ENEN

Secureanu și-a pus fata pe listele romilor pentru că-și dorea să intre la un liceu de top din București! ”A aranjat cu fiul Mamei Omida!”

Articol publicat joi, 8 decembrie 2016, 07:12

O regulă care ajută mii de copii săraci și lipsiți de posibilități să capete educație a fost speculată cu cinism de managerul de la "Malaxa".

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În cele ce urmează, ziarul nu publică nici numele fetei lui Florin Secureanu și nici pe cel al liceului, în încercarea de a nu transforma fapta părintelui în problema copilului.

Dar povestea merită cunoscută.

”Pe băiat îl punea să ia interviuri la galele Fundaţiei Omenia!”

”La un moment dat, am văzut în spital cîțiva romi cunoscuți, de prin una dintre organizațiile lor. Au venit cu familia, la analize. Erau pilele managerului și, în cazurile acestea, știam că trebuie să le facem totul gratis și repede. Am aflat că-și băgase fata la liceu pe locurile romilor și le dădea la schimb servicii în spital”, spune un angajat din "Malaxa".

Florin Secureanu are un băiat, 12 ani, și o fată, 15 ani.

”Pe băiat vrea să-l facă ziarist și îl împingea pe scenă să ia interviuri Minodorei Ilie pe la galele Fundației Omenia”, povestește un apropiat.

”Și-au urcat imaginile pe net și sînt jenante! I-am zis să înceteze să-și expună copiii. Dar Secureanu face doar ce vrea. După aceea, fiul i-a luat un interviu tatălui în revista școlii. Vă dați seama?!”.

Nota 10 în gimnaziu, dar ”la capacitate” nu intră la liceul favorit

În vara acestui an, fata termină clasa cu media generală 10 în anii V-VIII.

E șefa de promoție 2016.

Dar la examenul de capacitate nu ia notă suficient de mare, astfel încît media sa de admitere, puțin peste 9, nu o plasează la liceul pe care și-l doreau.

Și, atunci, fata apare pe lista dedicată copiilor romi!

confirmarea B
Răspunsul prin care Ministerul Educației confirmă că fata șefului de la spitalul public Malaxa a intrat la liceu pe locul copiilor romi. Ei refuză să spună ce fundație i-a dat adeverința de rom

Cu statut fabricat de copil rom, Secureanu își bagă fata la unul dintre cele mai bune licee bucureștene, unde media de intrare este peste 9,50!

Liceul e unul dintre primele două din Capitală și pe locurile trei-patru din țară.

Facem o pauză în derularea evenimentelor.

”Copiii romi care o iau pe calea educației își schimbă mediul și viața”

Orădean, Marian Daragiu este cofondator al Fundației Ruhama.

El se ocupă de problemele copiilor romi.

-Domnule Daragiu, de ce e necesar ca statul român să aloce locuri la liceu și la facultate pentru copii romi?

-Principiul e unul foarte bun. E prevăzut în Legea Educației. A ajuns în lege pentru că îi ajută pe copiii cei mai defavorizați. Le dă posibilitatea ca, prin munca lor, că nimeni nu-i scutește după admitere pe copiii romi de examene!, așadar prin munca lor să capete o educație și să schimbe mediul. Schimbîndu-și mediul își schimbă viața.

1,20%

 din totalul elevilor admiși anul acesta la liceu au fost pe locurile de romi

1.571

de elevi romi au fost admiși în liceu, în 2016, pe locurile speciale

130.000

 de elevi au fost admiși în 2016 în România la liceu

”Teoretic, educația e la îndemîna tuturor. Practic, nu este”

-E o discriminare pozitivă?

-Voi folosi un  exemplu simplu, pe care-l oferim cînd ne explicăm munca. Dacă atîrni o banană într-un copac, iar jos ai un cîine și o maimuță, cine credeți că va mînca și cine va rămîne flămînd? Teoretic, ambii au posibilitatea de a se hrăni. În realitate, unul dintre ei nu are nici o șansă!

-Se umple un gol, o disparitate de șansă?

-Exact. Aceste locuri alocate romilor, pentru liceu și facultate, creează competențe, abilități și instrumente ca să poți accesa o educație care, teoretic, e la îndemîna tuturor. Dar, în realitate, nu e!

”Legea este extrem de utilă dacă e tratată cu seriozitate. Copilul rom intrat la liceu nu mai e un copil izolat”
- Marian Daragiu, Ruhama

Dacă își completează educația, au aceeași șansă la un loc de muncă!

Nu doar sărăcia dictează statutul vulnerabil al copiilor romi.

Chiar dacă sînt la fel de sărmani, copiii non-romi au din start șanse mult mai mari în școală decît cei proveniți din familiile de romi, arată studiile.

De 6 ori e mai mare riscul ca un copil rom să abandoneze școala în clasele 5-8 decît un copil non-rom care are același statut socioeconomic! (Ivan and Rostas 2013).

Dacă ești un copil rom și nu faci liceul ai 80% șanse să fii șomer. Dacă ai liceul, șansele de a obține o slujbă ți se dublează!

În schimb, copiii romi care reușesc să termine școala, liceul și facultatea au șanse reale să scape total de discriminare în materie de carieră.

Într-un raport al Băncii Mondiale din 2014 se arată că absolvenții romi care termină facultatea în România au aceleași șanse la angajare ca și absolvenții non-romi.

”Locul oamenilor care trafichează locurile pentru romi este la pușcărie”

-Domnule Daragiu, cum acordați  aceste adeverințe?

-Legea nu specifică. Nu există un formular unitar. Noi, la Ruhama, îl avem pe al nostru. Dar există, desigur, metode de verificare. Dacă avem dubii mergem în comunitate. Vedem unde locuiește, cine îi sînt rudele. După decenii de experiență îți dai seama

1

volum de citit se găsește, în medie, în casa copiilor romi de 3-5 ani din țara noastră, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale

-Nu ați avut și situații în care părinți non-romi au încercat să ia adeverințe pe fals?

-Ba da. De pildă, vin și spun că sînt romi și cînd începem să-i întrebăm vin cu explicații că sînt vecini cu romii, că le dau lemne, penibilități. Au fost și situații care ne-au lăsat cu gura căscată.

-?

-Au vrut să-și cumpere adeverința! Le-am zis că locul oamenilor care trafichează locurile la liceu sau la facultate pentru romi este la pușcărie. Și le-am explicat că este ca o crimă la viața unui om. Dacă îi iei șansa la educație, tu îl condamni la un salariu mic, la joburi nesigure, la dependență!

”«Îmi pare rău, nu vă pot da decît 200 de euro», mi-a zis un părinte. Am înlemnit. «Dincolo mi-au cerut 300 de euro, dar nu am». Le-am explicat că dacă ei cumpără un loc confiscă șansa unui copil fără altă șansă”
- Marian Daragiu, Ruhama

”A intermediat fiul Mamei Omida”

tolo2 Mama Omida, celebra ghicitoare a anilor 90, și Florin Motoi, fiul ei, despre care surse din Malaxa spun că a intermediat plasarea fetei lui Secureanu pe lista dedicată copiilor romi. El recunoaște că-l cunoaște de trei decenii pe Secureanu, că s-au întîlnit doar pentru ”niște proiecte”

Acum putem reveni la "Malaxa".

”Florin Motoi, fiul Mamei Omida, a venit la manager. Secureanu a intrat în cabinet cu el. Fata a ajuns pe locurile dedicate romilor”, povestește un om din spital. Ce ONG s-a folosit, nu știe nimeni.

Inspectoratul școlar a refuzat să facă public numele ONG-ului care i-a eliberat adeverința fetei lui Secureanu.

Cert e că, la Malaxa, au apărut recompensele. Cele nevăzute, nu se cunosc. Cele știute au constat în analize pentru rudele intermediarului.

Aproape o treime din locurile dedicate romilor la nivel național în 2016 sînt la liceele bucureștene.

Dintre toți romii intrați în București, în număr de 497, fata lui Florin Secureanu este singura care absolvise clasele 5-8 cu media perfectă: 10.

Clasele mixte îi ajută și pe copiii majoritari

Cazul Secureanu, din 2016, nu este izolat.

Evenimentul zilei scrie în 2014 despre proliferarea cumpărării de adeverințe și, implicit, de locuri pentru romi la admiterea în licee.

Același Raport al Băncii Mondiale arată un lucru interesant: există o corelație între nivelul general al educației și gradul de incluziune în școli.

Țările care reușesc să-și educe mai bine copiii și tinerii sînt și cele care resping segregarea etnică în clase și care reușesc să crească șansele la educație ale grupurilor vulnerabile.

"Nu știu dacă face parte din comunitatea romilor"

Florin Motoi, președintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi (UNCR), spune că-l știe pe Secureanu, însă afirmă nu este implicat în povestea admiterii fiicei acestuia.

- Bună ziua, domnule Motoi. Vă știți cu Florin Secureanu?

- L-am cunoscut acum vreo 29 de ani, pe când lucra, împreună cu tatăl dânsului, la Complexul Socului din Pantelimon. Era masor. Însă apoi a urmat o pauză îndelungată. L-am reîntâlnit acum câteva luni, la un restaurant, și am vorbit despre un proiect de telemedicină pe care voiam să îl implementez în comunitățile de romi din România. Unele n-au nici dispensar, aveau nevoie de acest proiect. M-am întâlnit cu dânsul, am fost și la Malaxa, unde am prezentat proiectul. Aveam nevoie de o instituție medicală care să ne susțină. Însă atât. Nu s-a materializat nimic, din păcate.

- Dânsul face parte din organizația dumneavoastră, UNCR? Aparține comunității romilor?

- Nu. Nu știu să facă parte din comunitatea romilor, iar de noi nu aparține sigur.

- Fata dânsului a intrat la liceu pe locuri de romi. Este instituția condusă de dumneavoastră implicată în vreun fel?

- De ce an e vorba?

- Iulie 2016.

- Nici nu avea cum. M-am reîntâlnit cu el după, acum vreo 3 luni. Orice organizație o putea recomanda. Și totul se face pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Pentru că nu poți stabili cu exactitate dacă străbunicii cuiva erau romi. OK, cine vorbește limba, da, e clar. Însă la ceilalți e mai dificil. Însă nu, categoric n-avem implicare. Se poate verifica, ușor, la dosar, la școală.

"Să știți că domnul Secureanu e un om bun. Nu zic de treburile legale, vorbesc omenește. A ajutat mulți oameni, pe alții i-a luat de pe stradă, are un suflet bun"
- Florin Motoi, președinte UNCR

În numele celor fără de apărare

E nevoie, într-adevăr de oameni cu suflet bun.

Viața nu e la fel pentru toți. Pentru cei slabi, viața este mai grea.

Din tot ce a făcut Florin Secureanu, protejat și încurajat vom vedea de cine, nimic nu e mai remarcabil decît să-ți folosești banii publici ca să-ți pui propria fiică pe locul unui copil defavorizat.

Pe vremuri cavalerii Sfîntului Ioan își dedicau viața nevoiașilor. Ei păzeau drumurile pentru pelerini și îi îngrijeau pe suferinzi, fiind dintre primii care au realizat importanța igienei în tratarea bolilor.  

De aproape 1.000 de ani, ei îi apără pe cei fără de apărare.

La spitalul Malaxa se instalează un nou director.

Angajații golesc biroul lui Florin Secureanu.

Pe pereți sînt, înrămate, zeci de diplome ale Cavalerilor de la Malta, nesfîrșite cupe de la Primării și blagosloviri de la biserici, mulțumiri de la Guvernul României și fanionul SRI, ”original”, toate organizații care au jurat să apere și să-i protejeze pe cei fără de apărare.  Altfel, ce rost are “Patria a priori”?

Aduc cîteva lăzi ca să încapă.

În liniște, oamenii culeg simbolurile carității de pe perete, cu gesturi atente, așa cum se cuvine cînd cobori în bernă 1.000 de ani de umanitate înmiresmată și decăzută.

Episodul următor

Juniorul Mircea Oprescu stăpînește afacerile de la spitalele Malaxa și Sf. Maria! Secureanu: ”Iar a venit băiatul cu pantaloni roz la mine pentru contracte!”