ENEN

Document: Controlul dezinfectanților cerut de ministrul Achimaș este gîndit chiar de către omul a cărui Asociație a fost sponsorizată de Hexi Pharma

Articol publicat sâmbătă, 30 aprilie 2016, 07:04

Există semne clare că autoritățile vor să mușamalizeze subiectul dezinfectanților diluați! Testele făcute ieri în 206 spitale sînt efectuate după aceeași metodologie conform căreia sîntem țara din Europa cu cele mai puține bacterii.

UPDATE. Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care susține că ”Actiunile de control  în cauză se desfasoara în colaborare cu Parchetul General, care urmărește derularea acestor activități”. În același timp, MS afirmă că ”Toate acțiunile și procedurile de control sunt urmărite în teren de reprezentanții Direcțiilor de Sănătate publică”.Să amintim oamenilor ce nu spune ministrul Achimaș. MS a dispus controale în ianuarie 2016 și în martie 2016 în 367 de unități sanitare. Ministrul a fost nemulțumit de diferențele mari de rezultate. Cele din ianuarie s-au făcut în fiecare județ, iar cele din martie între județe, încrucișat.

Întrebarea logică este: de vreme ce nu s-a schimbat metoda de control, de ce un rezultat care nu l-a convins pe ministru Achimaș ar trebui să convingă cetățeanul? Ceea ce nu e bun pentru ministru e bun pentru cetățean?Cît despre încheierea comunicatului, în care se spune că ”speculațiile aduc atingere anchetei penale”, de cînd vorbește MS în numele Parchetului? Comunicatul integral aici.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Bărbatul stă înfipt în lumina albastră a proiectorului.

"0,2% sunt infecțiile nosocomiale pe care le declarăm acum în România", spune Patriciu Achimaş Cadariu. "Știm cu toții că asta e imposibil! Nu putem fi pe primul loc în Europa la curățenia spitalelor", adaugă ministrul.

Ahimaș observă cît de diferite sînt rezultatele. Cînd a lăsat DSP-urile pe barba lor ele au produs un rezultat protocolar. Cînd a făcut controale încrucișate, cifrele au fost altele.

Lîngă ministru stă Alexandru Rafila, șeful Societății de Microbiologie. E imperturbabil.

În sala amplă de la hotelul Ramada Plaza sunt răspîndiți șefii epidemiologi, directori de spitale și înalții responsabili de la Inspecția Sanitară de Stat. Oamenii se frămîntă.

Și degeaba cadrul e frumos, aproape cinematografic. Mesele rotunde, așteptînd replicile lui Woody Allen, nu-i ajută deloc.

3%-5%

este cifra infecțiilor intraspitalicești în Uniunea Europeană

0,2%

este cifra declarată în România, recunoscută drept o minciună și de către oficiali

Cifrele care sclipesc pe ecranul din spatele ministrului sunt cele care-i supără. Le știu pentru că le-au produs. Ei și colegii lor din spitale le-au desenat, de-a lungul anilor.

Bacteriile rezistente la antibiotice sînt mai mortale decît cancerul

Nimeni nu se face doctor ca să mintă. Când te duci la Facultatea de Medicină nu-ți imaginezi că va trebui să manipulezi cifre în saloane. Sau, mai rău, să desenezi în PowerPoint grafice care să mascheze realitatea germenilor.

Iar realitatea este că "bacteriile rezistente la antibiotice omoară anual mai mulți oameni decât cancerul", așa cum spune, la microfon, oaspetele invitat la conferință, o doamnă doctor severă din Antwerp.

România, record de antibiotice fără rețetă

Cum stăm noi? Ne administrăm singuri cele mai multe antibiotice fără rețete din Europa, de patru ori mai mult decât media continentului!

Aproape 1 din cinci români ia de capul lui pastilele minune.

Și la antibiotic pe prescripție suntem campioni. În spitale la fel. Campioni absoluți.

"Deși, oficial, nu avem bacterii, toți știm că e o minciună. Nici pacientul și nici medicul nu vor să riște și de aceea se suprautilizează antibioticele. S-a ajuns chiar la următoarea formulă de supraviețuire...", spune medicul Sorin Paveliu. Și povestește o tactică de gherilă de salon.

"Dacă sesizează o infecție, medicul dă analizele la laborator. Sună pe telefon, primește pe gură rezultatele, dar nu le mai trece în foaie. Prescrie antibioticul pur și simplu. Așa îi face bine și pacientului, dar și spitalului, care nu e silit să declare o infecție nosocomială", povestește Paveliu.

Consumul de antibiotice puternice în spitale este un indicator al prezenței bacteriilor rezistente la antibiotice. Și, ca într-o spirală, ambele cresc potențîndu-se reciproc.

10

 milioane de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice

8

 milioane de oameni mor anual în lume de cancer

Soluția unor oameni hăituiți.

În jocul de șah, situația poartă numele de pat. Nu ești amenințat, dar nici nu ai nicio mutare posibilă.

Harta consumului de antibiotice în Europa (2014) Harta consumului de antibiotice în Europa (2014)

Hotnews: ”Nu ne-au propus nici o idee”

În această poziție se găsește astăzi statul român. De când a izbucnit cazul dezinfectanților diluați, autoritățile din înalt sunt nemișcate ca vulturii care călăresc vântul, căutând degeaba prada. Au încremenit sus, în lumea lor.

Elita statului a ratat să se conecteze la energia oamenilor, așa cum observa Cristian Pantazi ieri, pe Hotnews.

"Ideile sunt, uneori, cele mai de valoare lucruri într-o comunitate. Și atât Guvernul, cât și președintele nu au comunicat nicio idee pe tema situației din spitale", mărturisea jurnalistul într-o lungă convorbire telefonică.

Ar mai fi ceva ceva de zis. Autoritățile nici măcar nu ne-au spus: Aveți încredere, vom face analize corecte! Ca și cum încrederea e subînțeleasă.

Cum să fie subînțeleasă? Vreme de 10 ani, n-ați făcut analize de concentrație, iar în cele de infecții nosocomiale recunoașteți voi înșivă că ați mințit. N-ați fost în fabricile producătorilor decît acum, la cîteva zile bune după ce aceștia au fost alertați. N-ați fost decât la Hexi Pharma, cum de nu vă duceți și la ceilalți?

În plus, n-ați schimbat nimic în procedurile de prelevare și în oameni, de ce să vă credem?

Pentru ministrul Achimaș Cadariu ar fi fost simplu să cheme Alianța Medicilor, mișcarea de protest cea mai acută a breslei, și să îi propună un parteneriat pentru aceste teste. Avea și alte variante independente. N-a făcut-o.

Practic, după ce au comis-o grav, guvernanții nu s-au gândit nici o secundă să discute cu societatea. Puteau să spună am greșit, v-am neglijat siguranța sanitară, cum vreți să reparăm ca să fim transparenți și credibili?!

E straniu.

Așezînd scaunele de pe puntea Titanicului

Statul are de partea lui puterea instituțională, banii și comunicarea la discreție. De ce nu iese? De ce nu spune nimic?

În adăpost nu-l atinge rumoarea mulțimii, dar nu face nicio mișcare pentru că va fi contestat. Așa că s-a ghemuit și așteaptă. Mircea Marian are o explicație în Evz.

Poate trece,

poate am visat

poate mâine dimineață nu va mai fi aici.

Ieri, ministrul a trimis inspectorii să ia 2.633 de probe din 208 spitale.

Documentul primit de Direcțiile Județene de Sănătate de la Inspecția Sanitară de Stat Documentul primit de Direcțiile Județene de Sănătate de la Inspecția Sanitară de Stat

Dar sunt probe de autocontrol, ceea ce, având în vedere îngrijorarea publică, e ca și cum ar reașeza scaunele pe puntea Titanicului. "Testele de sanitație" înseamnă să dea cu produsul Hexi Pharma peste masă, pe mîini sau pe bisturiu și să vadă dacă au dispărut bacteriile.

"Facem un autocontrol cu teste de sanitație", după cum mărturisesc spitalele. Două sînt problemele!

PRIMA: Cum se poate autocontrola un sistem defect?

A DOUA: Nu s-a ales metoda folosită de Comisia Națională Pentru Biocide în momentul punerii produsului pe piață, ci aceeași metodă pe care ministru o criticase, pentru rezultatele sale, în întîlnirea de la Ramada Plaza!

”E un heirupism ca să iasă bine Hexi Pharma! Se fac aceleași teste de suprafață, cîtă vreme eficacitatea se poate testa mult mai bine în laborator pe aceeași metodă cu care se dă avizarea la Comisia Națională Pentru Biocide. Dar doctorul Rafila a decis să se facă așa cum s-a mai făcut”
- Epidemiolog din provincie

Aceeași sursă susține că ”Alexandru Rafila este cel care a desființat Inspecția Sanitară autonomă (organizată ca Sanepidul de pe vremuri), înlocuind-o cu oameni subordonați DSP-urilor, care au directorii numiți prin algoritmul politic”. 

Hexi Pharma a sponsorizat cu 1.000 de euro unul dintre congresele Societății Române de Microbilogie, organizație al cărei președinte este Alexandru Rafila.

Revenind la teste.

Aceiași inspectori, aceiași epidemiologi, aceleași proceduri nesupravegheate, aceeași substanță Hexi Pharma, ce rezultat crede ministrul Cadariu că va obține?! Fix cel din PowerPoint-ul luminos afișat în sala de la Ramada Plaza.

N-avem infecții nosocomiale, substanțele își fac treaba, asta e concluzia de zece ani încoace. Și deținem recordul mondial și olimpic: 0,2%.

În 2013, Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie, organizată de Societatea Română de Microbiologie, a fost sponsorizată de Hexi Pharma. Azi, președintele societății, Alexandru Rafila, e indicat drept coordonatorul controlului Ministerului Sănătății În 2013, Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie, organizată de Societatea Română de Microbiologie, a fost sponsorizată de Hexi Pharma

Mai murdare decît studioul lui Capatos

În timpul acesta, vorba lui Times New Roman, spitalele din România sunt mai murdare decât platoul de la Antena 1 al lui Capatos. Gluma l-a amuzat teribil și pe Capatos care știe să încaseze.

Știți ce e cu adevărat ciudat?

Dacă nu Patriciu Achimaș, ci Dan Alexandru Condrea ar fi semnat ordinul pentru DSP-uri, hârtia ar fi sunat identic! Pentru că este exact ce îi convine și patronului și sistemului care l-a inventat. Să se meargă pe același tip de analize de eficiență a substanței și nu pe concentrație.

În aceste zile în care oamenii așteptau explicații, firma și statul au furnizat una singură, la unison: deși diluate de 10 ori, substanțele posibil că își fac treaba.

Nu a protejat comunitatea

E adevărat că Ministerul Sănătății a comunicat că se vor ridica și doze din substanța din bidoane și se vor efectua teste fizico-chimice. Așa cum a făcut presa la ICECHIM.

Dar cine le prelevează? Aceiași angajați mână în mână cu firmele! Cine are încredere într-un sistem care a dovedit că, profesional vorbind, este corupt?

De o mie de ori dacă am repet anomalia ”autocontrolului” și tot nu e suficient.

Statul nu înțelege ce i se întâmplă.

El e acuzat, cu probe, că a abidcat vreme de un deceniu de la menirea sa de a proteja viața comunității.

Sînt tentați să mintă din nou

Iar dacă establishmentul speră că vine Paștele și trece tema, își face un calcul prost.

În aceste câteva zile, oamenii se vor întâlni. Vor vorbi. Vor afla și cei care n-au aflat.

Nu există familie în România care să nu aibă în sînul ei sau să nu cunoască îndeaproape un caz de suferință cauzat de infecțiile din spitale. Scutiți-ne cu 0,2% că nu vă crede nimeni. După statisticile oficiale sînt mai mulți budiști în România decît oameni afectați de infecțiile intraspitalicești.

Acum, oamenii au aflat că, vreme de un deceniu, statul n-a cules o singură analiză de determinare a concentrației! Pe acest fond a apărut un risc imens de fraudă în sistemul național de sănătate. Care s-a concretizat.

Nu Suprasept, cu diluția sa de la 12% concentrație la 1,17% concentrație, e problema. Nu Hexi Pharma. Și nici celelalte firme, că, pe o piață, când liderul trișează să fiți siguri că nici urmăritorii nu stau în bancă punându-și mâinile pe bancă, cu unghiile tăiate.

Problema e că, din nou, statul e înclinat să ne mintă.

 

Neadevărul e marele pericol

Teama autorităților e, cumva, de înțeles. E omenească și politică deopotrivă. Dar nu e democratică. Informația despre sănătatea publică nu aparține unei elite. E, după cum îi arată și numele, publică și urgentă.

Mai ales că spitalele aparțin tuturor. Și, mai ales, celor care n-au mijloace, celor neajutorați, celor pentru care un virus sau o bacterie le poate aduce costuri de sănătate și de bani care îi vor îngloda în datorii.

Dacă se vor certifica probleme la mai multe produse, oamenii se pot speria. Și înfuria. E adevărat.

Dar ce vom avea de făcut? Ne vom trata tot în spitalele de aici, că nu se pot duce hepatitele, diabetele sau hipertensiunile noastre să se înmatriculeze în spitalele din Bulgaria, precum mașina Porsche Cayenne a lui Condrea.

Un neadevăr însă ar produce în societate o reacție și mai periculoasă.

Probabil nervi,

ceva dispreț,

cu siguranță decuplare.

Poate Ministerul Sănătății să spună că spitalele sunt golite de germeni. Că produsele diluate de 10 ori omoară virusurile HIV, ale Hepatitei B și C și că dezinfectantele Hexi Pharma s-au încărcat prin efect placebo cu substanță activă. Cine va crede?

Cum s-a blocat subiectul pe televiziuni

Poate Guvernul și sistemul de informații să facă cea mai tare campanie mediatică. Și au mijloace pe care chiar le-au exersat în aceste zile pe televiziuni și ziare. Obae a sesizat-o din prima. la început am zis că exagerează.

100

 de epidemiologi au rămas în toată România, conform statisticii Ministerului Sănătății

Apoi am aflat cum a decurs ședința de sumar a două televiziuni. Scenă reală:

”- Subiectul cu dezinfectanții...

- Lasă

- Dar oamenii îl discută pe net

- Lasă!”

Mai apoi, băieții au început pur și simplu să vehiculeze mesaje halucinante.

E inutil ce fac ei. Pentru că experiența nemijlocită a oamenilor și suferința părinților, fraților și copiilor nu sunt sensibile la PR. Bacteriile intraspitalicești vor rămâne acolo unde sunt. În corpurile sau în temerea noastră.

Disprețul pentru viața umană ne-a adus pe toți aici. Și oamenii nu vor da înapoi.


Să diluăm tot sistemul la 10%

Ce șoc mondial ar fi, din punct de vedere științific, să spună Guvernul că totul e OK cu antiseptice diluate.

Păi, atunci să rescriem manualele de medicină, să ne îmbrăcăm în frac și să candidăm la Premiul Nobel pentru chimie!

Și să se toarne următoarea serie din "Anatomia lui Grey" pe un platou cu țâțe în noroi!

În timp ce o întreagă planetă se străduiește să-și respecte standardele pentru aceste substanțe, noi am inventat antisepticele homeopate. De ce să nu reducem atunci tot sistemul sanitar la o zecime? Poate că funcționează și diluat, vorba firmei în cauză.

Mai mulți jurnaliști anchetează cazul dezinfectantelor

Rostirea adevărului e singurul antidot pentru starea de neîncredere.

Să spună statul cine e Condrea și cine l-a creat! Vor fi destul de greu de înghițit dezvăluirile. Dar ele oricum vor veni.

În acest moment, în România lucrează mai mulți jurnaliști pe acest subiect, nu doar echipa de la Gazetă. Competiția pe informații va împinge adevărul către public.

Cu datele pe care le avem până acum, și pe care le vom publica noi și alții, putem spune că povestea e urâtă până la cer. Încă o dată, Statule, înțelege!, va ajunge la oameni.

Nicio comunitate nu suportă la nesfârșit să fie abandonată pe mâna unui comportament sistemic psihopat.

Când vor apărea, una după alta, piesele și personajele, va fi nașpa.

Și va fi nevoie de o trudă asumată și lungă, pentru că suntem grav avariați.


Au exclus societatea din discuție

Așa că, vă rugăm, mai bine veniți de bunăvoie la bară! Și nu încercați să mințiți că e târziu. Oamenii din Hexi Pharma ar vrea să vorbească. Îi caută procurorii sau trebuie să-și anunțe martorii disponibilitatea pe OLX?

Spre deosebire de Condrea, care datorită evidențelor strălucitoare n-are nevoie de niciun certificat medical, statul trebuie să pledeze serios ca să-l credem că și-a pierdut temporar discernământul. E singura apărare posibilă a autorităților. Pierdere temporară de discernământ.

Se încheie un capitol din această investigație.

Am simțit nevoia să discutăm cu voi și să vă spunem că există semne că se încearcă mușamalizarea poveștii.

"Problema cu siguranța națională e că nu poate fi rostită din motive de siguranță națională", vorba amuzantă a unui scriitor britanic.

Dar nu e nici un fel de siguranță națională atunci cînd excluzi societatea de la o discuție despre sănătatea ei.

Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și creierul controlului


- Bună ziua domnule doctor Rafila.

- Bună ziua.

- Este un conflict de interese ca o firmă să sponsorizeze Congresul al societății pe care o conduceți?

- Care-i conflictul? Este un lucru absolut obișnuit.

- Și dacă-i obișnuit, adică des întîlnit, înseamnă că-i normal?

- Eu nu conduceam Societatea  de Microbiologie în 2013 cînd a avut loc sponsorizarea. Chiar, cu o sumă derizorie. 1.000 de euro. Eram membru, dar să știți că aceste sponsorizări le fac alte sute de firme la sute de congrese ale altor domenii din medicină. Ce vreți să se întîmple? Să nu mai meargă oamenii la aceste discuții?

- N-ar fi normal să le finanțeze ministerul sau spitalele?

- Știți foarte bine că nu sînt bani. Eu nu văd conflictul de interese aici.

- Înțeleg că nu-l vedeți, dar profesia dvs. ajunge să controleze firma respectivă în context medical. Discuția e delicată.

- Știți ceva? Eu am renunțat la deplasări pe banii firmelor din pharma, nu aceasta, vorbesc în general, acum 10 ani. Am fost și eu de cîteva ori, dar apoi am renunțat, tocmai pentru că e delicat. N-am luat bani cînd am vorbit la conferințe. Cu asemenea poziții vom ajunge ca oamenii care au o anume vizibilitate să renunțe la a mai ajuta. Eu sînt voluntar în toată această chestiune legată de infecții.

- O secundă, vă rog, domnule doctor. Nu sună prea bine pentru noi, ca cetățeni. Statul are o mare problemă și vine și spune: stați liniștiți, o rezolv cu voluntari?!

- Sînt voluntar! O fac benevol. Asta pentru că mă pasionează meseria pe care o fac. Sigur că există un tip de responsabilitate profesională, însă să știți că sîntem cîțiva oameni care ne ocupăm de infecții. Iar în cazul acesta cu analizele, nu eu am elaborat programul. Ministrul nu cu mine a vorbit.

- N-ați vorbit chiar deloc cu ministrul Cadariu? Noi știm altceva.

- Am vorbit tangențial. E treaba lor ce proceduri aplică. În declarațiile mele de la TV am spus să ia cîteva probe și să le ducă în străinătate. La laboratoare din afară. Iar în chestiunea cu desființarea Sanepidului, e o chestiune veche de 13 ani, și eu cred că a fost mai bine cum s-a întîmplat.

- Sigur, dar există și medici care cred altceva.

- Sursa pe care ați citat-o o fi cineva frustrat cu lucruri vechi. Tot timpul inspectorii sanitari au fost în subordinea DSP-ului. Nu vă supărați, e vorba de o temă largă. Dar să nu ajungem să-i pedepsim chiar pe cei pasionați, care fac treabă!

Episodul următor

De ce dilua Condrea dezinfectantele de 10 ori?! Fiindcă își vindea lui, printr-un off-shore, substanțele active de 7 ori mai scumpe!