ENEN

Un medic iese la lumină. Camelia Roiu: ”Guvernul Cioloș greșește dacă crede că va curăța spitalele cu aceiași manageri care le-au ținut în mizerie!”

Articol publicat marţi, 19 iulie 2016, 23:07

Doctorul ATI care a făcut publice, în decembrie 2015, infecțiile nosocomiale, iar în iulie 2016 a oferit filmul cu viermii a decis să-și facă cunoscută identitatea.

UPDATE: Comunicat Ministerul Sănătății: Pilotul internat la Bagdasar-Arseni s-a infectat în spital, nu de la apa de baltăMinisterul Sănătății a publicat azi un comunicat în care confirmă că pilotul Marian Cojocaru a contractat în Spitalul Bagdasar-Arseni două bacterii rezistente la antibiotice. Pilot şi administrator al Aerodromului Comana, acesta zbura cu paramotorul, pe 10 iulie, în momentul în care aparatul s-a prăbuşit, din motive încă neclarificate de anchetatori. Este pentru prima dată când se iau măsuri pentru izolarea celorlalți pacienți de la Terapie Intensivă."Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezență la pacient și provin din spital. Drept urmare, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul secției de terapie intensivă. În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive:• Pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului.• Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.• Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o „baltă”.Inspectorii sanitari au dispus următoarele măsuri:• Supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1• Reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție• Intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare• Asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secțiiSocietatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei", scrie în comunicat.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Într-o apariție publică mai puțin obișnuită pentru cadrul oficial al unui premier, Dacian Cioloș a acuzat "lipsa de omenie" a sistemului sanitar din România, vizibilă în două cazuri pe care le-a nominalizat: Hexi Pharma și Spitalul de Arși.

"Sunt doar cele care au ieșit la suprafață", crede șeful Guvernului.

El îi cheamă pe profesioniști, dar și pe cetățeni, să fie activi, să semnaleze și să se implice.

În celălalt capăt al Bucureștiului, fără legătură cu apelul lui Cioloș, ba chiar venind cu exemple că vorbele premierului nu devin fapte ale Guvernului, medicul Camelia Roiu decide să-și asume public statutul de doctor ce a oferit presei filmul cu viermi de la spitalul în care lucrează.

Face acest pas împotriva sfaturilor noastre, ale ziariștilor.

Și mai mult decât atât.

Ea este doctorul care a dezvăluit minciuna guvernamentală și a sistemului medical imediat după Colectiv.

Când a spus: "I-am salvat pe tineri dintr-o bombă de foc și i-am omorât într-o bombă cu microbi!".

A fost momentul când tema infecțiilor nosocomiale a devenit una de alertă pentru public și de negare pentru autorități.

Somități ale sistemului și înalți oficiali l-au contrazis cu furia notorietății lor pe medicul anonim.

"Din păcate am avut dreptate, așa-i?", întreabă Camelia Roiu, 47 de ani, care a ajuns un țâr de om după un zbucium de 6 luni.

- Explicați dumneavoastră oamenilor de ce ați decis să ieșiți public deși mai mulți oameni v-au sfătuit să n-o faceți? Pentru a fi corect informați cititorii, inclusiv noi, jurnaliștii, v-am spus că a vă face public numele va atrage o serie de riscuri asupra carierei de medic.

- Am hotărât să-mi asum public mărturia din decembrie, cea cu bomba de bacterii de după Colectiv. Și filmul video cu pacientul contaminat cu larve de muscă. De ce? Pentru că în ultimele zile m-am simțit vizată și chiar amenințată de colegi și …

-⁠ În ce sens amenințată?

- O clipă, vă rog, vă voi explica. Mai am însă un motiv pentru care am decis să-mi fac publică poziția.

-⁠ Vă ascultăm.

- Al doilea argument e acela că soluțiile oferite de minister nu rezolvă problema mizeriei din Spitalul de Arși, ci reprezintă doar o cosmetizare a acesteia. E o eroare a acestui guvern dacă crede că va face curățenie în spitale cu aceiași manageri care au tocat banii, ținîndu-le în mizerie.

"Au zis să fiu judecată pentru film"

-⁠ Luându-⁠le pe rând, vă rugăm, ce înseamnă că vă simțiți vizată?

- La raportul de gardă de vinerea trecută, la care nu am participat, s-a hotărât "potolirea, liniștirea și compromiterea mea".

-⁠ Poate că vi s-⁠a livrat o teorie a conspirației.

- Vă dau un alt fapt, o întâlnire la cel mai înalt nivel, la care de data asta am participat.

-⁠ Anume?

- În aceeași vineri de după apariția filmului cu viermii de pe bolnavul de la ATI, care a și murit, a urmat ședința cu medicii la care a participat și ministrul Vlad Voiculescu. Unul dintre colegii mei, medic chirurg, a început să spună că e inadmisibil ce s-a întâmplat, că trebuie întocmită o comisie de disciplină care să o judece pentru că medicul respectiv e mai vinovat decât vinovații.

"Eu am ținut legătura cu consilierii domnului ministru, dar am văzut că nu se întâmplă nimic. Și de asta am luat această decizie"
- Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

"Secretarul de stat a spus că aceste imagini nu trebuiau să existe"

-⁠ Fiecare are perspectiva sa.

- Da, dar ministrul a spus că nici el nu e de acord cu apariția filmului. Eu cum să mă simt?

-⁠ Ce argumente a folosit colegul?

-⁠ Că nu se poate să dai din bucătăria ta.

-⁠ Și ministrul?

- Ministrul Voiculescu a afirmat că nici el nu e de acord cu asemenea practici, dar că nu crede că această comisie ar avea o baza legală. Ca să redau complet, imediat apoi ministrul le-a explicat colegilor că, pe de altă parte, atunci când autoritățile nu reacționează la sesizări, presa rămâne ultima soluție ca oamenii să afle ce se întâmplă.

- Deci poziția ministrului vi s-a părut o poziție la media întâmplărilor, care să împace pe toată lumea?

- Aceasta a fost senzația mea. Poate greșesc. Deși nu știu dacă greșesc. Am văzut-o și pe Monica Grigore, secretar de stat, prezentă la ședință, care a dat aprobator din cap și a adăugat că este revoltată și nu vrea să-și imagineze ce a simțit familia pacientului cu viermi când a văzut filmul. Dar că, pe de altă parte, aceste imagini nu trebuiau să existe.

"Ceea ce este șocant este că pentru o parte dintre cei din conducerea spitalului și pentru medicii prezenți, problema nu era cum, de ce s-a ajuns la viermi, ci de ce s-a filmat și a ajuns totul public"
- Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

"Vor soluții de la cei care au permis mizeria"

-Spuneați că al doilea motiv care v-a împins să ieșiți public este acela că nu aveți încredere în soluțiile Ministerului Sănătății.

- Sunt pur și simplu revoltată! Ministrul l-a rugat pe managerul interimar Nițescu, care deține și funcția de director medical de ani de zile și care a gestionat inclusiv viermii, să participe, împreună cu alți doi colegi, la găsirea de soluții. Pe scurt, le dă pe mână celor care au condus până acum rezolvarea problemei la întinderea căreia ei au participat din plin ca manageri! Se așteaptă soluții de la cei care au gestionat cu nepăsare mizeria din spital.

- ⁠Nu sunteți sentențioasă?

- Am cel mai mare respect pentru personalul medical din Spitalul de Arși. Sunt colegii mei. Dar aici vorbesc despre actul de management. Cum să aibă ei un program de măsuri, cu secția de terapie închisă pentru 30 de zile cu igienizare și montare de uși glisante, aer condiționat după ce puteau face toate acestea atâția ani sau măcar în cele 6 luni de la Colectiv?!

- Uitați, și ei spun despre dumneavoastră că n-ați fost prezentă în noaptea de la Colectiv.

- În acea noapte m-am culcat devreme, eram de gardă a doua zi, și singurul apel primit a fost de pe un număr necunoscut. Am aflat de tragedie abia când m-am trezit. Era treaba mea, ca medic, să pun la punct un sistem prin care în momente de criză să putem fi găsiți toți?! Dacă reducem toată discuția la ideea că în Spitalul de Arși e o nebună care se ceartă cu toată lumea rămânem fix în cadrul pe care actuala conducere l-a creat ani de zile.

16

ani de experiență are doctorul anestezist Camelia Roiu la Spitalul de Arși: până în 2000 a fost medic-rezident la Spitalul Municipal

"S-a confirmat tot ce v-am povestit"

- ⁠În ce sens?

- Eu eram considerată oaia neagră și acum un an, și acum 6 luni. Apoi a venit Colectiv. Spuneți-mi ceva, vă rog: am avut dreptate în tot ceea ce am făcut public sub anonimat?

- Faptele enunțate de dumneavoastră au fost verificate și au fost corecte.

- Da, s-a confirmat tot! Din păcate, mai multe decât atât, pentru că nu aveam de unde să știu în decembrie 2015 că vor exista viermi pe pacienți în iulie 2016. Dar așa se întâmplă când oficialii nu ascultă avertismentele. Eu nu spun că sunt perfectă, în nici un caz! Dar am văzut niște lucruri, nu le-am acceptat și am luptat cum am putut să le schimb.

- Conducerea spitalului susține că nici dumneavoastră nu raportații infecțiile nosocomiale! E adevărat că n-ați raportat nici o infecție?

- Da, e adevărat, deoarece aceasta era politica spitalului. Primele infecții au fost recunoscute de spital abia după mărturia mea din decembrie 2015.

- ⁠La poliție ce-⁠ați declarat despre cazul cu viermi?

- Eu nu-mi atac colegii, nici n-am de ce. Acestea sunt condițiile la Spitalul de Arși, asta am spus. Dar acum discut decizii manageriale, nu penale. Să le dai pe mână acelorași oameni bani și putere de decizie eu nu înțeleg.

"La noi trebuie ori să-L ai pe Dumnezeu, ori un medic care să lupte cu tine până în pânzele albe, ori o genă bună" - Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

"100.000 euro, aruncați pe geam"

- ⁠Ce soluție ați avea dumneavoastră?

- Întâi să recunoaștem că investițiile de 100.000 euro reprezintă bani aruncați. În Spitalul de Arși avem piocianic rezistent la absolut toate tratamentele antibiotice și care nu poate fi exterminat prin uși glisante și aer condiționat. De piocianic nu se scapă decât prin demolare.

-⁠ Soluția?

- O nouă clădire, dotată la standardele internaționale. În tratamentul arșilor cheia succesului stă în asepsie. Este principalul lucru care contează. Sunt studii internaționale care arată că un ars infectat costă de zeci de ori mai mult decât investiția în măsuri de asepsie, dezinfecție, izolarea pacientului.

- ⁠Asta durează. Și soluția imediată?

- Durează, dar trebuie începută! Soluția imediată: un spital modular amplasat în curtea unui spital multidisciplinar. Locuri există în București.

-⁠ Da, dar ar fi un uriaș efort organizatoric.

- Păi, acest guvern parcă asta a spus! Că politicile noastre de sănătate trebuie concentrate pe siguranța pacientului și nu pe bunăstarea firmelor de medicamente și echipamente sanitare.

"Pentru mine, ca medic, mărturia din decembrie, după Colectiv, a fost punctul zero. Nu am mai putut suporta minciunile vândute publicului, că avem de toate și că pacienții sunt tratați ca în străinătate. Și acum nu am mai putut asista neputincioasă la un malpraxis de sistem, nu de act medical"
- Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

- Care este diferența dintre ce se poate face și o himeră în medicina românească acum?

- Să răspundă cei care au putere de decizie! Eu, ca medic, vă pot relata o diferență în fața căreia nu mai putem asista imobili la infinit: americanii pierd un om ars din zece, noi salvăm unul din zece! De aceea era esenţial să-i transferăm afară pe cei de la Colectiv.

- Au fost și cazuri care au supraviețuit...

- Eu nu sunt un medic iubit de prea mulți colegi, dar sunt un medic apreciat profesional. Am avut de curând un pacient cu arsuri de grad III, 40%, foarte grav. I-am zis chirurgului, care avea rețineri, să-l opereze în acea zi, că moare. Am avut mare dreptate. A supraviețuit.

90%

din marii arși supraviețuiesc în Statele Unite

90%

din marii arși mor la Spitalul de Arși din București

"Vreau să ajut și pacienții, și colegii"

-⁠ De ce avem o astfel de rată de mortalitate?

- Contaminarea cu bacterii agresive apare la 24-48 de ore de la internare. Apa de la renumita baie e contaminată, la fel și apa din blocul operator. Sunt probe prelevate de mine și duse la laborator.

- Este Spitalul de Arși un caz izolat?

- Toate spitalele, cu câteva excepții, au această problemă a bacteriilor intraspitalicești. Din păcate, această problemă a scăpat de sub control.

- ⁠DSP-⁠ul nu a găsit aceste contaminări?

- Nu știu dacă este vorba despre incompetență, complicitate sau nepăsare. M-am consumat enorm dacă să ies să vorbesc sau nu. Nu vreau să le fac rău colegilor mei. Vreau să ajut atât medicii, cât și pacienții. Pentru că, din toate discuțiile pe care le am, constat că problema infecțiilor nosocomiale a scăpat de sub control la multe dintre spitalele din țară.

Episodul următor

Inspecția sanitară a retras ”apă îmbuteliată infestată cu bacteria E.coli” și ”dezinfectanți neconformi”, dar birocrația din Ministerul Sănătății nu vrea să facă publice numele firmelor!