ENEN

#COLECTIV: Șefii IGSU își bat joc de cetățeni și de promisiunea de transparență a premierului Cioloș

Articol publicat luni, 23 noiembrie 2015, 17:11

Un judecător susține că ”sponsorizările sînt în lanțul cauzal al tragediei de la Colectiv” și, cu toate acestea, Guvernul Cioloș refuză să facă publice documente care pot explica de ce s-a întîmplat tragedia.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Guvernul născut dintr-o dramă națională ascunde oamenilor informațiile publice pe care le deține în legătură cu posibilele cauze ale dramei.

Astăzi, presa a primit o listă cu contracte de sponsorizare încheiate în 2014 între Asociația Pompierilor și 36 de firme din Bacău.

Nu asta a solicitat Gazeta Sporturilor.

Ziarul a cerut săptămîna trecută trei documente publice în integralitatea lor:

  1. Nota-raport a Serviciului Control din IGSU nr 75190 din 23.01.2015.
  2. Adresa 75024 din 09.01.2015.
  3. Adresa Direcției Secretariat General și Protocol a MAI nr 37194/SRP din 17.02.2015.

 Documentele au zeci de pagini, nu o anexă de o pagină, cît a primit astăzi presa! Gazeta a solicitat documentele după ce un judecător de la Tribunalul Militar București a introdus sponsorizările în ”lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă de la clubul Colectiv”.

Documentele pe care comandanții IGSU le ascund indică felul specific și concret în care șefii pompierilor au reacționat cînd un subordonat al lor le-a semnalat, în decembrie 2014, că ”sponsorizările nu mai permit un control riguros și legal”.

Din decembrie 2014 și pînă în iulie 2015, doi procurori militari de la DNA și șefii pompierilor de la IGSU au cercetat cazul sponsorizărilor și le-au considerat firești.

Astăzi, premierul Dacian Cioloș le consideră ”derapaje”, Raed Arafat le numește ”conflict de interese foarte serios”, iar judecătorul Gabriel Gunescu le plasează printre ”vinovățiile care au dus la catastrofă”.

Ca să fie clar de ce insistăm. Un judecător indică sponsorizările drept vinovății din lanțul cauzal #Colectiv și, cu toate acestea, IGSU refuză să facă publice documentele care arată cum au fost tratate sponsorizările și ce măsuri s-au luat.

Sîmbătă, la sediul Guvernului, premierul Dacian Cioloș a spus că ”dacă legea îmi va permite, le voi face publice”.

Legea nu doar că permite, ci obligă IGSU să le facă publice! Fiind informații publice, ele nu aparțin celor care le-au întocmit sau le păstrează, ci publicului.

Nu cerem acte de la Asociațiile Pompierilor, despre care sîntem anunțați de coloneii de la ISU că ”sînt de drept privat”, mulțumim, știam!,  ci de la IGSU.

Legea  544/2001 este foarte clară. Nefiind clasificate, aceste documente au un caracter public. Ele nu se încadrează la nici una dintre excepții.

De ce șefii IGSU desfid promisiunea de transparență și împiedică publicul să afle toate datele relevante care au contribuit la drama de la Colectiv e o întrebare pe care o vom lămuri în zilele următoare.

Episodul următor

Ați mințit! Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu! Pus în fața unui fax al Gazetei, Arafat a ordonat azi noapte o anchetă la ISU