RORO

Piedone le-a amenajat un birou în primărie pompierilor care s-au făcut că verifică ”Colectiv”

Published at Monday, 18 April 2016, 13:04

Dintre cei care au făcut posibilă catastrofa din 30 octombrie 2015, Cristian Popescu Piedone este doar primul care se întoarce.

Vrea să conducă din nou.

Anunțul lui Cristian Popescu Piedone, ”mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4”, redeschide discuția felului în care autoritățile au ascuns adevărul despre contribuția lor la moartea celor 64 de oameni.

”Dincolo de chestiunile care țin de aprobările de funcționare acordate clubului, Piedone are și altă legătură cu ”Colectiv”, despre care puțini știu. E o pistă pe care nici procurorii nu au mers încă”, susține o sursă din ISU a ziarului.

În perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, Antonina Radu şi George Matei, doi inspectori de la ISU București au fost de la multe ori la ”Colectiv”. De fiecare dată, ei ajungeau ”în control” la club , venind din sediul Primăriei Sectorului 4. Apoi, se întorceau tot în instituția condusă de Cristian Popescu Piedone.

”Pompierii și primăriile erau mînă în mînă. De fapt, inspectorii ISU București Ilfov aveau birouri în primăriile de sector. Piedone știa foarte bine acest lucru”
- sursă a gsp

Așa era moda înainte de Colectiv. Se crea intenționat confuzie. Pompierii de la prevenire și control umblau în oraș în civil. La unele sectoare aveau și hîrtii cu ștampila Primăriei.  Așa încît, cei de unde descălecau inspectorii nici nu știau prea bine cu cine au de-a face: primărie sau pompieri”, povestește aceeași sursă de la ISU.

Conducerea ISU din 2015, Duță - Aldoiu - Șchiopu, a încercat să oprească acest mod de lucru în care inspectorii de pompieri, cadre militare plătite de Ministerul de Interne, stăteau prin primării și ”deveneau complicii tuturor șmecheriilor de acolo, plus că cereau sponsorizări pentru pompieri, dar și personal pentru ei”.

Însă n-au reușit să-i recheme în unitate decît cu cîteva luni înainte de ”Colectiv”.

Între timp, răul fusese produs.

”Colectiv” funcționa, toată lumea știa de el, numai că, imediat după catastrofă, autoritățile au spus că habar n-aveau de club.

Inițial, minciuna a ținut, în primul rînd pe fondul încrederii publice în Raed Arafat, care a fost principalul comunicator din partea statului în acele zile. 

La cîteva zile după, s-a aflat că Antonia Radu și George Matei fuseseră la club ”în control”. Procurorii DNA susțin azi că, de fapt, cei doi inspectori ISU au fost la ”Colectiv” ca să-i ajute pe patroni să mimeze legalitatea în materie de siguranță de la incendii.

”Cei doi au fost acolo pe cont propriu, instituția nu știa nimic”, au reacționat imediat șefii pompierilor, în frunte cu Arafat.

Era o minciună particulară, nu una oficială, asta a susținut ISU.

Întrebat în acele zile dacă acești doi pompieri aveau biroul în primăria lui, Popescu Piedone a spus ”Nu, nici vorbă!”. La cîteva minute, șefa de PSI de la Primărie l-a contrazis pe Piedone, amintindu-i exact etajul și camera unde stăteau cei doi inspectori de pompieri. 

După o lună s-a vădit că nu doar Piedone, ci și conducerea ISU și IGSU mințise. Gazeta a produs o hîrtie care circulase la cele mai înalte nivele ale IGSU și ISU și pe care apărea ”clubul Colectiv - fabrica Pionierul, strada Tăbăcarilor 7, Sector 4, București”.

Minciuna era un mecanism instituțional.

Mai apoi, apariția publică a primului apel de la 112 a întărit ideea că autoritățile au mușamalizat povestea încă din secunda zero a catastrofei. Primul pompier care răspunde la 112 în seara zilei de 30 octombrie 2015, ora 22:32, spune: ”Știm, domnule, unde este clubul Colectiv!”.  

Cunoscînd acum toate acest lucruri, imaginați-vă panica autorităților, dar și cinismul lor, de vreme ce au avut îndrăzneala să nege că știau de ”Colectiv”.

Autoritățile au negat deși ele știau că STS are o înregistrare la 112 cu un pompier care spune ”Știm unde este clubul Colectiv” și, de asemenea, că există o cerere de deplasare la un concert la același club, pe care ISU a refuzat-o!

Trebuie să practici o disociere de realitate și o uriașă încredere în tine și în faptul că sistemul va păstra aceste lucruri secrete ca să infirmi tot, cu seninătate, în fața spitalelor unde creștea numărul morților.

Peste cîteva zile, se vor împlini 6 luni de la acel telefon disperat.

Multe mistere continuă să reziste.

Într-o privință însă, faptele sînt însă clare.

De la cel mai înalt nivel instituțional al IGSU și pînă la conducerea operativă a ISU, de la la inspectorii care-l aveau în raza de control și pînă la primul militar care s-a nimerit să fie atunci de serviciu la 112, ISU și din Primărie știau unde este amplasat și ce se întîmplă la clubul Colectiv!

Și toți au mințit. Au ascuns oamenilor că au știut.

Piedone se întoarce la primărie.

Next episode

Numele a sute de medici schimbate ca să pice la comisia ”aranjată” pentru examenul de specializare!