RORO

”Răniții sînt spălați cu apă de la robinet?”. ”Da. Cu filtru n-are debit. Dar vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe cei de la Colectiv, dar nu ne întrebați și ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă la Brașov?!”

Published at Thursday, 3 December 2015, 18:12

Adrian Stănculea, șeful ATI de la Spitalul de Arși pune cîteva întrebări despre Colectiv ”pe care nu le veți suporta”

UPDATE: "Dragul nostru băiat, hai să-ți spunem cum ți-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pămînt". Poți găsi pe facebook mesajul lui Narcis Hogea, tatăl care și-a pierdut fiul de 19 ani la 23 de zile după incendiul din Colectiv. Acesta se adaugă mesajului-manifest postat în urmă cu cîteva zile de un alt părinte îndoliat, Eugen Iancu

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Înainte de a trage în mesager, adică în medicul care a vorbit, băgați de seamă că oficialii Spitalului de Arși i-au confirmat spusele. Există, desigur, și diferențe de opinie, există și sentimente decontate între medici, dar faptele principale sînt asumate de toate părțile.

Cînd se ajunge în acest punct, înseamnă că nu mai e nimic de ascuns.

Și, orice iese la iveală, aia e! Ne convine sau nu, aia e.

Medicii din România par că au ajuns la limita răbdării și se comportă ca și cum nu mai au nimic de ascuns. Au început să dispară în fum iluzii precum faptul că avem cele mai curate județe din România, semnalate aici de Mixich.  Medicii înșiși ne aruncă în față adevărurile reci.

Precum această întrebare a unui medic: ”Vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe răniții de la Colectiv, dar nu sîntem întrebați ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă în incendiul de la Brașov?!”.

Tăcere.

Vom vorbi imediat și despre acest lucru.

Să le luăm pe rînd.

Ieri, într-o conferință de presă, Spitalul de Arși a confirmat majoritatea lucrurilor dezvăluite ieri pentru cititorii Gazetei de doctorul din interior.

”Da, trei răniți de la Colectiv spitalizați la noi au murit din cauza germenilor”, a spus Adrian Stănculea, șeful ATI și purtător de cuvînt al Spitalului de Arși.

E vorba doar de cei care au murit în Spitalul de Arși, dar situația suprainfecțiilor, potrivit lui Stănculea, ”este aceeași în toate spitalele”.

Oficialul spitalului a insistat pe ideea că ”răniții au primit cele mai bune îngrijiri posibile în România, dar evident că nu la nivel european”.

Reluăm discuția cu medicul care a dorit să i se păstreze anonimatul:

INTERVIU ”Unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși”

”Am văzut cîteva hîrtii care circulă în spital de la INML. Am senzația că unele familii au realizat ce se întîmplă și au început să solicite informații”
- Medic de la Spitalul de Arși

De partea oficială a lucrurilor, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși, are propriile răspunsuri. ”Dar și întrebări pe care să văd dacă le veți suporta”.

INTERVIU ”Ani de zile au ars amărîții și nu ați întrebat de ei! Și la ei erau bacterii!”

100.000

de euro, în medie, este costul tratamentului unui mare ars în România, cost pe care îl decontează Casa de Asigurări de Sănătate către Spitalul de Arși

”Realizez că e riscant ce spun, dar ascultați-mă: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au? Toți sînt pacienții noștri”

”Nu ne întrebați pe noi de ce s-a făcut centrul modern de arși nu aici, ci la Floreasca. Și nu ne întrebați pe noi de ce nu funcționează. Am văzut că acolo s-a luat o cameră hiperbarică. Am fost și noi întrebați dacă vrem una. Cu 300.000 de euro luăm ceva cu adevărat util, nu o cameră hiperbarică, care nu are nici un studiu serios medical în spate”

”Ca să vedeți cît înseamnă condițiile de spital nou, cel mai mare succes al Spitalului de Arși a fost atunci cînd i-am salvat pe toți cei 5 mineri arși la Petrila, în 2008. Au fost cazuri grave, dar au avut șansa să fie internați într-o secție de terapie intensivă modernizată, practic nouă, necontaminată cu bacterii”
- Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși

Guvernul Victor Ponta și-a asumat și a demisionat.

Dar bacteriile nu demisionează.

Ele sînt aici, cu noi, și, din cîte se pare, ne arată pe toți cu degetul.

PS: Muncitoarea a murit în Spitalul Județean Brașov.

sursa foto: Agerpres

Next episode

Medic: ”La Bagdasar, răniții au fost mutați într-o secție care nu avea avizul Ministerului Sănătății”. Luați-vă TVR înapoi că altfel pierdeți tot!