”Azi s-a întrunit Comisia de Etică și mîine am convocat Senatul Universității”
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Gazeta a publicat astăzi mărturii și un document din interiorul Universității ”Titu Maiorescu”. Ele vorbeau despre faptul că Florin Secureanu nu venea cu anii la ore și le-a amenințat pe studentele care au protestat.
Ieri, Universitatea n-a reacționat.
Astăzi, Robi Urs, președintele instituției, a acordat un interviu cititorilor Gazetei Sporturilor.
-Domnule Urs, cînd ați avut primele sesizări că Florin Secureanu nu vine la ore?
-La mine, prima oară a ajuns ceva în martie 2015. Exact în ziua în care a și fost semnat acel proces-verbal. După aceea am înțeles că era o problemă mai veche. Dar la momentul respectiv am pus totul pe conflictul existent între Cristian Stan, decanul de la Medicină, și Florin Secureanu. Practic, se invoca absentarea de la un singur curs.
-Greu de crezut că protestează studenții dacă nu vine profesorul la un curs! În document scria altceva.
-Cei doi, Stan și Secureanu, au venit la mine în birou. Pe Stan eu l-am făcut conferențiar, profesor și decan. Secureanu mi-a fost recomandat de managerul Slăvescu de la "Malaxa". Atunci, Secureanu și-a motivat absența prin faptul că nu i s-a comunicat programul.
”Secureanu se voia conferențiar profesor pe chirurgie, nu pe Genetică. I-am spus atunci: îmi pare rău, nu te pot face”
- Robi Urs
-De ce erau în conflict Secureanu și Stan?
-Cristian Stan a vrut să facă clinică de chirurgie la "Malaxa". Secureanu a spus: ”OK, dar cu condiția să fiu șef”. Iar Stan i-a zis: ”Nu poți să fii și manager, și șef de clinică”. Proiectul a căzut, iar cearta a continuat. Într-un final, Stan a plecat de la Universitate. Dar să vă spun altceva despre Secureanu.
-Ascultăm.
-Să vă spun cine mi l-a adus, în afară de Slăvescu. Eram în birou și a venit socrul lui, un profesionist, Nicolae Turcu, de la Consiliul Legislativ. Însă despre altcineva vreau să vă spun. A venit și senatorul Mircea Ifrim.
”Senatorul Mircea Ifrim mi l-a adus pe Secureanu. Ifrim era un tip suspect de bine înfipt: prorector la Universitatea ”Goldiș”, decan la Facultatea de Medicină Oradea, membru al Academiei, prodecan la ”Titu Maiorescu” și președintele Comisiei de Sănătate din Senat”
- Robi Urs
-Ce rol a avut Ifrim în ascensiunea lui Secureanu?
-Foarte mare. Plus că Ifrim l-a protejat în scandalul cu studenții italieni care nu veneau la cursuri, dar luau diplome. Eu m-am dus la ministru cu dosarul cu toate actele originale. Voiam să lămuresc problema. Trei ani de zile nu s-a întîmplat nimic și ministrul mi le-a dat abia după trei ani. Plecase din minister.
Sorin Oprescu și Mircea Ifrim au fost colegi în Comisia de Sănătate a Senatului
-Revenind la Secureanu. Ce ați făcut mai departe?
-În toamna lui 2016, la o lună după începerea noului an școlar, i-am întrebat pe colegii de la Facultatea de Medicină dacă Florin Secureanu își susține cursurile. Și mi s-a spus că nu. De atunci am început procedurile de sancționare. Prima măsură a fost înlocuirea lui de la cursuri. Am sesizat Consiliul Facultății și s-a decis ca studenții să recupereze orele cu alt profesor. Asta s-a întîmplat ieri.
-Păi, ieri vă trimiseserăm și noi cererea de la ziar.
-Ieri, înainte să știm că apare articolul. Iar astăzi s-a întrunit Comisia de Etică pentru a analiza faptele relatate de ziar. Și tot azi a fost convocat Senatul Universității pentru ca mîine să aibă ca unic punct pe ordinea de zi cazul Secureanu. Dar toate aceste proceduri le-am început mai devreme și durează cam două, trei luni, din cauza legii. Asta-i legea! Vreau să vă spun ceva.
-Vă rugăm.
-Mi se pare suspect că acest subiect Secureanu apare cu cîteva zile înainte de începerea auditului pentru acreditare. Noi sîntem o instituție serioasă și știm că avem un rival mult mai puternic decît noi, în UMF Carol Davila.
-O secundă? Deci ne-a pus UMF Carol Davila?
-Nu asta zic, dar coincidența e prea mare! Lupta dintre Irinel Popescu, care e la noi, și Ionel Sinescu, care e la UMF, e veche. Nu ne vor în spitale, ne dau afară!