RORO

Sora și nepotul colonelului Aldoiu, șeful celor doi pompieri de la Colectiv, au o firmă pe baza căreia se iau avize ISU

Published at Thursday, 12 November 2015, 15:11

”Am încurcat multe combinații aici, în București și de aceea sînt vînat. Dar nu sînt în vreun conflict de interese, vă asigur”, spune Giani Aldoiu, șeful Inspecției de prevenire și avizării de la ISU.

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În București s-au terminat extinctoarele și politețea.

Oamenii vorbesc împotriva sistemului. ”Cei vechi” sînt împotriva ”celor noi” și ”cei noi” povestesc ce făceau ”cei vechi”. Pentru fiecare dintre pompieri, ceilalți sînt sistemul.

Doi dintre ai lor sînt în arest, Antonina la domiciliu și George după gratii. Cei doi inspectori au prins și ”vechiul 2014” și ”noul 2015”. Procurorii îi acuză pe cei doi pompieri că, din septembrie 2014 și pînă în primăvara lui 2015, în loc să-i controleze, au făcut pe consultanții pentru patronii clubului Colectiv.

Paradoxal, acum e mai multă nevoie de consultanți ca niciodată.

La sediul din Dealul Spirii ”pentru prima oară e coadă de oameni care așteaptă la avizare”, povestește un angajat al ISU. ”Numărul cererilor de avizare s-a dublat după tragedia de la Colectiv”.

Firmele care alcătuiesc dosarele pentru cei care vor avize nu mai prididesc de comenzi. Tot ce a fost pe stoc au vîndut. ”Cam 90% dintre aceste firme fac de toate. Întocmesc actele de PSI și tot prin ele cumperi extinctoare și alte sisteme de siguranță. Firmele sînt utile, dar tot de aici poate porni toată nenorocirea, dacă lucrează mînă în mînă cu cei care dau avize la ISU”, povestește un om cu experiență.

În termeni simpli, chiar asta le reproșează Tribunalul Militar celor doi pompieri că au făcut. ”Ei prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice care ar fi trebuit să fie controlate de aceștia”, au motivat judecătorii arestul celor doi. Conform ziare.com, pe George Matei l-au trimis după gratii, iar pe Antonina Radu au decis să o rețină la domiciliu pentru că are în îngrijire un copil și un frate cu dizabilități.

De la ce au făcut cei doi subordonați pornim dialogul cu Giani Aldoiu, șeful lor în 2015 și cel care conduce toată Inspecția de prevenire și avizarea pe București și Ilfov.

gian1

Giani Aldoiu

”Întrebați-mă despre mine, nu discut despre altceva”, avertizează el.

Aldoiu: ”Am conștiința curată”

”Eu fac repartizările de dosare de avizare pentru inspectori, dar nu mă uit la numele firmelor sau la cei care au făcut proiectul PSI pentru ei. Mă interesează doar să repartizez uniform lucrările oamenilor mei și aceștia să le rezolve legal, clar și în ordinea înregistrării”
- colonel Giani Aldoiu, șeful avizării ISU
”Am conștiința curată. Sistemul de la ISU, la care am contribuit și eu, e astfel conceput încît eu nu am cum să ajut firma nepotului meu”
- colonel Giani Aldoiu

Giani Aldoiu are prieteni și adversari.

Primii susțin că el a fost cel care a cerut instalarea unor camere TV acolo unde se depun cererile. Și că el i-a separat pe cei de la primirea dosarelor de cei de la avizare.

”În 2014, cînd venea cineva cu pile la ISU, se rezolva pe loc dosarul! Te consiliau chiar cei de la avizare care stăteau la un loc cu cei de la primire. Dacă George și Antonina au făcut asta la club, ei au replicat, de fapt, ce se făcea la ISU: consultanță în loc de control”
- sursă a Gazetei

Consultanța se îmbina cu sponsorizarea care era cerută de inspectori în numele Asociației pompierilor. Firmele acceptau ambele forme de conviețuire cu pompierii: sponsorizare și consultanță. Le era mai bine.

Adversarii lui Aldoiu recunosc că sponsorizarea a încetat în 2015, dar susțin că a luat amploare consultanța. ”Pînă la finalul lui 2014, cînd el era adjunct ISU la Călărași, nici o firmă locală nu ținea piept firmei Presting Com SRL, care e deținută din umbră de nepotul lui, Flavian Babă”, spune o sursă din Călărași.

După numirea lui Aldoiu din ianuarie 2015 la București, afirmă o voce din piața de PSI, ”firma Detect System Solution SRL a început să prindă contracte tot mai mari aici, în București”.

Antonina Radu și George Matei susțin, potrivit avocaților, că nu au fost niciodată în control la ”Colectiv”. Dar instanța Tribunalului Militar București consideră că ”Cei doi căpitani s-au oferit să "ajute" societatea să intre în legalitate în privința respectării normelor PSI , ceea ce constituie o gravă deturnare a activităților de control pe care aceștia trebuiau să le execute, ceea ce a creat premisele dezastrului petrecut pe data de 30 octombrie în clubul Colectiv".

Apropo de consiliere. ”La un moment dat, prin 2015, a sunat un telefon la ISU. Cineva de la o multinațională mi-a zis: . Care consultant? . Cam la acest nivel se ajunsese. În aceste condiții, ce s-a întîmplat la Colectiv nu e o întîmplare, ci o consecință de sistem”, povestește cineva din ISU.

Un drum la Călărași. Sediul firmei Detect System Solution SRL e într-un bloc.

Răspunde o doamnă în vîrstă, mama lui Giani Aldoiu și bunica lui Flavian. ”Ambii, Giani și Flavian, sînt la București de un an, mamă”.

Flavian răspunde la telefon.

BABA 2Flavian Babă

”M-a sunat şi cineva zilele astea «Cum pot să ajung şi eu la unchi-tu?». «Păi, are audienţe tot timpul dacă vrei să ajungi la el!»"
- Flavian Babă, patron Detect System Solution
Next episode

DNA a clasat de două ori un dosar penal cu ”sponsorizările” pompierilor! Judecătorul: "Sponsorizările sînt vinovății în lanțul cauzal al catastrofei de la Colectiv”