabuloasă de discreditare, dar adevărul iese la lumină"
- Marius Uscatu, ortoped

”Lucrurile sunt mult mai grave decât vă imaginați. Pentru că se pierde esența lucrurilor: sistemul mafiot, șpăgile pe care le dau firmele similare managerilor și profesorilor. Esența scandalului Hexi Pharma este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor. Din păcate, medicilor le este frică să vorbească din cauza dinozaurilor", a încheiat Uscatu.

Președintele Colegiului Medicilor: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță putem vorbi despre o catastrofă”

"Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute? Cred că este momentul să tragem un semnal de alarmă privind relevanța actului de control din sistemul de sănătate!”, spune doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

El adaugă: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță, putem vorbi despre o catastrofă pentru sistemul medical românesc”.

”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român”

Un alt chirurg, cu experiență de 20 de ani într-un mare spital de urgență din București, declarase chiar la începutul investigației ziarului că ”dezinfectanții falsificați au vaccinat, practic, germenii”.

"Biocidele diluate au făcut în timp germenii mai puternici"
- Chirurg de la un spital de urgență din București, aprilie 2016

Acum, în fața probelor de la dosar, el revine și speră ca publicul să înțeleagă, pe puncte:

 

  1. ”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român și societatea pe care o alcătuiește”
  2. ”Executanții sunt și ei cunoscuți: Hexi, Unilab, Ministerul Sănătății, Comisia Națională de Biocide, DSP-urile și guvernele care s-au succedat, managerii de instituții și spitale”.
  3. ”Beneficiarii experimentului ne sunt total necunoscuți. Câștigurile rezultate sunt mărunțiș într-o astfel de poveste”.

 

”Rezultatele pe termen mediu și lung sunt mult mai dezastruoase decât le putem anticipa. Un fel de bombă biologică lentă a explodat deja în spitalele noastre”
- Chirurg de la un mare spital de urgență din București, decembrie 2017

Președintele Alianței Medicilor: ”Odios e puțin spus!”

Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală, este președinte Alianței Medicilor, una dintre organizațiile profesionale cele mai combative la adresa sistemului.

"Acest caz mi se pare ceva odios. Și e puțin spus! A fost părerea mea de la început, iar aceste noi date nu fac decât să confirme ce s-a scris inițial”, spune Bogdan Tănase.

El este uluit de mecanismul primitiv al fraudei medicale a Hexi Pharma și explică de ce rețetele nu sunt facultative. ”E de necrezut că o persoană a putut să facă asta cu bună știință, conștient de consecințe. Trebuia respectată rețeta și, mai mult, e de subliniat că acele formule, rețete, au fost bine gândite de-a lungul timpului, nu a visat cineva, nu a avut o revelație cu o formulă în miez de noapte".

 Șef ATI Elena Copaciu: ”Am înaintat către CSAT un raport în care am spus că germenii superrezistenți pot să se răspândească în afara spitalelor”

Elena Copaciu, șeful ATI al Spitalul Universitar București, spune: "Este o situație catastrofală pentru sistemul medical românesc. Abia acum, din dosarul penal, realizăm dimensiunea acestei situații grave. Eu nu i-aș spune experiment, ci mai degrabă o curiozitate bolnavă pentru că ei știau că diluează dezinfectanții și doreau doar să vadă ce se întâmplă”.

”România are germenii cu tulpinele cele mai rezistente din Europa la tratamentul antibiotic. Este un lucru știut. Tragedia de la Colectiv a developat această situație prin faptul că nu a existat rănit care să nu fie contaminat”.

”Am depus la CSAT, în mandatul ministrului Vlad Voiculescu, un raport prin care am arătat că există riscul ca acești germeni să se răspândească în afara spitalelor. După confirmarea procurorilor apare o altă problemă: ca nu cumva germenii să fi devenit rezistenți și la dezinfectanți!", conchide medicul Elena Copaciu.

Medicul Dan Tănase: ”Este dramatic”

"Citesc tot ce se întâmplă în cazul Hexi Pharma și pot să vă spun că este dramatic ceea ce aflu. Pentru mine, ca chirurg, dezinfectantul este principala armă folosită pentru a asigura un mediu aseptic în sala de operație și nu numai”, declară Dan Tănase, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul de Urgență Floreasca.

”Este o nenorocire faptul că, ani de zile, spitalele au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este, poate, principalul motiv al proliferării infecțiilor nosocomiale în spitalele din România", susține el.

Vlad Voiculescu: ”Existau rapoarte că infecțiile nosocomiale scăpaseră de sub control!”

Fost ministru al Sănătății în perioada 2016-2017, Vlad Voiculescu, ajuns în Guvernul Cioloș chiar după declanșarea cazului Hexi Pharma, a trimis către Gazeta Sporturilor punctul său de vedere legat de evoluția anchetei.

"Biocidele par să fi fost un El Dorado pentru câțiva distribuitori și pentru cei care înlesneau prezența produselor pe piață și achiziționarea acestora.

O hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar: unul în care ascunderea adevărului, delăsarea și lipsa de profesionalism s-au imbinat cu interesele comerciale ale unor companii cu legături în sistem.

Nimic nu era nou însă pentru Ministerul Sănătății! Existau rapoarte ale Inspecției Sanitare de Stat și informări ale SRI de ani de zile care sugerau atât practicile legate de produsele biocide cât și completa scăpare de sub control a infecțiilor nosocomiale.

În rapoartele Inspecției Sanitare de Stat au fost referiri încă din anul 2013 la sute de produse biocide care fuseseră etichetate greșit, ambalate greșit, plasate pe piaţă fără aviz / autorizaţie, folosite în spitale după expirarea termenului de valabilitate, încadrate diferit faţă de prevederile avizului și, desigur, produse biocide utilizate în mod diferit faţă de instructiunile de pe etichetă.

Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți. Și alte sute de mii de vieți ar putea si salvate dacă normele legale privind consumul de antibiotice, regulile de igienă și izolare a pacienților, și dotările spitalelor ar fi respectate".

Episodul următor

Agenția de presă a Rusiei dezinformează în cazul Hexi Pharma exact cu argumentele mogulilor sănătății din România!