ENEN

Judecătorii i-au permis lui Secureanu să plece cu „Vrăbi” în Italia, de sărbători. DNA se opune! Prima ieșire din țară, după ce a fost acuzat că a delapidat Spitalul Malaxa cu 2 milioane de euro

Articol publicat marţi, 18 decembrie 2018, 19:12

Câteva dintre lucrurile pe care le făcea Florin Secureanu, pe când era manager la Malaxa: 

de Răzvan Luțac

Fostul manager de la Spitalul Malaxa a primit acceptul judecătorilor de la Tribunalul București să plece în Italia, din 21 decembrie 2018 până în 6 ianuarie 2019. Florin Secureanu este obligat să se întoarcă în țară până în 7 ianuarie, când trebuie să fie prezent la următorul termen din dosarul în care este judecat pentru delapidare și luare de mită.

 „Încuviinţează inculpatului Secureanu Florin Adrian părăsirea teritoriului ţării în perioada 21.12.2018 – 6.1.2019, inclusiv, în vederea efectuării unei deplasări în Italia, provincia Bari, localitatea Bitonto. Măsura se comunică inculpatului, instituţiilor, organelor şi autorităţilor prevăzute de art. 215 alin. 5 C.p.p., precum şi reprezentantului Ministerului Public”, se arată în decizia Tribunalului București.
 
Procurorii DNA se opun plecării din țară a lui Secureanu și au contestat decizia. 

Curtea de Apel București va hotărî definitiv dacă fostul manager de la Malaxa rămâne în țară de Sărbători sau poate petrece Crăciunul și Revelionul în Italia. 

Dacă primește și acordul Curții de Apel, ar fi prima ieșire din țară pentru Secureanu, după ce a fost acuzat că a delapidat Spitalul Malaxa cu 2 milioane de euro. El ar urma să plece cu partenera sa, Eugenia Chiriac, zisă „Vrăbi”. 
1

Secureanu are un prieten vechi la Bari 

În 2016, în toiul investigației Gazetei Sporturilor despre cazul Malaxa, echipa de investigatori care azi lucrează și pentru Libertatea anunța că la Bari stă un apropiat al medicului Florin Secureanu. 

Vasile Nagy, prietenul lui Secureanu, era descris drept un fost șef al filialei din Italia a Partidului Conservator. Mai mult, la apariția primelor episoade din investigație, acesta venea în România pentru a-și susține prietenul acuzat de corupție. 

Nu este singura legătură a fostului șef de la Spitalul Malaxa cu Italia. Pe lângă mulți prieteni, se vehicula că tatăl lui Secureanu s-a stabilit în Italia încă din anii ’90. 

A vrut și în Costa Rica 

Elena Udrea și Alina Bica au plecat în Costa Rica după ce instanța le-a dat voie să iasă din țară și nu s-au mai întors. Recent, ele au fost arestate pentru a fi extrădate în România, unde au de executat pedepse cu închisoarea. 

Costa Rica a fost luată în calcul și de Secureanu. În luna mai, Gazeta Sporturilor scria că fostul șef al Spitalului Malaxa a vrut să plece, împreună cu partenera sa, în America Centrală. N-ar mai fi reușit, pentru că aceasta ar fi fost însărcinată, iar Secureanu nu știa cine este tatăl copilului. 

Acum, pentru aproape trei săptămâni, Secureanu și partenera sa ar urma să plece în sudul Italiei. 

Fostul manager al Spitalului Malaxa este judecat de aproximativ un an la Tribunalul București. Procurorii DNA l-au acuzat că, timp de 7 ani, ar fi delapidat aproximativ două milioane de euro din bugetul Spitalului Malaxa, iar timp de cinci ani, firma Noventis, care primea contracte de la spital, ar fi plătit peste 800.000 de lei pentru 470 de deplasări în străinătate şi în ţară făcute de Secureanu și apropiați ai acestuia. 

2

Florin Secureanu a stat în arest preventiv din decembrie 2016 până în iulie 2017, când a fost plasat în arest la domiciliu. 

Ulterior, instanța a decis ca el să fie cercetat sub control judiciar, iar de atunci a tot cerut să îi fie ridicată măsura preventivă sau o parte din interdicții, printre care cea de a profesa sau cea de a părăsi țara.

Episodul următor

Curtea de Apel a oprit plecarea lui Secureanu în Italia de sărbători. Judecătorul de la Tribunal care admisese plecarea s-a amuzat: „Ce să vă fac, dacă nu vă văd toți judecătorii la fel de des”