După ce o investigație din 2016 a Gazetei Sporturilor i-a scos la iveală faptele, DNA l-a trimis în instanță pe Florin Secureanu pentru multiple acte de corupție.
de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan
Am avut rezerve să publicăm filmările cu aplauzele primite de echipa filmului ”Colectiv”, tocmai ca să nu pară un autoelogiu.
După cum am citat doar câteva din fragmentele presei internaționale, care este pur și simplu șocată de forța poveștii documentarului regizat de Alexander Nanau despre problemele sistemului de sănătate din România.
Secvențe sosite de la inaugurarea, pe 10 septembrie, a elicopterului SMURD care va deservi nord vestul țării, inclusiv Clujul, au arătat ceva care ne-a spus că e momentul să punem în fața publicului două părți ale vieții noastre de pacienți români, care ne privesc pe toți.
În stânga imaginii este Nicoleta Ciobanu, contabila Spitalului Malaxa. În partea dreapta, îmbrăcat în alb, Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, acum angajat al spitalului din Jibou, pozându-se la inaugurarea heliportului
ridica managerul Florin Secureanu, zilnic, din casieria spitalului Malaxa, pe bază de facturi false
The New York Times: ”Un dezastru național”
La Festivalul de Film de la Veneția, ”Colectiv” a primit cinci minute nesfârșite de ovații, moment neobișnuit pentru un eveniment de o asemenea talie. Alături de regizorul Alexander Nanau au stat sursele jurnaliștilor, medicul Camelia Roiu și Nicoleta Ciobanu de la Malaxa, precum și victime ale dramei de la Colectiv, familia Hogea și Tedy Ursuleanu.
Prezența lor a umezit, fără nici o exagerare, ochii a mulți dintre cei 400 de oameni din Sala Grande, care le-au acordat recunoștința pentru ceea ce au făcut în lupta împotriva corupției din spitalele românești.
Aplauzele de la Festivalul de Film de la Veneția
Pretutindeni unde filmul a rulat, oamenii din țări diferite s-au recunoscut în această dramă.
La Toronto, sute de spectatori s-au ridicat în picioare și i-au aplaudat pe cei prezenți, regizor și jurnalist de investigații, dar aplauzele au fost de fapt, adresate, tuturor celor care s-au opus corupției din sistemul de sănătate din România.
Aplauzele de la Festivalul de Film de la Toronto
În ediția sa de ieri, New York Times enumera documentarul românesc drept primul pe lista motivelor de optimism ale filmului de cinema în fața giganților Netflix și Disney și scria despre ”Colectiv” că ”e chinuitor” să vezi o asemenea descriere ”de maestru” despre ”un dezastru național”.
”Nici cel mai îngrozitor scandal nu poate îndemna oamenii să iasă la vot”
Iar dezastrul, o spun zeci de publicații la unison și o întăresc sălile emoționate, este reprezentat de corupția, incompetența și lașitatea din sistemul românesc de sănătate, fenomen care există, în forme diferite, în atât de multe țări.
”Într-o astfel de societate, cetățenii nu doar că o iau pe scurtătură, dar sunt încurajați și răsplătiți să facă lucruri rele”, după cum observa un alt mare ziar, Los Angeles Times despre ”Colectiv”.
Felul în care cetățenii și presa luptă cu hoțiile din spitalele din România a multiplicat elogiile. De la Euronews la un podcast pe Apple (min. 21) și de la The Guardian la The Variety, care vede documentarul în primele 15 filme ale toamnei, oamenii comentează și sunt solidari cu România.
„Îngrijorările din ”Colectiv” depășesc orice graniță. Ele rezonează în orice oraș sau țară unde cei slabi și cei în nevoie suferă în timp ce bogații devin tot mai bogați și unde nici cel mai îngrozitor scandal nu poate îndemna oamenii să iasă la vot”
- Los Angeles Times
Filmul despre Colectiv, în paginile LA Times
Secureanu, postură de salvator la inaugurarea heliportului de la Jibou
În acest timp, sistemul de sănătate din România l-a reciclat pe Florin Secureanu.
Trimis în instanță de DNA pentru multiple acte de corupție, fostul manager a fost angajat la spitalul din Jibou ca balneolog, după cum a dezvăluit din vară Ziarul de Sălaj.
Ca să-i găsească un post lui Secureanu, Alina Chivu, managerul din Spitalului Orășenesc din Jibou, a creat pentru prima oară în ultimii 20 de ani poziție de medic balneolog.
În aceste zile, Florin Secureanu a pozat pe contul său de Facebook în halat alb, strălucitor, drept salvator, alături de echipa SMURD. Secureanu a făcut pozele ca parte a echipei medicale care a luat parte la inaugurarea heliportului SMURD de la Jibou și la sosirea elicopterului care va deservi nord vestul țării, inclusiv Clujul.
Secureanu a postat și o fotografie a lui Raed Arafat, prezent la eveniment.
În vreme ce la aducerea elicopterului, Secureanu apare ca scos din țiplă, inclusiv cu botoșei de spital, un pacient din Jibou a trimis ziarului Libertatea o fotografie când Secureanu injectează plasmă prp (produs sanguin) unui pacient, lângă coloana cervicală, fără mănuși.
Fotografie trimisă de un pacient, când Florin Secureanu face injecții fără mănuși
O firmă de bijuterii era angajată să curețe instrumentarul cu care erau consultate și operate pacientele din Malaxa!
Florin Secureanu este autorul următoarelor fapte, comise vreme de 9 ani, când a condus netulburat spitalul Malaxa, până la apariția investigației jurnalistice a Gazetei Sporturilor:
a primit de la spitalul condus de Secureanu firma Novensis pe materiale medicale supraevaluate ca preț, în timp ce-i organiza petrecerea zilei de naștere a băiatului lui Florin Secureanu
Acestea sunt doar o parte a faptelor managerului Florin Secureanu, dezvăluite de echipa de investigații a Gazetei Sporturilor & Libertatea.
Împreună cu alte contracte, găsite de procurori DNA, ele au alcătuit baza pentru care Secureanu a fost trimis în judecată în mai 2017.
Într-un dosar disjuns din acest caz Malaxa, 7 persoane din spital și patroni de firme au fost condamnate după ce și-au recunoscut faptele.
Secureanu nu a recunoscut nimic, iar procesul lui a început în 2018 și de atunci se derulează la Tribunalul București, fără a se pronunța deocamdată nici sentința în primă instanță.
„Și care e problema dumnevoastră?”
- Răspunsul managerului Alina Chivu, de la Spitalul Orășenesc Jibou când jurnaliștii de la Ziarul de Sălaj au întrebat-o cum de l-a angajat pe Florin Secureanu ca medic fără pacienți
Coincidența este frapantă.
În aceleași zile în care, alături de angajați din spitale, Nicoleta Ciobanu, de la serviciul de contabilitate al ”Malaxa”, este aplaudată în toată lumea pentru curajul de a dezvălui către presă și către public faptele managerului spitalului, în România, Florin Secureanu s-a reangajat și participă la inaugurarea unei investiții importante a sistemului de sănătate de urgență.