RORO

Sîntem într-un vis urît: pompierii susțin că nu au autorizat, ci doar s-au uitat la spectacolele pirotehnice de pe Stadionul Național!

Published at Tuesday, 10 November 2015, 18:11

Teoria conspirației în legătură cu tragedia de la Colectiv crește pentru că nu putem să ne acceptăm atît de haotici și de nepăsători pe cît reiese că sîntem.

Înainte de orice, priviți această filmare. Este spectacolul pirotehnic de pe Național Arena de la finala Cupei Ligii din 20 mai 2015.

După ce duminică seara declaraseră că știau de spectacolul de la finala Cupei Ligii, ”unde organizatorii ne-au spus că vor face altceva decît au făcut”, pompierii au revenit, prin vocea șefilor lor de la IGSU. Practic, IGSU a trecut peste ISU ca să spună ce s-a întîmplat.

IGSU este condusă de colonelul Nicolae Cornea și se află în subordinea directă a secretarului de stat Raed Arafat.

Luni seară, IGSU a oferit un comunicat în care afirmă că ”nu am emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor pe Național Arena cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015”.

Gazeta a publicat în ziarul de luni mărturii ale organizatorilor a două spectacole pirotehnice: finala Cupei României 2014 și finala Cupei Ligii 2015.

Fără excepție, toți organizatorii, că sînt firmele specializate, cele de eveniment sau LPF și FRF, susțin că au existat acordurile de la pompieri. Zeci de martori oculari i-au văzut pe pompierii cînd au participat la ședințele tehnice de pregătire dinaintea showurilor și a partidelor.

Pompierii au fost, de asemenea, prezenți pe marginea terenului la cele două show-uri pirotehnice și la meciuri, în văzul a 54.000 de spectatori, cîți au asistat, în total, la cele două finale.

Prin comunicatul din 9 noiembrie 2015, cei de la IGSU spun că, de fapt, ei nu au avizat nimic, ci doar s-au uitat.

Potrivit propriilor declarații, pompierii au privit două show-uri pirotehnice neavizate, desfășurate pe un stadion la rîndul lui neacreditat pentru incendiu! Iar cei 54.000 de spectatori habar n-aveau că pompierii nu erau acolo pentru că ar fi controlat și avizat, ci doar pentru ca să stingă focul dacă lua foc stadionul!

Ce ne spun, de fapt, pompierii? Că dacă trei bărbați în negru intrau pe gazon cu o jumătate de oră înaintea meciului, trăgînd după ei niște tuburi mari, și aruncau cu ele artificii și flăcări, scriind pe cer Al Qaeda, totul era în regulă? Că doar nu aveau nevoie de autorizație, iar IGSU nu intervine.

Și o altă chestiune intrigantă: spectacolul pirotehnic de la finala din 2014 a fost organizată de firma Goldean Ideas, aceeași de la clubul Colectiv. Practic, IGSU susține că firma a fost lăsată de pompieri să facă ce-o taie capul pe Arena Națională.

Dacă firma a putut să producă, în ochii pompierilor și a zeci de mii de oameni, un show neautorizat pe ditamai Stadionul Național, în direct la TV, de ce s-ar mai fi simțit obligată să ia aviz, de la aceiași pompieri, pentru show-ul de la Colectiv? Conform informațiilor Gazetei, Golden Ideas a lucrat de multe ori cu pompierii și se cunoșteau bine.

În ultimele zile a crescut teoria conspirației în legătură cu tragedia de la Colectiv.

Suspectăm că a fost un act voluntar, parte a unei mașinațiuni criminale cu scopuri încă neclare. Credem că morții sînt ascunși. Credem orice.

Pentru că orice e mai ușor de acceptat decît realitatea. Credem orice pentru că nu putem crede cît de dezorganizați și lipsiți de responsabilitate ne dezvăluim, zi după zi.

E ca un vis urît, de care nu ne putem scutura și, de aceea, ne spunem că e doar un vis, nu poate fi adevărul, iar realitatea e în altă parte. 

Calmi, document cu document, vom afla și vom publica exact ce s-a întîmplat.

Comunicatul integral al IGSU:

P R E C I Z Ă R I

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la eliberarea acordurilor pentru organizarea jocurilor de artificii cu obiecte pirotehnice, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să comunice următoarele:

În conformitate cu prevederile legale în domeniu, acordul pentru categoriile de articole pirotehniceIII („de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni”) şi IV (de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane) se solicită, în scris, la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, în a căror zonă de competenţă urmează să fie organizate evenimente.

De asemenea, facem precizarea că organizarea jocurilor cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile III şi IV este permisă în condiţiile existenţei acordurilor emise de către Primărie, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi avizului eliberat de către  inspectoratul de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Menţionăm totodată că, în conformitate cu prevederile art. 34 alin (2) din Legea 126/2005 – privind regimul materiilor explozive (republicată), jocurile de artificii cu articole pirotehnice pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a emis acorduri, au fost organizate în spaţii deschise, cu respectarea măsurilor specifice de protecţie, inclusiv a celor referitoare la distanţele de siguranţă ce trebuie respectate faţă de locuinţe, instalaţii electrice de înaltă tensiune, locuri de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalaţiile de gaze, păduri, etc.

În ceea ce priveşte informaţiile regăsite în mass-media conform cărora Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov ar fi eliberat acorduri pentru desfăşurarea unor spectacole pirotehnice pe Arena Naţională, precizăm faptul că, pompierii bucureşteni nu au emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015.

De asemenea, din documentele aflate în arhiva instituţiei, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au fost emise 10 acorduri (cinci în 2014 şi cinci în 2015), pentru evenimente cu articole pirotehnice organizate în spaţii deschise (ex. Piaţa George Enescu, Parcul Alexandru Ioan Cuza, Parcul Herăstrău, Parcul Kiseleff s.a.).

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA

Next episode

Sute de sponsorizări către ISU în 2015: de la cherestea și pînă la jaluzele sau ”7 mp de gresie”