ENEN

#Colectiv: Drapelul țesut cu fir de șpagă (II). Lista firmelor care au dat bani pompierilor. De ce tace Raed Arafat?

Articol publicat vineri, 6 noiembrie 2015, 17:11

De ce au fost puși Antonina Radu și George Matei să culeagă sponsorizări în loc să-și facă treaba de control? De ce tace Raed Arafat de vreme ce fundația SMURD e și ea printre sponsori?

UPDATE: Pe contul sau de facebook, Raed Arafat recunoaște că ”Sunt total deacord ca solicitarea de sponsorizari de la firme si agenti economici pe care ii controleaza ISU Bucuresti este un conflict de interese foarte serios si este de natura de a afecta corectitudinea si echidistanta celor care efectueaza controalele si inspectia la diferite firme”. Dar el considera  ”fara discernmant mentionarea Fundatiei in articol” si pornește de la ipoteza ca există o intentie ascunsa în spatele articolului: ”Nu inteleg insa ce se doreste prin amestecul Fundatiei pentru SMURD in aceasta problema”

UPDATE: Primăria a închis Național Arena! Meciul Steaua - Botoșani de duminică s-a mutat la Cluj. ”Am discutat cu cei de la ISU București și cu cei de la IGSU. Înțelegem că e un moment de toleranță zero la risc și, de aceea, închidem Stadionul Național pînă vom primi autorizația de le pompieri. În două săptămîni credem că va fi gata”. Cum de sînteți, după 4 ani de încercări, atît de optimiști că o să o luați în două săptămîni? ”Pentru că am discutat și cu pompierii și cu cei de la MLPAT și nu mai e de făcut decît un agrement de norme între norma românească și cea europeană. Restul lucrurilor au fost făcute mai demult, nu vreau să intru acum în nici o polemică”, ne-a spus un oficial de la Primăria Capitalei. 

UPDATE: Într-un comunicat, fundația SMURD susține că ”De la fundația noastră, catre ISU Bucuresti-Ilfov au fost donate bunuri, in cadrul proiectelor realizate, dar nu au fost donați bani”. Și că, ”în privința Asociatiilor "Dealul Spirii" Bucuresti, Ilfov nu au fost donati nici bani, nici bunuri”. După un schimb de mailuri, Fundația a revenit în această dimineață, spunînd că ” Mai avem o mentiune la intrebarea dvs privind donatiile in bani: Fundatia pentru SMURD nu doneaza bani catre Asociatiile ISU, cu exceptia ajutorului de inmormantare cum a fost cazul pompierului paramedic decedat in august 2015, la Constanta”. La finalul textului, gasiti donatiile fundatiei SMURD catre ISU Bucuresti, asa cum ne-au fost ele comunicate.

UPDATE:  În afară de ISU și de Primăria Sectorului 4, DNA a ridicat vineri seară documente și de la Autoritatea Național Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor. (ANSVPA). Surse din instituție susțin că instituția, mai exact direcția bucureșteană a acesteia, fusese notificată că patronii de la club s-au înregistrat pe proprie răspundere și era obligată să-i controleze. Ceea ce nu a făcut. Surse din instituție susțin că: ”La percheziții, Ion Sorin Mitrea, fratele lui Miron Mitrea,  a primit un jandarm care se deplasa peste tot cu el. Mitrea este prietenul cel mai bun al lui Ovidiu Zvorișteanu, directorul DSVSA Bucuresti, care ar fi trebuit sa verifice clubul colectiv”. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Mari companii de servicii publice precum Apa Nova și GDF Suez.

Toată floarea cea vestită a hipermarketurilor, de la Billa la Kaufland și de la Lidl la Carrefour.

Sutele de magazine din lanțul Mega Image. Dar și Asociația Dedeman. Plus Magazinul Unirea Shopping Center.

Sau firma UTI a lui Tiberiu Urdăreanu și SC Niro a lui Nicolae Dumitru ”Niro”.

Toate acestea și multe altele au sponsorizat Asociația pompierilor din Dealul Spirii. ”Au făcut-o de bunăvoie, cu cît a putut fiecare să ajute”, explică, în detaliu și netulburat, chiar promotorul sistemului, colonelul Stelian Duduș, fostul șef de pînă în 2015 al celei mai mari unități de pompieri din țară.

”Mai bine adunai sponsorizări pentru o Asociație privată, bani de care știai că vei beneficia și tu, în loc să strîngi amenzi pentru buget, că leafa tot aia ți-o dădea!” Pompier de la ISU București

Mai bine așa.

”Mai ales că șeful îți fixa normă la sponsorizări!”, întăresc oamenii din interior.

nr 2

Una dintre listele cu sponsorii ISU publicată în revista Asociației Dealul Spirii

Și uite așa și-au făcut socoteala cei 96 de inspectori care, în 2014, în numele prevenirii incendiilor, au bătut Bucureștiul ca să dea avize, autorizații și să controleze firmele, cluburile, magazinele și mall-urile.

”Noi sîntem o structură militarizată, a Ministerului de Interne, ordinul nu se discută, se execută. A fost nevoie de sponsorizări, le-am adus!”, întărește o sursă.

Rezultatele se văd lesne în cifre.

Pe vremea sponsorizărilor 2010-2014, amenzile au fost mult mai mici decît în 2015, cînd sponsorizările au încetat, după ce noua conducere a ISU a avut nevoie de o ședință cu defibrilatoarele pe masă.

3,6 milioane de lei

cumulează amenzile date de ISU București-Ilfov în primele 9 luni ale lui 2015

1,4 milioane de lei

cumulează amenzile ISU București și ISU Ilfov în cele 12 luni ale lui 2014

”Hai s-o spunem pe aia dreaptă! Nu amenzile ne interesau. Pe vremea lui Duduș, ori aduceai sponsorizări, ori erai incompetent”. Acum, oamenii din interior reclamă o înăsprire a sistemului din unitate. Și alte probleme. ”Credeți-ne, sînt mai multe lucruri în neregulă”, zice ei.

Care sînt lefurile inspectorilor-pompieri? Un tînăr abia intrat în sistem ia în jur de 2.000 de lei, iar un șef de tură ajunge la 3.000 de lei.

”Oamenii trebuie să știe adevărul. În București și Ilfov noi avem înregistrate 40.000 de obiective. Cu 60 de oameni la control, cîți sînt acum, la cîți ani îi vine rîndul unui obiectiv să fie controlat?”
- Pompier de la ISU

La școli, spitale și marile magazine, autorizările s-au făcut cu prioritate.

Dar sînt unele destinații unde rata de autorizare este dramatică. Grădinițele particulare de pildă.

450

de grădințe particulare sînt în București și Ilfov, dintre care doar 2 sînt autorizate!

Politizarea conducerii este altă problemă reclamată de oameni. ”Colonelul Duduș a avut proptele politice clare. Întrebați-l!”.

Nu caută nimeni un vinovat, că lucrurile sînt mult mai complicate, ca în orice colectiv imens de oameni, peste 3.000 de pompieri, supuși stresului, restricțiilor, pasiunii și intrigilor care nu lipsesc între bărbați puternici și femei curajoase. Oameni care muncesc în ture de 24  cu 48.

Adică muncesc o zi plină, de 24 de ore, și se odihnesc două, înainte de a reveni iar pentru 24 de ore nonstop. ”Înainte, programul era de 24 cu 72. Cei de la SMURD au și ei același program, de 24 cu 48, e greu și e demotivant”.

Nu cumva pasați totul la colonelul Duduș? ”Poate aveți dreptate. Dar, pe de altă parte, e normal ca un corp de pompieri să fie condus de un om impus politic?”.

”Cînd o unitate de pompieri e condusă de un om care n-a trecut în viața sa prin fum la intervenție se petrec lucruri anormale. Asta înseamnă politizare”
- Pompier de la ISU București-Ilfov

”Sponsorizările de la firme nu erau mari, dar, într-adevăr, ele acopereau celelalte scopuri ale organizației, nu întrajutorarea”, spune cineva. Sînt peste 60 de firme din Bucuești și Ilfov care au cotizat, inclusiv pentru cei 22.000 de lei cu care a fost cumpărat drapelul cu fir de aur al unității. ”Pentru că MAI a aprobat și nu ne-a mai dat bani”.

Dar cît erau sponsorizările de la firme? ”80% dintre ele destul de mici”. Ce înseamnă mici? ”1.500 de lei, să zicem”.

Banii adevărați, pretind oameni care cunosc cum merge organizația, se strîng din cotizații. Pentru o singură Asociație, ”Dealul Spirii”, oamenii plăteau o cotizație lunară de 15 lei, acum de 17 lei. Sînt 2.400 de membri. Achită o sumă asemănătoare și la cealaltă asociație.

80.000

de euro pe an aproximativ se strîng din cotizații la Asociația ”Dealul Spirii” a Capitalei

Și atunci de ce se mergea pe sponsorizări minore, dacă se adunau bani necesari pentru tratamente și ajutoare? ”Cam 7.000 de euro pe lună cheltuim cu întrajutorarea”. Cheltuiesc cu problemele sociale și medicale cam cît strîng. Mai bine așa decît să bată în porți la cei controlați. Dar alt calcul, conform Ministerului Finanțelor, semnalat de un cititor vorbește de o sumă de 10.000 de euro pe lună care nu se explică din cotizații. Erau sponsorizări de 120.000 de euro pe an?

Oricum, de ce o făceau? Și ce s-a întîmplat la clubul Colectiv? Și de ce tace Raed Arafat, cel căruia i se subordonează, în final, ISU? Nu știa nimic de acest sistem de sponsorizare?

Fundația SMURD este una dintre cele care au sponsorizat și ele ISU. Cînd românii au trimis banii la fundația SMURD nu s-au gîndit că acești bani ajung ca să se plimbe șefii ISU prin lume.

”În acest moment, sînt declarațiile celor trei administratori reținuți de la Colectiv versus declarațiile Antoninei Radu și ale lui George Matei, cei doi oameni de la noi”, spune un coleg al celor doi. Administratorii spun că cei doi au fost și în septembrie 2014 în control, dar și mai tîrziu. Antonina și George zic că n-au fost în viața lor la clubul Colectiv.

”Ceva e clar. Oficial, clubul nu există în baza de date a ISU. Nu există nici un raport de control al celor doi. Dacă s-a întîmplat altceva, fiecare să răspundă”
- Pompier de la ISU

Între timp, la ISU a descins DNA. Vrea să vadă dacă există rapoarte de control de la clubul Colectiv. Și pune întrebări inclusiv legate de sistemul de sponsorizări.

Am avut o zi avans cînd am publicat! Uite de aia nu sînt utili ziariștii în guvern, ci în ziaristică.

Mai bine.

CE SPUNE FUNDAȚIA SMURD CĂ A DAT

”In cazul de fata, destinate sustinerii activitatii SMURD Bucuresti-Ilfov, din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii" al Municipiului

Bucuresti-Ilfov, dupa cum urmeaza:

* dotarea cu echipamente individuale de protectie pentru echipajele de prim-ajutor calificat SMURD;

* dotarea cu o autospeciala de suport logistic, echipata pentru acordarea sprijinului logistic si transportului de materiale si oxigen

pentru echipajele de prim-ajutor;

* sustinerea amenajarii si dotarii cu echipamente de instruire si electronice a centrelor de formare in primul ajutor si asistenta medicala SMURD;

* sustinerea dotarii cu mobilier a dispeceratului 112 din cadrul ISU Bucuresti

* sustinerea reabilitarii tehnice a unor autospeciale de interventie, de tip Unitate de Terapie Intensiva Mobila, autospeciala de prim-ajutor, respectiv masina de medic de urgenta, necesare interventiei in situatiile de urgenta a SMURD Bucuresti;

* dotarea echipajelor SMURD Bucuresti din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii" al Municipiului Bucuresti-Ilfov cu motociclete pentru interventia rapida si acordarea primului ajutor calificat;

* sprijinirea participarii unei echipe de medici si paramedici-formatori SMURD, in calitate de observatori la Competitia Internationala de Prim-ajutor si descarcerare desfasurata in luna octombrie 2012, la Londra

* dotarea SMURD Bucuresti cu o autospeciala de prima interventie si comanda pentru prima interventie a echipajelor specializate SMURD pe timpul variatelor situatii de urgenta”.

Episodul următor

Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la Colectiv să facă un show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat!