ENEN

Mărturii la tribunal în procesul Secureanu: "Eram sclavi pe plantaţie! O doctoriţă a fost înjurată de morţi după ce îi murise mama"

Articol publicat luni, 1 octombrie 2018, 19:10

La termenul de azi, martorii au povestit umilințele pe care le suportau în spital și cum, după ce presa a scris și DNA s-a implicat, cei de la Curtea de Conturi au venit înapoi și au plătit ce luaseră de la ”Malaxa”!

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cum arăta viața angajaților de la Spitalul Malaxa?

Au povestit azi martorele Laura Niţu şi Nicoleta Ciobanu, angajate ale spitalului, în fața judecătorului Vlad Andriescu.

Începe un nou termen al dosarului de corupție Florin Secureanu, la Tribunalul Bucureşti.

"Toţi semnau de frică. Inclusiv medicii semnau tot ce li se punea în faţă, tot de frica înjurăturilor. Mi-e şi ruşine să spun cum vorbea cu directoarea medicală. Dacă e, vă scriu pe o foaie, onorată instanță! Murise mama directoarei Carmen Obilişteanu de 3 zile şi el o înjura de morţi", mărturisește în fața instanței Nicoleta Ciobanu, fostă contabilă în cadrul spitalului.

”M-a făcut țigancă pentru că nu am vrut să fac facturi false!”

Angajata confirmă informaţiile publicate în investigaţia Gazetei, pornită în 2016, şi a detaliat în fața instanței ce a văzut cu ochii ei că se întâmpla cu actele, cu mita, cu contractele de achiziții publice.

"M-a făcut ţigancă pentru că nu am vrut să fac facturi false. Eram sclavi pe plantaţie! Exista o firmă, RYS Force, care, zilnic, repara fictiv imprimante şi schimba tonerul. De 20 de ori pe lună! Şi totul era semnat acolo, în interior, de finul domnului Secureanu, Traian Nica. El avea ştampila firmei, el semna tot", continuă Nicoleta Ciobanu.

”Speram să descopere ceva Curtea de Conturi, dar nu se făcea nimic”

Angajata încearcă să explice pasivitatea tuturor oamenilor din spital în toţi aceşti ani. Partea lor de responsabilitate.

"Munceam cu un stres continuu 8 ore pe zi. De ce nu am făcut ceva? Pentru că eram prea mică şi nu doream să îmi pierd serviciul şi să fiu umilită. Speram, mereu, când venea Curtea de Conturi în control, la doi ani, să facă ceva, să descopere. Nu se făcea nimic", spune Ciobanu.

Florin Secureanu privește, agitat, cele două depoziţii. Managerul vrea să intervină de câteva ori, însă nu obține acceptul instanței.

În privința eșecului mai larg al Curții de Conturi de a descoperi, vreme de peste un deceniu, corupția din achizițiile publice din spitale, surse din instituție au mărturisit recent pentru Libertatea: ”E un mare eșec, e o rușine pentru noi, într-adevăr, dar dacă vă uitați cine răspunde de domeniul sănătății la Curtea de Conturi, veți înțelege că multe dintre dosare au fost, pur și simplu, blocate”.

O femeie de la Curtea de Conturi a luat tonerele acasă!

Un episod povestit tot azi în instanță, legat de Curtea de Conturi, este semnificativ.

După investigația de presă și implicarea DNA, cei care nu-și făcuseră treaba s-au speriat.

"Cu ocazia unui control de la Curtea de Conturi,  o doamnă ne-a cerut nişte tonere pentru ea acasă, tonere luate pe banii spitalului. Ulterior, după controlul DNA, chiar a doua zi, doamna respectivă a venit să plătească tonerele. A dat 2.000 lei, foarte mult, cât a estimat dumneaei că ar costa. I-am oprit doar 800 lei, conform cuantumului facturii, iar restul i-am returnat", povestește Laura Niţu, a doua angajată care depune mărturie.

Judecătorul a interzis relatările livetext din interiorul sălii

Pe parcursul termenului de azi, avocatul fostului manager are o cerere specială și corectă, aceea ca presa să nu transmită livetext termenul, pentru ca martora rămasă în afara sălii să nu poată afla ce spune colega ei.

Judecătorul acceptă cererea, în mod justificat. Exista riscul să fie influențat martorul din afara sălii.

Continuă mărturiile despre cum se cheltuiau banii din taxele de sănătate la spitalul primăriei Bucureștiului în perioada lui Florin Secureanu.

"În cazul firmelor domnilor Mesner şi Ioniţă, ceilalţi doi inculpaţi, totul se făcea pe repede înainte. Se factura încă de a doua zi. Dar bunurile nu erau livrate, facturile nu erau efectuate. Secureanu venea la noi şi spunea <Mâine, factura asta să fie plătită!>", povestește Nicoleta Ciobanu, fostul contabil de la Spitalul Malaxa.

Au acuzat martorii că sunt pe pastile!

Tot Nicoleta Ciobanu relatează că se ajunsese până la momente în care afaceristul Cristian Ioniţă venea cu laptopul la spital, iar achiziţiile directe se făceau pe loc, de pe calculatorul acestuia!

"Ca să vă dați seama cum se făceau contractele, domnul Ioniță trebuia să livreze pansamente spitalului. Nu s-a primit niciun pansament, nu s-a pansat nimeni cu pansament de la domnul Ioniţă!"
- Nicoleta Ciobanu, fost contabil la Spitalul Malaxa


Moment în care avocatul lui Ioniţă are un dialog pe ton ridicat cu martora, apoi cu judecătorul.

-Să ne spună doamna martor dacă a luat vreo pastilă, spunea că e stresată şi a luat calmante.

-Am luat propanolol. Vi-l arăt?

-Trebuie să apreciaţi dacă această martoră e sub influenţa acestor calmante. Să se consemneze care sunt contraindicaţiile...

Intervine, tăios, judecătorul Andriescu.

-Vi s-a părut incoerentă? Câtă vreme nu e în stare de ebrietate, cât timp nu are o stare cu efect apropiat alcoolului, nu am ce să îi reproşez! Se respinge.

”Eram obligați să întocmim documente care lipseau”

Cealaltă angajată a biroului financiar-contabil, Laura Niţu, își completează fosta colegă: "Multe documente justificative se făceau ulterior facturilor, erau confecţionate după!".

Aceasta a vorbit despre şedinţe în care "eram obligaţi să întocmim documentele care lipseau" şi, deşi mai existau vociferări, totul se rezolva după bunul plac al managerului, "eu aveam şi copil, încercam să mă detașez, dar era greu pentru că Secureanu ţipa mereu la noi!" .

În dosarul Secureanu, fostul manager Florin Secureanu este judecat pentru delapidare şi luare de mită, în timp ce alţi doi inculpaţi, Cristian Ioniţă şi Mihai Mesner, pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani.

Cazul este disjuns dintr-un dosar-mamă, în care deja 7 angajați ai Spitalului Malaxa și administratori de firmă, cei care și-au recunoscut faptele în fața procurorilor și judecătorilor, au primit, în total, peste 15 ani de închisoare.

Conform martorilor de azi, casa de bani a spitalului devenise, la propriu, ”plicul metalic” al managerului.

"Zilnic se scoteau 2.000 lei din trezorerie pentru Secureanu. Dacă nu exista suma în casă, cineva alerga să îi scoată de pe card. Colega Daniela Ionescu a făcut asta. Îi recupera după. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă nu i se aduceau, pentru că se rezolva mereu de frică!", a spus martorul Laura Niţu.

După ce se terminau banii pacienților se intra în banii angajaților. Și aceștia îi recuperau tot din banii pacienților! Corupția în forma ei concretă, tangibilă și care își înghite coada ca un șarpe care se autogenerează.