Condrea l-a angajat drept director pe Miron Panaitescu, un prieten care a furat 100 de miliarde de lei și în spatele căruia presa de atunci îl suspecta pe SOV. În prezent, directorul a reintrat în închisoare, pe alt dosar.
UPDATE: Colegiul Medicilor reacționează: ”Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială”. Ei susțin că dezbaterea este benefică. Comunicatul integral la finalul articolului.
UPDATE: Alianța Medicilor îl contrazice pe ministru Cadariu: ”Nu ne simțim în siguranță! Nu s-au testat decît bacterii, nu viruși, spongi sau fungi”.
UPDATE: Hexi Pharma are o reacție pentru Digi 24 în care recunoaște că e posibil să fie o problemă de concentrație și susține că n-a negat nici un moment că e posibil acest lucru. Ceea ce e adevărat și a observat toată lumea: n-a negat niciodată.
UPDATE: ”Un document de audit intern al Consiliului Județean Brăila din 2014 arată că firma Signum, a patronului Hexi Pharma, a obținut profit ilegal de pe urma persoanelor cu handicap”, scrie Jurnalul național, azi, pe prima pagină.
UPDATE: Astăzi, de la ora 13 la 14, discuție Moise Guran - Cătălin Tolontan la Europa FM. Moise Guran pune întrebarea: ”Trebuie să demisioneze ministrul sănătății?”
UPDATE: Ovidiu Vanghele descrie pe Eur Activ care sînt afacerile derulate cu spitalele de către aripa ”intelligence” a grupului lui Dan Condrea.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Ministrul Sănătății ne asigură că stăm bine: 95% din testele din spitale sunt conforme.
"S-au realizat 3.526 de teste. Dintre acestea, doar sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide", spune Cadariu-Achimaș.
Un regizor german cu origini românești asistă la conferința de presă. Cum ți se pare? "Transmite o senzație de neputință", răspunde cineastul.
Achimaș nu e singurul om puternic fără putere.
Ce s-a întâmplat, de fapt, la Spitalul Floreasca?!
Și premierul Cioloș e neputincios în raport cu spitalele, care fac ce vor.
Primul ministru a trimis Corpul de control ca să ancheteze de ce Unitatea Modernă de Arși de la "Floreasca" nu era funcțională în vremea catastrofei de la "Colectiv".
Asta în condițiile în care taman pentru "accidente colective cu mari arși" a fost ea concepută. Statul român a plătit 8,5 milioane de euro pentru această unitate, dorită la "Floreasca" de reputatul medic Ion Lascăr.
"Unitatea s-a deschis și s-au făcut 78 de operații, dintre care 67 cu victime de la Colectiv au fost făcute în Unitatea Modernă de Arși", a răspuns spitalul, în scris, către Corpul de control al lui Dacian Cioloș.
Dar adevărul e altul.
Cum l-au mințit pe Dacian Cioloș
Ieri, în dreapta ministrului, șeful Corpului de control de la MS mai avea puțin și se galvaniza de rușine, în direct.
Întrebare din sală: Au fost făcute operații la Unitatea de Arși de la "Floreasca"?
Ministrul: Se studiază problema. Ziariștii insistă: Adică s-au făcut operații acolo, cum i-a răspuns spitalul primului ministru?! Ministrul ezită. Întoarce privirea ușor, spre dreapta.
În dreapta, fierbe apa.
operații a mărturisit ieri șeful Corpului de control al ministrului Cadariu că s-au făcut, de fapt!
de operații i-a spus Spitalul "Floreasca" premierului Cioloș că s-au făcut la Unitatea de Arși
"Nu, nu au fost făcute operații", recunoaște șeful de la controlul MS. Că nu era dator omul să mintă pentru nimeni.
Vreți să fiți prim-ministru în România?!
"Floreasca" l-a înșelat pe Dacian Cioloș fără nicio remușcare.
Hexi Pharma peste toți
Acest rezultat de "95% e bine" a venit de la aceleași spitale și de la aceiași șefi de spitale și DSP-uri care au produs, de-a lungul anilor, episoade precum cel de la ”Floreasca”.
La Hexi Pharma se deschide șampania! E ca în fotbal, nici dacă ar fi arbitrat ei n-ar fi avut curajul să dea un asemenea rezultat.
Dar cine conduce grupul Hexi?
Cine sunt acești oameni minunați care au cucerit prin meritele lor peste 350 de spitale din 40 de județe și pe care azi responsabilii sănătății încearcă să-i absolve?
Ei nu livrează doar dezinfectanți (Hexi Pharma), ci fac și servicii de curățenie (Hexi Cleaning), analizează substanțele (Unilab), au propria clinică (Hexi Med) și arhivează actele spitalelor (Signum Service).
Ultimele două servicii, clinica și firma de arhivare, au fost făcute pe bani europeni.
De afacerile pe bani europeni ale lui Condrea s-a ocupat Miron Panaitescu. La 42 de ani, pe care-i va împlini zilele acestea, Panaitescu nu a ajuns un personaj de roman de aventuri doar pentru că nu se scriu romane de 3.000 de pagini.
Autorecomandat drept genial, cu trei facultăți, Panaitescu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă!
Jumătate din bani n-au fost găsiți niciodată.
Scoteau sumele prin societăți comerciale
Totul s-a întâmplat în două zile.
Pe 29 și 30 iunie 1999, împreună cu doi complici, dintre care unul și-a creat o identitate falsă, Miron Panaitescu "a folosit sistemul informatic al tranzacțiilor de valori", după cum a constatat instanța.
Era un hacker meseriaș. Asta ca să știți dacă nu vă mai puteți accesa emailul după ce terminați de citit această poveste.
Nimeni nu a aflat vreodată de unde a avut Panaitescu 200 de milioane de lei ca să cumpere acțiunile prin care a păstruns în sistem. Presa vremii a speculat numele lui Sorin Ovidiu Vântu.
Cert este că, după fraudă, Panaitescu și complicii scot cei 2 milioane de dolari prin diverse societăți comerciale.
Prada se transformă în cash și jumătate dispare pentru totdeauna. Sau nu.
Miron Panaitescu este condamnat definitiv în 2003 la 11 ani de închisoare și e eliberat condiționat pe 24 aprilie 2007.
Face plângere la CEDO și pierde.
După închisoare, apare la Condrea
În octombrie 2010, sursele Gazetei îl identifică în grupul Hexi. "Miron s-a regăsit cu Dan Condrea, fostul său coleg de Medicină. Condrea avea nevoie de oameni care să știe manevrele cu banii și, mai ales, de oameni dispuși la orice”, spun colegii lui.
Invidioși, angajații nu primesc prea bine un geniu, mai ales când au senzația că nimic din calculator nu mai e doar al lor, ci și al șefului.
În firmă, veselia se amestecă discret cu paranoia.
"Panaitescu e peste tot în sistem! E un hacker briliant", spun colegii. Hexi e o un grup de companii în care banii apar, dispar și sentimentele se dizolvă.
Agenții de vânzări, tineri care-și schimbă mașinile ca pe Wall Street, sunt singurii "cărora li se rupe".
Arhivele spitalelor pe mâna Hexi
Discret, Panaitescu se ocupă de aplicațiile pe fonduri europene. Așa vin utilajele pentru clinica Hexi Med, unde el figurează drept director.
Apoi se fondează Signum Service, care ia imediat contracte de arhivare cu spitalele. Brăila, Galați, "Marius Nasta" din București, Vaslui, Ilfov, Spitalul de copii Brașov și altele.
Dar în Hexi nimic nu e așa cum pare. Signum, firmă de arhivare, cumpără pentru Institutul Naționale de Sănătate Publică, 10 tone de sare grunjoasă!!! E un amestec ca la o casă de nebuni. Apoi, firma se întoarce în stil mare la arhivare.
Poate că șefii sănătății se simt confortabil cu ideea că datele spitalelor și ale pacienților ajung pe mîna acestei trupe!
Pînă și Institutul Național de Statistică apelează la serviciile de arhivare ale firmei din grupul lui Condrea.
Nu v-am spus că Panaitescu e genial?
Dar și foarte crud.
”Nu ajutoare umanitare, ci sterilizare!”
La un moment dat, ”medicul Miron Panaitescu” își postează pe Facebook un album foto cu un grup de copii somalezi flămînzi, intitulat "NU AJUTOARE UMANITARE, CI STERILIZARE!".
Șocată, o bloggeriță, Andrada Daciana scrie că e uluită de ”comentariul acestui medic, lipsit total de respect și compasiune față de niște oameni ce trec printr-o tragedie înfiorătoare”.
Directorul Hexi Med îi răspunde cu fraze porno, amenințări și cu următorul argument: "În loc să le plângem de milă, ar trebui să ne gândim dacă toți acești oameni trebuia să se nască. În cele mai înapoiate și mai sărace regiuni din lume se nasc cei mai mulți copii. Iar europenii trebuie să își bată capul cu ajutoare umanitare, că acei copii au dreptul la viață. Iar putorile lor de părinți continua să facă copii, că știu că vin fraierii de europeni să le dea gratis de mâncare. Și eventual mai vin și în Europa să ceară azil politic".
Intră din nou în închisoare
Din păcate pentru Miron Panaitescu, viața i se întunecă din nou.
În 2011, adoarme la volan, cade de un pod și soția din Republica Moldova îi moare pe loc.
Este condamnat la doi ani și nouă luni pentru ucidere din culpă, pedeapsă care se contopește cu restul de executat de 1.323 de zile și rezultă o pedeapsă de 3 ani și 3 luni.
Pleacă din postura de director la Hexi Med direct în închisoare, pe 18 decembrie 2015.
Un patron retras
Alt personaj important al grupului este Flori Dinu, directorul general la Hexi Pharma.
"Inițial, Flori era un om care apărea din partea Hexi Pharma la licitații. Era frumoasă, atentă și insistentă comercial pe lângă oamenii din spitale", povestește un om din piață.
Între timp, Flori Dinu devine "legătura vitală între Hexi, Ministerul Sănătății și spitale", susține aceeași persoană.
"De câțiva ani, Flori Dinu e numai cu nasul pe sus! Dacă ați ști câte legături are cu spitalele și cu mahării din Sănătate! Îi are la degetul mic", spun surse din Hexi Pharma, recunoscătoare că Flori Dinu "face tot ce e mai greu".
Puterea de reprezentare a lui Flori se explică și prin faptul că Dan Condrea "este un tip introvert", după cum îl caracterizează oamenii care lucrează cu el.
"Îngrozitor de zgârcit, ceva patologic"
Nu bea, nu fumează și e un șef secretos. Portretul mișcat al lui Dan Alexandru Condrea.
Ca și la Panaitescu, nu empatia e punctul forte al lui Condrea. Nimeni nu ridică ochii în fața lui.
Medic fără definitivat, șeful suprem al grupului Hexi nu iese în public, nu semnează documentele și nu se afișează cu boșii sănătății. De partea aceasta se ocupă Flori Dinu.
"În schimb, Condrea este cel care gestionează firmele off-shore, face combinațiile financiare, inclusiv returnări de TVA", spune o sursă din firmă.
Bărbatul de 41 de ani este calculat cu banii ar spune el. "Îngrozitor de zgârcit, ceva patologic", pretinde un angajat.
Apropiații susțin că are firme deschise în România, Cipru, Germania, Republica Moldova și Bulgaria.
"Și-a procurat și acte de Bulgaria", susțin oamenii săi.
Conflicte violente
A avut probleme infinite în divorțul de fosta soție, Laura, medic și ea.
Ea l-a acuzat că a bătut-o și a trimis către autorități poze cu Dan Condrea ținând o rangă în mână.
Lucrurile au rămas în zona unui conflict sever și, conform Laurei, purtat cu pumnii și bâtele. Femeia și-a scos și certificat medical.
În scrisori tulburate către poliție, Laura spunea că i s-a furat firma, că a dat-o cu capul de asfalt, că soțul face evaziune fiscală și că e un om care nu se dă înapoi de la nimic.
Necrezută de nimeni, ea a început să vadă un complot împotrivă-i.
În lumea care-l înconjoară pe Condrea, nivelul reproșurilor e de un rasism feroce. Cînd se înfruntă, se fac psihopați între ei. ”I-am spus de multe ori lui Condrea și am tras de el să încercăm să mai reparăm din rețete. Dar produsele nu sînt conform etichetei, acesta e adevărul!”, spune un om din firmă.
Fata din Moldova
După divorțul dureros și un partaj nefinalizat de 10 ani, Condrea a ales o soluție ceva mai simplă. Simplă pentru el, nu pentru angajați.
E împreună cu o tânără de 32 de ani din Republica Moldova, Uliana Ochinciuc. "Ele tac din gură pentru un pașaport UE", i-ar fi spus el unui cunoscut, care a rămas înlemnit. "Apropo de profilul psihologic al personajului", spune amicul.
Amenințări cu rackeți
"După ce a venit Uliana de la Chișinău, chiar nu mai suflă nimeni în firmă! Unul dintre oameni a vrut să reclame ceva la autorități și i s-a spus, calm, că Uliana știe niște rackeți care pentru 5.000 de dolari...".
Uliana a apărut în firmă cu o verișoară, doi frați gemeni, toți angajați între timp, și cu promisiunea că aduce, dacă e nevoie, și pe amicii pastilați. Nimeni nu s-a îndoit de cuvântul ei și n-au mai existat discuții.
”Hexi Pharma e o firmă care a văzut scene de violență în existența ei. Condrea nu glumește”
- angajat al grupului Hexi
Unul dintre planurile lui Condrea e să capete cetățenie din Republica Moldova. Deocamdată însă, planul s-a amânat.
Două lumi care nu pot una fără cealaltă
Căutate repetat, nici unul dintre personajele principale de la Hexi nu vrea să vorbească în acest moment.
"Condrea a intrat în depresie, și-a închis telefonul și televizorul", spune o sursă.
Privești cele două lumi.
Mai devreme, conferința de presă de la Ministerul Sănătății. Lumea administrării spitalelor, în care cea mai nobilă meserie din lume a ajuns în parte neputincioasă.
Și apoi, defilarea acestor personaje din grupul Hexi, liderul pieței de dezinfectanți, servicii de curățenie, analize de laborator și arhivare pentru sănătatea publică din România. O gașcă de oameni imposibil de descris, convinși că sînt cei mai tari din lume și că orice e al lor.
Aparent, cele două orbite n-au nimic în comun. Dar, de fapt, nu doar că se intersectează. E mai mult de-atît. Sunt simbiotice.
Lumile se presupun una pe cealaltă și, dacă una ar dispărea, cealaltă ar urma-o dincolo de orizont. Pentru că prima o alimentează pe cea de a doua cu bani. Bani care se întorc apoi, într-o spirală a tăcerii.
Că Dan Condrea a scăpat cu totul de sub control, cu recrutarea găștii, cu schemele financiare în off-shore și cu diluarea, aceasta n-a apărut ca un accident, ci ca o necesitate statistică.
Te uiți la ei așa cum te uiți la un film de groază, cu sentimentul că acolo, chiar acolo, n-ar fi bine să-ți ațintești ochii pentru că te-ar putea afecta mai mult decît poți suporta.
Regizorul "neamț" are și el o privire fixă. Tu cum îi vezi?
"Ca și cum țara ar fi pe mâna unor oameni care nu au depășit vârsta psihologică de 12 ani".
COMUNICATUL COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA:
"Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială.
Ridică rezultatele investigației o mare problemă a societății românești, în niciun caz autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar.
De acum apare surprinzător că alți jurnaliști și alte instituții de presă nu continuă și nu aprofundează subiectul exact în direcția lansată.
Odată semnalată situația este rostul administratorului de sistem să investigheze, la rândul său, să confirme sau să infirme prin mijloace proprii sau independente și să propună măsurile corespunzătoare.
Infecția intra spitalicească are nenumărate cauze. Citez dintre ele:
Epidemiologic – prezența germenului patogen sau condiționat patogen.
Contagiunea.
Infecția manifestă clinic, boala.
Prezența, calitatea și cantitatea germenilor sunt dependente de măsurile de prevenție, de curățenie, de asepsie și antisepsie. Virulența germenului de spital este dobândită prin selecție, printre altele, datorită folosirii pe scară largă a antibioticelor de tot mai nouă generație și mai mare eficiență.
Contagiunea se petrece inevitabil în mediul spitalicesc. Pentru moment, cu toate că avem cunoștință despre aceasta, personalul din sănătate încă nu este pe deplin conștient despre importanța măsurilor umane și protocolare pentru diminuarea sau împiedicarea contagiunii.
Infecția interioară de spital constituie manifestarea clinică, aceasta trebuie recunoscută, declarată și vindecată de îndată prin orice măsuri și cu orice costuri.
Corpul medical, celelalte profesii din sănătate, se confruntă zilnic cu această entitate patologică. Trăim cu toții în stresul datorat acestei eventualități pentru care adesea suntem făcuți vinovați, fără a fi.
O dezbatere publică de asemenea anvergură, lăsând la o parte orice exces, nu poate fi decât benefică pentru siguranța pacienților și pentru siguranța profesională și juridică a personalului din sănătate.
Susținem toate măsurile pe care va găsi de cuviință să le ia Ministerul Sănătății și colaborăm cu convingere la aplicarea lor.
Dr. Gheorghe Borcean
Medic primar chirurgie generală
Medic primar ortopedie-traumatologie
Medic specialist medicină legală
Doctor în Științe Medicale
Președinte – Colegiul Medicilor din România"