RORO

Juniorul Mircea Oprescu stăpînește afacerile de la spitalele Malaxa și Sf. Maria! Secureanu: ”Iar a venit băiatul cu pantaloni roz la mine pentru contracte!”

Published at Friday, 9 December 2016, 06:12

Transplant reușit de pile. Firmele controlate de Oprescu lucrau la "Malaxa" și la "Sf. Maria", spital unde achizițiile au fost de 63 de milioane de euro!

UPDATE: ULTIMA ORĂ: Florin Secureanu a fost reținut

Florin Secureanu a fost pus sub acuzare și reținut pentru luare de mită şi delapidare, ambele în formă continuată. Prejudiciul produs este de aproximativ două milioane de lei, informează comunicatul DNA.

Zilele acestea au fost audiați reprezentanții mai multor firme care au făcut afaceri cu Spitalul Malaxa.

E prima dată când fostul manager ajunge față în față cu procurorii anticorupție.

Secureanu a sosit la DNA cu o mașină neagră, cu număr de Ilfov.

UPDATE: SCHIMB DE REPLICI ÎNTRE NICUȘOR DAN ȘI JURNALIȘTII GSP, PE FACEBOOK:

Nicușor Dan: Domnule Tolontan, am toată aprecierea pentru munca pe care o faceți, dar menționarea USR, fix în ultima zi de campanie, fără niciun fel de probe, este o încercare de manipulare. Cu ce a greșit Adrian Moisa? Că are un frate? Care este acuzația pe care o formulați împotriva lui și a USR? Da, ați făcut foarte multe pentru aflarea adevărului despre mizeria din sistemul de sănătate, dar implicarea USR în felul acesta este un atac de campanie și nimic mai mult.

Echipa GSP: Domnule Nicusor Dan, principiile se probează atunci când ne incomodează pe noi, nu atunci când îi vizează pe altii. Nu am afirmat că a gresit cu ceva candidatul dvs, ci am relatat câteva fapte. Fratele lui e administratorul uneia dintre firmele care au contracte uriașe cu spitalele primăriei și care a plătit ziua de naștere a baiatului lui Secureanu. Pentru fiecare afirmație de mai sus am prezentat acte. Știm lectia: ziariștii sunt buni când scriu despre altii și fac campanie când scriu despre partidul nostru. :D

”Din cîte simțim noi, Oprescu și-a luat de la Malaxa doar banii de benzină. Gîndiți-vă că și-a distribuit oameni ca Secureanu la 19 spitale”
- Medic de la Spitalul Universitar de Urgență

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Te termin!”.

Gogu Florea, mason meseriaș, patron al fabricii de bere ”Fulgerul” Bragadiru și, pe vremuri, al echipei de fotbal cu același nume, se ridică în picioare.

Florin Secureanu pășește în spate.

Doi bărbați nervoși

Scena are loc în 2012 în biroul său de manager, dar Gogu îl timorează fizic.

Celelalte dominante nici nu mai contează: Gogu Florea e unul dintre șefii masonilor români și e pila lui Sorin Oprescu.

14_Gheorghe Florea Gheorghe Florea, omul lui Oprescu, cel care a luat contracte de la alt om al lui Oprescu, Florin Secureanu

Dar în acest moment, între cei doi bărbați se simte doar gustul metalic al înfruntării fizice și al banilor.

Secureanu își cumpără bătăuși din banii spitalului

Este momentul în care Secureanu se decide să-și angajeze bodyguarzi din lumea interlopă.

”Plătiți, bineînțeles, din banii spitalului. I-a dat unui tip, Gheorghe Stan, tot felul de contracte inventate”, povestește un om de la "Malaxa" și arată hîrtiile.

În facturile aflate în posesia Gazetei scrie ”Reparații curente cf contract”.

Pe 27 iunie 2012, Gheorghe Stan ia 3.500 de lei.

Pe 27 iulie 2012, încă 3.500 de lei.

Pe 31 august 2012, tot 3.500 de lei.

Pe 26 septembrie 2012, încă 3.500 de lei.

Și tot așa.

”Reparații curente”

Nu e nici o ”reparație curentă”.

Bugetul suplimentar al Malaxa, an după an, are această caracteristică. Prevede ”reparații curente”. Adică lucrări greu comensurabile, netransparente și ușor de dosit!

În cazul contractelor cu Gheorghe Stan, ”reparații curente” reprezintă echivalentul unui salariu lunar plătit din spital, e siguranța că nu va veni Gogu Florea cu gealații peste el!

Dar tot vine.

18.000

de lei a plătit Secureanu unui PFA care a mimat că face ”reparații curente” și, de fapt, s-a ocupat de paza lui personală

”Oprescu i-a spus lui Secureanu cu cine să lucreze”

În acei ani, spitalul își reabilitează și lărgește unul dintre corpuri ”cu 10 milioane de euro, dați de Sorin Oprescu”, așa cum îl elogia Florin Secureanu în filmulețele despre el însuși.

Printre firmele reperabile în situația de plăți a reabilitării se regăsesc Trans Baco, a luat 7,6 milioane de lei, și Athenaeum Construct, încă 5,3 milioane de lei.

Trans Baco se execută și pasează către Gogu Florea.

”Pentru că atunci cînd i-a alocat banii lui Secureanu, Oprescu i-a spus și cu cine să lucreze”, povestește o sursă a ziarului.

Și ajungem la adevărații Patroni ai lui Florin Secureanu.

”Secureanu a ajuns director pe mîna fostului socru”

În perioada rezidențiatului din 2000-2003, foștii colegi își amintescu cum ”Secureanu se foiește ca un pui de focă pe holul de la Spitalul Universitar, unde Sorin Oprescu își păstrase poziția de șef de chirurgie, deși era și manager al spitalului”.

Ei nu-l văd pe Secureanu operînd, dar îl remarcă lipit de Oprescu.

Cînd ajunge primar, în 2008, Oprescu îl găsește pe Secureanu manager abia instalat la Malaxa ”pe filiera politică a fostului său socru, Nicolae Turcu, de la Consiliul Legislativ”.

Întîlnirile de taină de la Fundația Omenia

”Relația Oprescu-Secureanu era protocolară în public. Cărțile se dădeau însă pe față în sediul din Hotel Phoenicia al Fundației Omenia, organizație unde amîndoi ocupau poziții de conducere”, povestește o sursă.

Oprescu pompează mulți bani, în anii săi de glorie, către "Malaxa".

Și pasează ștafeta PSD către Gabi Firea și în chestiunea "Malaxa", că de asta e nervos actualul primar cînd vine vorba de Florin Secureanu și de înregistrările sale.

Ca orice relație de codependență, nu știi exact cine e împărat și cine e supus. Rolurile se schimbă.

"Malaxa" amînă plățile, Florea-Bragadiru ia foc

De pildă, în conflictul dintre Florin Secureanu și Gogu Florea, cînd se înfruntă doi oameni ai lui Oprescu, cum faci?

”Pentru consolidare și extindere, Florea lucra ca subcontractant la spital, din ordinul lui Oprescu. Iar Secureanu nu-i plătea cît se înțeleseseră. S-au certat la cuțite, niște ninja ai lui Florea au apărut în spital cu săbiile, au fost scene de film”, spune un om care a trăit acele zile la "Malaxa".

Oprescu îi cheamă la ordine.

În fața lui ”Capo di tutti capi”

Întîlnirea are loc la Primărie.

”Domnu' manager, vă rog să plătiți!”, îi zice primarul lui Secureanu.

”Ăștia doi sar din nou unul la altul, reîncepe vechea discuție că nu sînt devize de lucrări, că nu plătește”, relatează unul dintre oamenii apropiați lui Secureanu.

Miza?

Dacă te uiți ce s-a făcut cu 10 milioane de euro, în mare o sală de conferințe și un incinerator, înțelegi nivelul combinațiilor de la "Malaxa".

De gura lui Oprescu, cei doi fac un armistițiu, dar ”Adi” Secureanu și ”Gogu” Florea, foști frați de cruce și de lojă, devin dușmani de moarte.

”Nici Oprescu nu s-a chinuit prea mult să-i împace. Pentru că Oprescu nu-și bătea capul, el nu avea firme, mergea prin fiul său și prin frati-su”, explică omul lui Secureanu.

La rîndul lor, băiatul și fratele lui Oprescu folosesc intermediari.

Fix așa se întîmplă la "Malaxa".

Sterimed, prima firmă controlată de Oprescu jr.

14_mircea-oprescu Mircea Oprescu, fiul lui Sorin Oprescu. Puterea sa ocultă pe contractele din Sănătate a deformat complet piața.

Cel mai mare furnizor al spitalului este firma Sterimed Com, care a avut contracte de 21.043.334 lei.

A încasat 21.043.334 lei.

Nici un leu în minus.

4,6

milioane de euro a luat Sterimed, firma controlată de băiatul lui Sorin Oprescu, de la Spitalul Malaxa

Omul-cheie de la Sterimed se numește Alex Dumitru Bucur.

Alex Dumitru Bucur este:

Sterimed livrează și la "Sf. Maria"

În 4 mai 2010, Alex Dumitru Bucur, băiatul unui director de cursă lungă al Spitalului Floreasca, preia 80% din firma Sterimed. În 19 iunie 2014, el iese formal din firmă.

Astăzi, firma aparține unui român, Nicolae Molea, și unui cetățean albanez de 21 de ani.

Știți unde se mai găsește Sterimed? Peste tot, desigur.

Dar concret: la Spitalul Clinic Sf. Maria, cel cu transplanturile, tot un spital al Primăriei Capitalei.

Liniștea lui Mircea la "Malaxa"

Achizițiile totale ale Spitalului Sf. Maria în aceeași perioadă, pe mai puțin de un deceniu, sînt de aproape 300 de milioane de lei!

Iar lista de furnizori ai celor două spitale seamănă și sclipește.

Clonarea furnizorilor de la o clinică publică la alta o fi o surpriză poate doar pentru albanezul de 21 de ani, nu și pentru pacientul român care aprovizionează, de la început pînă la sfîrșit, tot acest carusel.

Totul e din taxele noastre.

Pentru început, să notăm: Sterimed la "Malaxa", Sterimed la "Sf. Maria".

Ani de zile, Mircea Oprescu e liniștit.

Nu apare nicăieri.

E prea liniștit.

60

de milioane de euro are achiziții "Sf. Maria" în ultimii 9 ani, incluzînd și renovarea

”Băiatul cu pantaloni roz” a aflat de înregistrări

Mircea Oprescu nu poate rămîne o fantomă. Pentru că nu totul poate fi intermediat.

Anumite garanții se cer date față în față.

”Iar a venit băiatul cu pantaloni roz la mine pentru contracte!”, se lamentează din ce în ce mai des Florin Secureanu în ultimii ani.

El se simte presat.

”Băiatul cu pantaloni roz” e Mircea Oprescu.

Copilul primarului face un joc foarte inteligent pentru el și riscant pentru parteneri.

Nu are firme, dar stă ferm în spatele unora, așa cum e cazul Sterimed. În plus, joacă și rolul de facilitator pentru afacerile altora.

Indiferent de precauții, contactul cu Florin Secureanu e însă foarte periculos și ei află asta abia acum, cînd fostul manager transmite, prin diverse canale, că ”am toate înregistrările cu voi!”. Presiunile se întorc precum un bumerang!

Vă amintiți de Noventis?

poza finala edit 2 Farmvil, Noventis și Sterimed, firme apropiate familiei Oprescu, cu sumele regăsite în contabilitatea Spitalului Malaxa

Noventis ocupă locul al doilea la livrări, după Sterimed, cu 12,1 milioane de lei încasați de la spital.

Noventis e reprezentată de Mihai Meșner ”nelipsit din preajma lui Secureanu”.

Noventis îi plătește ziua de naștere fiului lui Secureanu chiar vara aceasta. Ziarul publică factura cadoului pentru Secureanu.

Vorba vine cadou că banii, pînă la urmă, vin tot de la spitalul public.

O farfurie pentru sărmani

Tot comportamentul "Malaxa" și al firmelor favorite e un amestec epic de livrări reale, dar supralicitate, livrări fictive și proprietari-paravan.

Sau, cum spune Cornel Nistorescu în ”Cotidianul”, ”România a intrat într-o fază superioară a contrafacerii”.

În atîția ani, Secureanu însuși se dedublează. El e și victima sforarilor, dar și operator pe presiuni pentru alții, la rîndu-i.

Rapace cu banii, simte nevoia să se răscumpere prin acte individuale de caritate.

”Managerul lua pe de o parte bani din casieria spitalului și pe de altă parte dăruia. Uneori, cînd intra într-un restaurant, Secureanu îl chema pe chelner și-i cerea să dea o farfurie de mîncare unui cerșetor”, povestește un apropiat.

”În aceste zile, Secureanu e șocat de cît de mulți oameni vorbesc împotriva lui. Și nu înțelege de ce. Pentru că el i-a lăsat pe toți să facă ce vor acolo! Adevărul gol-goluț e că la Malaxa se fura de se rupea, de la operații făcute pe bani mulți și pînă la internări fictive, medicamente vîndute în afara spitalului și multe altele”
- Prieten al lui Florin Secureanu

Candidat USR: ”Meșner a fost audiat la DNA, fratele meu, nu!"

Cert e că afacerile mari merg înainte printre farfuriile dăruite amărîților și printre afacerile colaterale ale personalului și medicilor de la Malaxa.

Noventis îl are ca administrator pe Victor Moisă.

Fratele lui, Adrian Moisă, candidează pentru USR la aceste alegeri.

fratii moisa Frații Moisă: Adrian (stânga), candidat USR, și Victor, administratorul Noventis

- Domnule Moisă, știați că fratele dumneavoastră e administrator la Noventis?

- Da, dar nu știam de asocierea dintre firmă și Spitalul Malaxa. Pe aceasta am aflat-o din investigația dumneavoastră. După care am vorbit cu el, mi-a zis că nu știa de aceste probleme. Ca dovadă, el nici nu a fost chemat la DNA. În schimb, Mihai Meșner, alături de care știu că deține firma, a fost audiat după ce ați publicat.

2,7

milioane de euro a plătit "Malaxa" către firma Noventis

-Ne dați un contact al fratelui dumneavoastră, vă rugăm?

-Nu, pentru că ancheta e în curs și nu vrea să facă declarații, chiar dacă el nu are nici o calitate! Meșner și noi am copilărit împreună în Măgurele, pe platformă. Însă Victor n-a avut cunoștință de aceste probleme.

-Dar cunoașteți legătura acestei firme cu Mircea Oprescu? Noventis nu a livrat doar la Malaxa. Ci și la Sf. Maria, de milioane de euro. 

-N-am auzit de așa ceva.

”Nu am auzit ca băiatul lui Sorin Oprescu să fie în spatele firmei Noventis, unde fratele meu e acționar, și oricum nu cunosc mare lucru despre firma Noventis”
- Adrian Moisă, cadidat USR în Călărași

”Pantalonii roz” discutau firmele la pachet

Noventis nu e singură pe lume.

Altfel n-ar fi ajuns niciodată să dețină practic monopol în spitalul lui Secureanu pentru seringi, branule și altele.

Cînd venea la "Malaxa", ”băiatul cu pantaloni roz discuta la pachet despre Sterimed, Noventis, Farmvil și alte firme”, susțin surse ale ziarului.

În plus, Mircea Oprescu intra în biroul lui Secureanu împreună cu Alexandru Grumaz, potrivit martorilor oculari.

Fiul unui fost general STS, Grumaz derulează și el contracte cu multe spitale, în zona serviciilor de curățenie, cu grupul Denimed. 

”I-am văzut chiar eu. Cînd Oprescu jr. și Grumaz jr. au ieșit din cabinetul managerului, l-am privit pe Secureanu: era sleit! Spunea că se săturase de pretențiile lor”, povestește omul, cotinuînd: ”Nu înseamnă că-l apăr pe Adi, dar adevărul merită cunoscut așa cum a fost. Iar el a fost presat! Are multe lucruri de spus și despre emisarii noii administrații a Bucureștiului”. 

Revenind la Noventis, unde credeți că a mai livrat?

Bineînțeles, la Spitalul Sfînta Maria, supraevaluat ca și în cazul Malaxa!

Farmvil, oficial legat de fratele lui Oprescu!

BUCURESTI, ROMANIA: Conferinta de presa a presedintelui - director al Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, Dorin Oprescu, 28 octombrie 2003. Dorin Oprescu, fratele lui Sorin Oprescu, omul care e legat și în acte de una dintre firmele care livrează ”fire chirurgicale” pentru Malaxa

Există și locuri unde numele Oprescu apare în clar în acte.

Gelu-Dorin Oprescu este fratele lui Sorin Oprescu. Conform termene.ro, el administrează compania Medicable Life Hospital SRL, unde acționari apar două firme: Medicable Ltd și Farmvil Media.

100.000

de euro a plătit Secureanu firmei Farmvil Media, legată de numele lui Gelu, fratele lui Sorin Oprescu

FARMVIL Schema generată de site-ul termene.ro: firma Medicable Life Hospital SRL, la care Dorin Oprescu e administrator, are ca asociat firma Farmvil Media SRL.

Farmvil Media a încasat 454.000 de lei de la "Malaxa" pe semnătura lui Florin Secureanu, ”în special pentru fire de operație, supraevaluate ca preț”.

Numele lui Gelu era de formă, cel puțin în relația cu "Malaxa".

5.000.000

de euro valorează contractele Farmvil cu "Sf. Maria", conform contractelor listate pe baniitai.info

Tot Mircea Oprescu reprezenta Farmvil Media cînd discuta cu Secureanu. A durat două săptămîni de răbdare din partea dumneavoastră, dar uite că ajungem la o parte decisivă a bazei puterii lui Secureanu.

Sorin și Mircea n-au putut fi contactați de ziar ca să comenteze contractele acestor firme medicale.

Știți unde a mai livrat Farmvil Media?

Bineînțeles că știți! La "Sf. Maria". Unde a încasat de 50 de ori mai mult decît la "Malaxa"!

Acesta este avantajul fulgului.

El zîmbește cînd se pornește avalanșa.

Care poate ajunge pînă în Elveția.

 

ULTIMA ORĂ: Guvernul României a decis ieri ca Sănătatea și Educația să primească cei mai mulți bani dintre sumele recuperate de justiție din procesele de corupție. E generos, dar, după Colectiv, alocările de bani au alimentat, de fapt, corupția la Malaxa și în alte spitale.

Dacă nu se schimbă nimic, riscul e ca, de acum înainte, concursul să se numească: ”De cîte ori poți să furi aceeași sumă de bani?”.

Save

Save

Save

Save

Next episode

Noventis este firma care le-a plătit lui Secureanu şi apropiaţilor 470 de deplasări şi concedii!