RORO

Cifre oficiale de la ISU: "Din 24 de sponsori, în trei ani, 4 au fost amendați cu cîteva sute de lei”. Și e doar un eșantion

Published at Monday, 7 December 2015, 07:12

Cifre care vorbesc despre cum au afectat sponsorizările controalele. Și încă o informație: din lipsa benzinei, pompierilor de la Intervenție li s-a ordonat de la IGSU să nu mai facă vreme de patru ani recunoașterile la care erau obligați!

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Două noutăți legate de responsabilitatea pompierilor în circumstanțele tragediei de la Colectiv:

I. ”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, ne-a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop.

Practic, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizații și toți 9 au obținut autorizații pentru 24 de puncte de lucru.

Nu e vorba de toți sponsorii Asociațiilor de pompieri și ai ISU, care sînt de ordinul sutelor în București, ci doar de cei care apar într-un singur număr al revistei Asociației pompierilor, numărul din septembrie 2014.

De unde s-a pornit?

Mai mulți inspectori pompieri au declarat ziarului că în anii 2012-2014 li se impusese de către conducerea ISU un plan de cules sponsorizări.Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale.

Sponsorizările se făceau fie pe Asociații, fie direct la ISU.

Situația semnalată la București este asemănătoare în toate județele, au confirmat mai multe surse.

Potrivit unui magistrat militar, care a judecat arestarea pompierilor George Matei și Antonina Radu, ”sponsorizările fac parte din lanțul de vinovății care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv”, pentru că, odată sponsorizați, pompierii nu-i mai pot controla corect pe cei de la care primesc bani.

La ISU București-Ilfov, sponsorii erau trecuți în revista glossy a Asociației Pompierilor.

Redactorul șef al revistei era chiar Stelian Duduș, șeful ISU din momentul în care cei doi pompieri acum reținuți și trimiși în judecată au fost, potrivit procurorilor DNA, în control pe cont propriu la Colectiv.

Din maldărul de reviste ”Dealu Spirii”, care apare o dată la trei luni, am cules numărul 9, editat  chiar în septembrie 2014, luna cînd DNA susține că inspectorii au aflat pentru prima oară de clubul Colectiv.

Pe coperta numărului este fostul inspector șef Stelian Duduș, purtînd steagul unității, cusut cu fir de aur și finanțat tot din sponsorizări.

Gazeta Sporturilor a solicitat pe 11 noiembrie 2015 conducerii ISU să facă public cîți dintre cei 24 de sponsori care apar în revista din septembrie 2014 au fost controlați, cîți au primit autorizații și cîți au fost amendați.

Răspunsul sosit pe 5 decembrie 2015: toți cei care au cerut au fost autorizați. Restul aveau deja autorizații sau nu aveau nevoie.

Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.

Vreme de trei ani, la acești 24 de sponsori au fost, în total, 12 controale de prevenire. Ceea ce înseamnă că, din 2012 și pînă în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată, dacă nu și mai mulți, în cazul în care au fost făcute mai multe controale la aceeași societate.

În urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment și 4 au fost amendați cu amenzi de cîteva sute de lei.

Pînă la tragedia de la Colectiv, amenzile din lege erau foarte mici. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an!

II. Din cauza tăierii de costuri, un ordin al IGSU a sistat din 2010 și pînă în 2014 recunoașterile din teren ale pompierilor de la intervenție!

Aceste recunoașteri sînt obligatorii prin Ordinul ministrului de interne nr. 1134 din 2006.

facsimilBUN

”Pompierii au obligația să facă o recunoaștere a obiectivelor astfel încît , dacă se produce un incendiu, să aibă planuri, să cunoască în detaliu căile de acces și restul informațiilor despre clădiri”, explică cineva din sistem. ”Mai pe românește, să fie familiarizați cu locul”, spune sursa.

Am discutat chiar cu un pompier de la intervenții de la ISU București:

33

de subunități de intervenție sînt la ISU București-Ilfov. Ei fac recunoaștere la un obiectiv pe lună din miile pe care le au unele dintre ele pe raza de activitate.

40.000

de obiective sînt înregistrate în București-Ilfov. Deși doi inspectori fuseseră acolo și există cel puțin un document în care s-a cerut participarea  la un concert, Colectiv nu era printre obiective.

Next episode

Pompier demis: ”Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire care a dus la Colectiv!”