Incompatibil pînă pe 23 decembrie 2018, Eduard Armeanu a fost uns de primarul Firea ca director general interimar după ce fostul șef, Gabriel Botnariu, a participat la alegerile din 11 decembrie și va deveni senator PSD.
În 12 iulie 2016, Eduard Armeanu face o cerere de angajare și primește prima poziție în Primărie, de unde va ajunge, în noiembrie, să coordoneze 19 spitale. Cel care îi semnează angajarea este Gabriel Botnariu, finul cuplului Pandele-Firea și, după alegerile din 11 decembrie, senator PSD de Ilfov
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
12 iulie 2016: Eduard Armeanu depune o cerere și ajunge, fără concurs, director administrativ al Administrației Spitalelor din Primăria Capitalei.
Ce este Administrația Spitalelor?
Timpul galactic, 3028, Enterprise: ”Scopul Administrației Spitalelor este schimbarea de paradigmă în abordarea sănătății cetățenilor Capitalei, corespunzător reperelor europene ale mileniului al III-lea”.
Cu o simplă cerere, Eduard Armeanu plonjează în viitor.
Clipește și urcă.
În iulie 2016, este numit director administrativ în forul medical al Primăriei.
Nu e nevoie de concurs pentru că, după cum singur recunoaște în interviul publicat ieri în Gazeta Sporturilor, ”o cunosc de ceva vreme pe doamna Firea de la întîlnirile PSD din Ilfov”.
În noiembrie 2016, Armeanu devine director general interimar la Administrația Spitalelor.
Din nou nu este nevoie de concurs.
Clipește și urcă.
Locul rămăsese vacant după ce șeful său și totodată coleg de filială de partid, Gabriel Botnariu, își ia concediu și participă la alegeri.
Botnariu scoate un rezultat bun și va cîștiga aproape sigur, la redistribuire, poziția de senator PSD de Ilfov.
Gabriel Botnariu, al treilea pe rândul de sus (cravată roșie, în spatele primarului) și Gabriela Firea, în verde, alături de candidații PSD Ilfov la alegerile de duminica trecută
Botnariu, care e finul cuplului Pandele-Firea, devine senator, așa că Armeanu clipește și urcă.
Eduard Armeanu conduce azi Administrației Spitalelor, o instituție publică nebăgată în seamă din prostia noastră!
Pentru că e mult mai mare și mai importantă decît ne putem imagina.
19 spitale țin de Primăria Bucureștiului.
Iată bugetele lor pe 2016, așa cum au fost votate de Consiliul General al Municipiului București.
Bugetul celor 19 spitale care țin de Primăria Capitalei, incluzînd bugetul alocat investițiilor (inv)
miliard de RON = 228 mil. de euro este bugetul anual al spitalelor de care
răspunde Eduard Armeanu
Municipalitatea administrează aceste instituții, chiar dacă o mare parte a banilor vin direct de la contribuabilul național.
”Cea care îl sprijină puternic pe Eduard Armeanu este Speranța Clișeru, fost city-manager în primăria Voluntari, consilier al Gabrielei Firea și nelipsită din apropierea sa”, mărturisește o altă sursă.
Printre cele 19, există spitale foarte mari, precum ”Colentina”, cu un buget anual de 180 de milioane de lei.
Printre ele, ”Malaxa”, cu un buget de 39 de milioane de lei pe an, e la jumătatea clasamentului.
Asta ca să avem o imagine.
Florin Secureanu nu este decît vîrful vesel al unui aisberg.
Pe aceeași listă a Primăriei figurează instituții cunoscute din sănătatea românească: Spitalul Victor Babeș, Spitalul Cantacuzino, Spitalul Sf. Maria de pe fostul Bulevard 1 Mai și Spitalul Colțea.
Ele singure, cele 19 spitale peste care a ajuns șef Eduard Armeanu cheltuiesc cu 30% mai mult decît întreaga Constanță, cu tot ce înseamnă buget local pe malul Mării Negre, de la transport la sănătate și de la străzi la școli.
buget total Craiova + Pitești = cheltuieli 19 spitale bucureștene
Pe de altă parte, pentru a realiza proporțiile corecte ale distanței României de lumea civilizată, cele 19 spitale bucureștene consumă doar o treime din bugetul AKH Viena - e adevărat, unul dintre cele mai mari spitale din Europa.
Forul care se ocupă de ”finanțarea și coordonarea acestor spitale”, termenii folosiți de Primărie, este condus acum de Eduard Armeanu.
În afara cheltuielilor operaționale ale celor 19 spitale, directorul Administrației Spitalelor are la dispoziție și propriul buget, în valoare de 291 de milioane de lei, de aproape trei ori decît toate alocările Bucureștiului pentru educație!
de mil. de lei = 65 de mil. de euro este bugetul anual direct al Administrației Spitalelor, în plus față de ce consumă regulat cele 19 spitale
Primăria are un rol esențial în numirea și demiterea directorilor din cele 19 spitale și în aprobarea bugetelor pentru fiecare dintre ele.
De altfel, imediat după ce Gazeta începe expunerea faptelor de la ”Malaxa”, Eduard Armeanu pune mîna pe telefon.
El, în calitate de director general, și Gabriela Firea, ca primar general, îl sună pe Florin Secureanu.
”Domnul Secureanu nu mi-a răspuns nici mie și nici celor de la Administrația Spitalelor”, se declară nedumerită șefa municipalității.
Dar aproape două zile ea nu face nimic.
Conform propriilor declarații, primarul general nu-l dă afară pe Secureanu decît ”în primul moment în care am aflat că DNA se află în spital”.
În acel moment, încă în libertate, Secureanu își pledează cauza prin amici.
Managerul de la ”Malaxa” susține că are înregistrări cu Eduard Armeanu, colegul din PSD numit de Gabriela Firea în fruntea spitalelor.
Armeanu recunoaște o singură întîlnire cu Secureanu, și spune că ”știu că Secureanu pretindea că i-am cerut bani de campanie electorală, dar nu e nimic adevărat!”.
Cariera lui Armeanu, medic de familie, este o sumă de funcții înalte, zigzagate prin tranziții rapide de locuri de muncă.
Craiovean de origine și fost pasionat aspirant al Facutății de Medicină, ”a picat de multe ori admiterea și nu lua mai mult de 3”, susțin foști colegi din Bănie, Armeanu se orientează întîi către PD-L.
Mai apoi, pe filiera Mircea Geoană – Marian Vanghelie, el poposește în siajul liniștitor al PSD.
În 2009 ajunge director general la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Poziție importantă peste un buget colosal, de miliarde de euro!
Armeanu este omul doi după președintele Casei, Irinel Popescu în acel moment.
Pleacă foarte repede, în cîteva luni.
Imediat este numit interimar la Spitalul Județean Ilfov și, în 2010, director plin.
”Este perioada în care Armeanu găsește protecție pe plan local la Gheorghe Roman, fost președinte PSD Ilfov”, povestește un angajat al Spitalului Județean.
Cum Gheorghe Roman ajunge în celulă, Armeanu sare în barca Pandele-Firea.
Ia decizia corectă.
În 14 iulie 2013, ANI îl găsește incompatibil, pentru că este și manager la Spitalul Județean Ilfov, și proprietarul societății comerciale MEDFAM Team SRL care se ocupă de ”asistență medicală generală”.
Se judecă.
Pierde și la prima instanță, și la apel. Decizia este definitivă.
Pe 23 decembrie 2015 începe perioada în care este declarat incompatibil pentru trei ani.
Captură de pe site-ul A.N.I. cu interdicția lui Armeanu de a exercita o funcție sau demnitate publică
Primăria condusă de Gabriela Firea nu ține cont de decizia instanței și-l numește întîi director administrativ și apoi director general interimar la Administrația Spitalelor.
Din decizia înscăunării lui Armeanu rezultă că Primăria a întrebat firma MEDFAM cînd l-a angajat pe proprietarul acesteia!
Dar Gabriela Firea nu a văzut și decizia judecătorească.
Omul incompatibil cu poziția de manager de spital coordonează 19 spitale.