RORO

”22 de informări către Parchete trimise de către SRI!”. Cum explică Sebastian Ghiță eșecul de a apăra cetățeanul

Published at Wednesday, 18 May 2016, 20:05

Un deputat din Comisia SRI oferă informații din interiorul sistemului despre motivele mai puțin știute ale felului în care problemele din sănătate au rămas tabu.


Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan


Dialog cu Sebastian Ghiță, deputat din Comisia de Control al SRI.

- Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?

- Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”.  În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit...

- Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!

- Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.

- Către DNA au trimis?

- Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.

388

de informări au ajuns la autoritățile locale

115

informări au ajuns în ultimii 5 ani la autoritățile centrale

- Avem informații din surse că au trimis și la DNA.

- La Comisie nu avem astfel de informații.

- E straniu cît de mulțumit sînteți.

- Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.

- Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic? 

- Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.

- Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?

- Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.

4

 informări au conținut numele Hexi Pharma

- N-a durat cam mult?

- Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.

”Cei din SRI sînt și ei oameni. Să se gîndească cei care citesc acum acest interviu: pentru cititori, marii profesori medici nu sînt niște statui? Sau poate că erau. Așa erau și pentru SRI. Noi, ca societate, ne-am purtat cu mănuși cu somitățile medicale prea multă vreme” - Deputat din Comisia de Control al SRI

- E un eșec.

- Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!

- Ce credeți că se va întîmpla mai departe?

- Cred că SRI are deja o analiză mult mai clară acum asupra sistemului de sănătate. Și că vom asista la mai multe cazuri Hexi Pharma. Și asta va împinge și Parchetele să meargă acolo. Chiar m-am gîndit dacă SRI nu v-a folosit pe voi ca să deschidă asta.

- Credeți ce doriți. Lucrăm de 6 luni la investigația asta. Dacă SRI ne-ar fi împins, munceam și noi mai puțin.

- Vă cred. Dovadă că n-am văzut nimic în informări despre diluări. Asta ați avut-o doar voi.

- Chiar nu e nevoie să ne credeți. Dumneavoastră sînteți adeptul ideii că SRI împinge lucrurile. Noi spunem că le împing cetățenii. 

- Să vedem ce se va întîmpla mai departe. Toți ne dorim ca lucrurile să se schimbe. Ceea ce doream să spun e că vor folosi metoda americană de a rezolva problema în sănătate.

- Care e metoda americană?

- Ia un ciocan mai mare.

Next episode

Președintele Iohannis: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”