RORO

Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la Colectiv să facă un show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat!

Published at Sunday, 8 November 2015, 17:11

Finala Cupei României din 2014 și finala Cupei Ligii din 2015 au conținut două show-uri pirotehnice. Ce legătură este între patronii arestați și oameni din ISU?

UPDATE: IGSU susține că pompierii nu au dat aviz pentru aceste două spectacole! Aveți comunicatul integral la finalul textului. Cu alte cuvinte, pompierii spun opiniei publice că au asistat nepăsători la aceste două spectacole pirotehnice pe un stadion neautorizat. Deși toate mărturiile susțin că ei au fost prezenți la repetiții, la ședințele tehnice înainte de meciuri și la evenimentele pirotehnice în sine! Acum aflăm că ei au privit doar, nu au avizat. 

Pe un stadion unde spectatorilor li se iau brichetele la intrare, au avut loc următoarele evenimente:

UNU. 23 mai 2014, 38.000 de oameni în tribune.

FRF organizează finala Cupei României, dintre Steaua și Astra. Spectacolul pentru sponsorul Timișoreana îl face firma de marketing sportiv SEG. Ei îi angajează pe cei de la Golden Ideas Fireworks Artists pentru un spectacol pirotehnic. Golden Ideas este aceeeași firmă care a organizat show-ul fatal de la Colectiv, în urma căruia patronii Daniela Niță și Cristian Niță sînt astăzi arestați.

Discuție cu un oficial din Primăria Capitalei:

128

de meciuri, concerte și acțiuni electorale au avut loc de la inaugurarea de acum 4 ani pe Național Arena fără autorizație de la pompieri

Mai multe părți dintre cele implicate atunci au sesizat că, deși materialul din care e făcută membrana acoperișului, de fapt ambele membrane, și cea care acoperă tribunele și cea a acoperișului rabatabil, este neomologat în România, pompierii au eliberat autorizațiile de la ISU ca să dea cu artificii în stadion!

Iar stadionul a fost în întregime închis, cu acoperișul tras!

”Tema e simplă: se poate autoriza un spectacol pirotehnic într-o unitate ea însăși neautorizată?!”
- Oficial din Primăria Capitalei

”Răspunsul este următorul: da, se poate da avizul dacă există o legătură între ISU București și patronii Golden Ideas, una dintre firmele agreate de pompieri!”
- sursă a Gazetei

Discuție cu cineva de la SEG:

”Spectacolul de la finala Cupei n-a fost cine știe ce. S-au pus artificii, dar ele nu s-au înălțat prea mult de la gazon”
- Organizator al evenimentului

DOI. 20 mai 2015, 16.000 de oameni în tribune.

LPF organizează finala Cupei Ligii, între Steaua și Pandurii Tg Jiu. Spectacolul pirotehnic pentru sponsorul Adeplast îl aduce o companie din Germania, aceea care a făcut spectacolul de la festivalul de muzică UNTOLD de la Cluj.

”50.000 de euro a primit firma din Germania și a fost un show grandios”, spune cineva de la Ligă. Ca și în cazul finalei Cupei României, nemții sînt cei care au obținut aprobările de la ISU.

3.000

de focuri care au ajuns pînă la acoperiș s-au tras la finala Cupei Ligii

De data asta, spectacolul durează 20 de minute și ridică artificiile, într-un snop impresionant, pînă la acoperiș. Se luminează tot cartierul. Evenimentul este descris de un oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal:

După meci, poliția a sechestrat echipamentele pirotehnice! Dar totul a rămas secret.

Show-ul pirotenic de la Cupa Ligii a fost atît de strălucitor și de luminos, iar artificiile au urcat atît de sus încît la final a venit Poliția!

”Da, e adevărat, susține o sursă a ziarului, cei de la Poliția Capitalei au venit și au sechestrat echipamentele firmei! Le-au controlat ca să vadă cu ce muniție și cu ce calibru de artificii s-a tras pentru că polițiștilor li s-a părut periculos, fără să se gîndească nimeni că stadionul era neautorizat la incendii. Abia după cîteva ore, le-au eliberat echipamentele, lămurindu-se probabil că nu a fost nimic în neregulă”.

Patronii Golden Ideas sînt reținuți, procurorii susținînd că ei au încercat să șteargă date despre spectacolul pirotehnic din Colectiv.

Care este legătura dintre Golden Ideas și unii dintre șefii de la ISU?

Există mai multe mărturii din interiorul sistemului care vorbesc despre complicități sistematice între ISU și anumite firme.

”Există firme preferate în materie de pirotehnie și există firme preferate dintre cele care obțin autorizațiile. Adică, dacă te duci de capul tău ți se refuză autorizația. Ți se sugerează o anumită firmă <pricepută>, iar acea firmă îți obține ca prin minune, foarte repede, autorizația”, spune chiar un pompier.

Acum cîteva luni a existat un episod straniu, care pun pe aceeași pagină ISU și Golden Ideas.

Cînd nemții care urmau să facă showul pirotehnic de la Cupa Ligii au depus cerere la ISU, imediat cineva s-a interesat în lumea fotbalului ce e cu ei. De unde sînt, cine sînt, dacă au aviz de la pompieri?

Cei care puneau întrebări erau chiar patronii de la Golden Ideas, care aflaseră de la pompieri.

Contactat, șeful ISU București, colonelul Mihai Guță, a spus că ”îmi amintesc parcă de meciul din 2015, dar eu nu am fost la el. Din cîte știu, s-a dat cu artificii reci”. Dar s-au înălțat pînă la acoperiș! ”N-am fost acolo, credeți-mă, de regulă acordul se dă de către noi, dar și de către poliție”. Șeful ISU a spus că mai multe se pot afla de la colonelul Aldoiu, șeful Inspecției de prevenire.

Întrebat dacă știe să existe vreo legătură privilegiată între oameni din ISU București-Ilfov și Daniela Niță și Cristian Niță, patronii de la firma Golden Ideas, colonelul Guță a spus: ”Nu am auzit de această firmă. Eu am 3.000 de oameni în subordine. Nu pot ști ce face fiecare”.

Dialogul cu Giani Aldoiu, șeful de la Inspecția de prevenire:

 

IMAGINI INCREDIBILE de pe Arena Națională cu spectacolul pirotehnic de la finala Cupei Ligii 2015, organizat de o firmă din Germania

------------------------------------------------------------------------------------

P R E C I Z Ă R I

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la eliberarea acordurilor pentru organizarea jocurilor de artificii cu obiecte pirotehnice, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să comunice următoarele:

În conformitate cu prevederile legale în domeniu, acordul pentru categoriile de articole pirotehnice III („de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni") şi IV (de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane) se solicită, în scris, la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, în a căror zonă de competenţă urmează să fie organizate evenimente.

De asemenea, facem precizarea că organizarea jocurilor cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile III şi IV este permisă în condiţiile existenţei acordurilor emise de către Primărie, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi avizului eliberat de către  inspectoratul de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Menţionăm totodată că, în conformitate cu prevederile art. 34 alin (2) din Legea 126/2005 – privind regimul materiilor explozive (republicată), jocurile de artificii cu articole pirotehnice pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a emis acorduri, au fost organizate în spaţii deschise, cu respectarea măsurilor specifice de protecţie, inclusiv a celor referitoare la distanţele de siguranţă ce trebuie respectate faţă de locuinţe, instalaţii electrice de înaltă tensiune, locuri de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalaţiile de gaze, păduri, etc.

În ceea ce priveşte informaţiile regăsite în mass-media conform cărora Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov ar fi eliberat acorduri pentru desfăşurarea unor spectacole pirotehnice pe Arena Naţională, precizăm faptul că, pompierii bucureşteni nu au emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015.

De asemenea, din documentele aflate în arhiva instituţiei, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au fost emise 10 acorduri (cinci în 2014 şi cinci în 2015), pentru evenimente cu articole pirotehnice organizate în spaţii deschise (ex. Piaţa George Enescu, Parcul Alexandru Ioan Cuza, Parcul Herăstrău, Parcul Kiseleff s.a.).

 

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA

BIROUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Next episode

Sora și nepotul colonelului Aldoiu, șeful celor doi pompieri de la Colectiv, au o firmă pe baza căreia se iau avize ISU