Lăudătorii și protectorii managerului de la Malaxa îi șterg la propriu urmele. Secureanu a dat contracte de 730.000 de lei unei firme din zona serviciilor secrete.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Fotografie realizată ieri la Viena. Numele lui Florin Secureanu a fost șters, dar nu și titlurile lui :-)
Cu aproximativ o lună în urmă, cînd angajați ai spitalului ”Malaxa” au furnizat ziarului mărturii, înregistrări și documente care povesteau jaful din spitalul public, prima remarcă a fost: ”Scuze, dar nu e credibil ce spuneți! E imposibilă o hoție atît de amplă și atît de rudimentară fără ca nici o autoritate să o sesizeze. Și, dacă ar fi adevărat, voi de ce ați tăcut?!”.
La urma urmei, ce mare sculă era Florin Secureanu?
Cine îl putea proteja?
Sincer, așa am gîndit.
Pe măsură ce cifrele, actele și întîmplările se confirmau, prejudecata lăsa locul faptelor.
Care spuneau altceva: necunoscutul Florin Secureanu are relații invers proporționale cu proeminența sa publică scăzută!
Banii vorbesc.
Bugetul Spitalului Malaxa este unul impresionant, 9 milioane de euro în 2016, fără a socoti investițiile, care și ele sînt milioane de euro pe an.
Numai actualul primar i-a suplimentat bugetul lui Florin Secureanu cu o sumă impresionantă pe 31 octombrie 2016.
milioane de lei a fost suplimentarea pe care Gabriela Firea a acordat-o spitalului condus de Florin Secureanu acum o lună!
Asta după ce, potrivit declarațiilor managerului, ”Sorin Oprescu a oferit 10 milioane de euro pentru modernizarea spitalului Malaxa”.
În total, în 9 ani de mandat Secureanu, discutăm despre o sumă de peste 70 de milioane de euro.
Acum știm cu documente și confirmări inclusiv din partea firmelor private, că o parte din acești bani au fost transferați în afara spitalului, sub cele mai extravagante și forme!
Plăți importante erau prefăcute în bani negri prin mii de ridicări de la casieria spitalului!
Cum putea fura cineva sume atît de mari și într-un mod atît de imprudent?
Dacă eliminăm hipnoza colectivă ca explicație, rămîne realitatea: Secureanu nu păstra acești bani pentru sine decît într-o mică proporție.
Nu-i o deducție, e doar întărirea a ceea ce mărturisesc oamenii din spital: Secureanu împărțea prada obținută din banii sănătății.
Felul în care n-a fost controlat de Primărie, iar cînd a fost a fost iertat, felul în care l-a tratat Curtea de Conturi, felul în care și-a construit imaginea, în țară și în străinătate, dovedește un nivel profesionist de protecție!
Filiera protecției directorului Secureanu trece prin aripa Sorin Oprescu a PSD.
Apoi traversează și granița, ajungînd de pildă la Viena, într-un context în care politicul se îmbină cu oameni ai vechilor structuri de informații.
Aceleași persoane care-l elogiau pe Secureanu și-l prezentau ca un binefăcător, sînt persoanele care au anturat vizita primarului Gabriela Firea la Viena pe 17-19 octombrie.
18 octombrie 2016 - Primăria Viena (de la stânga): Michael Ludwig (consilier Primăria Viena), Emanuel Nuțu (preot român din Viena), Gabriela Firea, Harald Troch (deputat în Parlamentul Austriei), Laura Hant.
Laura Hant apare în fotografii alături de Gabriela Firea, așa cum apărea și alături de Florin Secureanu.
În momentul expunerii faptelor lui Secureanu, amicii de peste tot ai lui Secureanu s-au speriat.
El a dispărut de pe siteul Fundației Omenia, unde era vicepreședinte.
Cavalerii de la Malta l-au renegat public deși s-au afișat ani de zile cu el.
Laura Hant, fosta șefă a PSD Austria, și l-a amintit ca pe un turist rătăcit, uitînd că îi inscripționase numele lui Florin Secureanu, încă din 2014, pe statuia lui Mihai Eminescu.
Și că, acum patru luni, îl pomenise, în rînd cu statul român, ca sponsor al unei gale din iulie 2016: ”Trebuie să menţionez implicarea exemplară a instituţiilor statului român, care au sprijinit cu entuziasm acest proiect, dar şi implicarea asociaţiei ANTREC România, a galeriei Five din Viena şi sprijinul deosebit al domnului dr. Secureanu!”.
22 iunie 2016, palatul Schonbrunn (de la stânga): Eugenia Chiriac (Vrăbi), Florin Secureanu, Cristina Chiriac (om de afaceri), Laura Hant, Marilena Stoian (președinte ANTREC)
Cînd ziarul a întrebat-o, Laura Hant a pretins că ”i-am șters numele lui Florin Secureanu de pe statuie în toamnă și i l-am înlocuit cu cel al lui Veronica Micle”.
A negat că au primit bani de la el, dar la ce se referea ”sprijinul deosebit al domnului dr. Secureanu”?
Într-un drept la replică trimis ziarului Laura Hant susține că totul e ”o paranoie a presupunerilor absurde” și califică articolul cu statuia drept ”un atac în context electoral”.
Un cititor din Viena s-a deplasat ieri la monumentul lui Mihai Eminescu și ne-a trimis fotografiile.
Omul e același care, recent, a fotografiat numele lui Secureanu pe statuie. El are înformații din interior despre penetrarea disporei românești de către structuri puse pe făcut bani!
De altfel, Laura Hant își declară ea însăși Asociația Mihai Eminescu ”drept una susținută de statul român”.
După aceea spune că e ”ajutorul e simbolic” și nu răspunde la întrebarea: ”Cînd ați șters numele lui Florin Secureanu?”.
Imaginile sînt grăitoare.
Asociația Laurei Hant i-a ras pur și simplu numele lui Secureanu! Într-o asemenea grabă l-au șters că i-au uitat pe statuie titlurile ”Conf Univ Dr...”.
Numele a dispărut, titlurile au rămas!
Că în locul lui Florin Secureanu nu e Veronica Micle, cum a spus șefa Asociației, se vede clar din imagini.
”După ce ați publicat în Gazetă povestea cu statuia, au șters numele lui Secureanu peste noapte la propriu, pe coloană se vede cum s-a prelins proaspăt lichidul și pe jos sînt pietrele care au rămas după ce au dat cu șpaclul”, spune românul care trăiește în Austria.
Găsiți dreptul la replică al Laurei Hant la finalul articolului.
La întrebarea ”Totuși, cînd ați șters numele?”, ea nu a răspuns pînă la închiderea ediției.
Legătura lui Secureanu cu oameni apropiați serviciilor secrete se face pe bani mulți.
Ca manager, el a plătit firmelor Denimed Cleaning și Denimed Consulting o sumă totală de 730.000 de lei pentru servicii de curățare: lenjerii și restul.
În mai 2016, Jurnalul național scrie că Denimed are afaceri uriașe cu spitalele și că este firma este deținută de Alexandru Grumaz, fiul unui fost general STS, adjunct al serviciului secret pînă la jumătatea anilor 2000.
Iată că aflăm acum că Malaxa apare și el în lanțul afacerilor cu Denimed.
Și tot despre afilierile stranii ale lui Florin Secureanu.
El își susține doctoratul la Academia SRI cu cine?
Cu binecunoscutul profesor Constantin Onişor, fost partener universitar al lui Gabriel Oprea și, totodată, membru al masoneriei în care se scaldă și Secureanu.
Alina Mungiu-Pippidi a conturat încă de acum un an portretul lui Onișor, despre care aflăm azi că este mentorul academic al lui Florin Secureanu.
În cîte coincidențe poți crede fără să fii luat de fraier?
Florin Secureanu, Alexandru Grumaz tatăl, Sorin Oprescu, Mihai Mesner, patron Noventis - care a luat cele mai mari sume de la Malaxa, și alții sînt și pe lista amețitoarei Fundații Omenia.
Sau sînt, împreună, pe Facebook.
Pentru acum patru zile, cînd împlinește 52 de ani, procurorii DNA sînt deja la Malaxa, publicul e dezgustat de facturile nemaivăzute și el dispare într-o direcție necunoscută, Secureanu este felicitat de ziua lui pe Facebook de o grămadă de politicieni!
Unii poate că n-au știut, alții sînt prieteni cu el, alții îndeplinesc un automatism digital față de un director de spital pe care l-au cunoscut în cine știe ce context.
Selecția politicienilor e, însă, interesantă:
Sînt atît de multe planuri, pentru că managerul de la Malaxa a evoluat pe toate simultan.
Cine Florin Secureanu și cine sînt acești oameni, din Societatea Extinsă Omenia & Co, pe care avem tendința să-i considerăm părți ale unor confrerii caraghioase?
Prezenți pe diverse liste, ei au ceva extrem de concret în comun: fondurile strînse din impozitele și taxele pe care le plătim.
Ei sînt protectori, protejați, furnizori, toți înveliți în banii publici pînă cînd se confundă cu ei.
Iar cînd se întîmplă ceva, se șterg unii pe alții cu șpaclul de pe soclurile pe care s-au cățărat.
Priviți imaginea de la Viena!
Ea are o simbolistică extraordinară.
Potențații zilei, în căutarea transferului de prestigiu, așa cum frumos a rezumat un cititor, își văd numele scrise și apoi șterse.
Dar titlurile de ”conferențiari”, ”doctori” și ”băieți de încredere” le rămîn intacte.
Ca și cum cineva ar vrea să le uităm numele și să sculpteze figuri proaspete acolo, mereu și mereu.
Iar noi?
În Algeria, în anii '90, convoaie de măgari cărau mărfuri de contrabandă către Tunisia.
Pentru ca traficanții să nu-și asume nici un risc, ei nu însoțeau caravanele. Nici un om nu mergea cu măgarii.
Asinul din frunte, care cunoștea drumul, avea pe urechi căștile unui walkman.
Vocea înregistrată a stăpînului, care curgea de pe bandă, disciplina animalul și în absență. Măgarul primea comenzile și urma drumul cu grumazul plecat, ca și cum biciul era acolo, gata să-l plesnească.
Întîmplarea e amintită de Jean-Claude Carriere într-una dintre cărțile sale.
Așa ar vrea sistemul să tragem înainte, a proști, fără să conștintizăm că degeaba îl îndepărtăm pe Secureanu, dacă lăsăm intact ceea ce l-a făcut posibil pe Secureanu.
”Drept la replică,
Doresc să dezmint informațiile pe care tolo.ro [1] le-a prezentat
în articolul care mă incriminează ca fiind, alături de soțul meu,
”protectorul doctorului Secureanu”, mai mult, acuzându-mă de
legături cu ”fostele servicii”.
La vârsta de 34 de ani, este destul de greu să ai legături cu ”fostele servicii”, la Revoluția din ´89 putând fi, cel mult,
șoim al patriei.
Acuzele aduse mie, familiei mele și Asociației „Mihai Eminescu”
din Viena le găsesc nefondate, lipsite de sens și neadevărate.
În calitate de președinte al unei asociații culturale,
disponibilitatea mea de a cunoaște noi oameni e una naturală,
indiferent de mediul din care provin, inclusiv cel cultural, social
șipolitic. Acțiunea de amplasare a statuii lui Mihai Eminescu la
Viena a fost susținută din banii asociației, care, pe atunci, nu senumea „Mihai Eminescu”.
Contribuția statului român la această
acțiune a fost simbolică, toate demersurile au fost făcute de noi,
familia Hant, cu susținerea unor români inimoși din diaspora și
din țară. Nu ne-am bătut cu pumnul în piept pentru această
contribuție de suflet la imaginea noastră și a românilor în orașul unde marele poet a trăit o perioadă de timp.
Nu ne așteptam
să ne mulțumească cineva, dar nici să fim atacați pentru această grea întreprindere.
Doctorul Secureanu a fost unul dintre cei care au promis susținere. Mânați de paranoia presupunerilor absurde, ajungeți să ne atribuiți rolul de ”protectori” ai doctorului Secureanu. În
cadrul proiectului de amplasare a monumentului, doctorul Secureanu a
promis că va sponsoriza o parte din costuri. Nu s-a ținut de
cuvânt, iar numele lui a fost scos de pe soclu. Nu înțeleg
înverșunarea acestui atac decât în context electoral.
Din noiembrie 2014, am demisionat din partidul PSD, iar acuzațiile
dumneavoastră aduc o gravă atingere imaginii asociației pe care o
conduc, neavând nicio legătură cu subiectul pe care îl discutați.
Atragerea Asociației „Mihai Eminescu” în acest scandal poate că
a dat culoare enunțurilor din textul prezentat ca anchetă
jurnalistică, dar este evident că asociația și bustul marelui poet
de la Viena nu au nimic de-a face, nu au cum să aibă ceva de-a face
cu acțiunile doctorului Secureanu de care se interesează acum
instituțiile statului român.
Laura Hant, președinte Asociația ”Mihai Eminescu” - Viena