RORO

Unitatea nefuncțională de arși din ”Floreasca” a fost realizată de sponsorul lui Oprescu, care a concurat singur. Firma: ”Am cîștigat corect!”

Published at Wednesday, 4 November 2015, 12:11

O investigație RISE Project continuă dezvăluirile Gazetei și indică legăturile dintre apropiații primarului și sistemul medical. Contactată azi de ziar, firma confirmă contractul de 9 milioane de euro, dar neagă că a fost cu dedicație.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

1a

1

Gazeta a luat la mînă caietul de sarcini unde a găsit exact dotările cerute de Spitalul ”Floreasca”, dedicate arșilor și livrate, dar nefolosite

Ieri seară, chiar în orele în care zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, RISE Project a dezvăluit, într-o investigație semnată de Ionuț Stănescu și Roxana Jipa, că Unitatea nefuncțională de arși de la ”Floreasca” a fost construită de un om de afaceri partener cu familia lui Sorin Oprescu.

Firma Gemedica este deținută de Aurel Galea, sponsor al campaniei electorale al primarului Bucureștiului și partener de afaceri într-o altă firmă cu același Sorin Oprescu.

Acum înțelegem mai bine indignarea medicilor din Spitalul de Urgență Floreasca, în momentul în care au dezvăluit pentru ziar că această secție este nefuncțională.

”Noi operăm în săli normale, cu pericole crescute pentru cei arși, iar Unitatea modernă de arși nu funcționează din motive neștiute”
- chirurg de la ”Floreasca”

Luni, cînd am preluat, verificat și apoi publicat mărturia medicilor exasperați a fost o zi dificilă dificilă. În acel moment, medicii și spitalele erau în percepția publică populate exclusiv de eroi. Dintr-o dată, era incomod pentru șefii Sănătății, pentru cei de la ”Floreasca”, dar și pentru public să se afle că:

  1. Vreme de 15 ani, statul investise la Spitalul Floreasca peste 4 milioane de euro numai în echipament medical, 9 milioane de euro în total aflăm acum de la RISE Project, într-un pavilion special pentru arși.
  2. Investiția fusese făcută special pentru accidente colective, de mari proporții.
  3. Unitatea fusese inaugurată, în prezența ministrului Bănicioiu, pe 9 iunie 2015.
  4. Unitatea modernă nu a funcționat niciodată.
  5. Nimeni n-a fost tratat sau operat vreme de 7 luni de la inaugurare și nici unul dintre răniții grav din clubul Colectiv nu a fost dus acolo.

În dimineața de luni, luat prin surprindere, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că ”știu de la doctorul Lascăr că Unitatea este nefuncțională, dar că va deveni funcțională în cîteva zile”. La întrebarea de ce au inaugurat-o dacă nu merge, Nicolae Bănicioiu a răspuns: ”Păi am fi pierdut banii de la Banca Mondială”. 

Imediat după ce au aflat că ne interesăm de subiect, avusesem o discuție telefonică în direct cu ministrul Sănătății la Europa FM, șefii de la ”Floreasca” au intrat într-o ședință. ”Vor decide ce să facă și ce să spună”, ne-a dezvăluit cineva.

La finalul ședinței, Ioan Lascăr a susținut altceva decît Bănicioiu: ”Unitatea e funcțională, dar e o decizie medicală a noastră să nu separăm bolnavii. O vom folosi, poate, în zilele următoare”.

Imediat, sursele medicale au revenit. ”Unitatea nu e funcțională! Ei încearcă să ascundă adevărul”, au spus doctorii. Ce se întîmplase cu banii Băncii Mondiale?!

2

mil. euro este profitul Gemedica pe 2014, la o cifră de afaceri de 16 mil. euro

În seara de luni, la emisiunea lui Liviu Mihaiu de la TVR, i-am spus lui Nicolae Bănicioiu că este cam ofensiv, avînd în vedere realitatea: unitatea modernă nu tratează pe nimeni chiar cînd e mai multă nevoie de ea.

În direct la televiziunea publică, ministrul a încercat, pentru prima oară, să amestece lucrurile, spunînd că ”secția lui Lascăr funcționează”. Numai că noi ne refeream la Unitatea modernă adăugată secției, nu la secție.

Ieri, colegii de la RISE Project au dezvăluit cine a încasat banii.

Aurel Galea, omul care a dotat cu echipament medical Unitatea inaugurată, dar nefuncțională, a fost dezvăluit încă din 2011 de Kamikaze ca un sponsor al lui Sorin Oprescu.

RISE scrie că Gemedica, compania lui Galea, a concurat singură în contractul Unității de arși. De fapt, Gemedica a participat singură la toate contractele pe care le-a cîștigat la ”Floreasca”. În număr de cinci.

Unitatea care a făcut obiectul contractului e parte a Clinicii de Chirurgie Plastică, condusă de Ioan Lascăr.

Contractul a fost atribuit în 2013 și a avut valoarea de 38 de milioane de lei.

Gazeta a contactat un mai mulți oameni de la Gemedica. Unul dintre directori exprimă poziția oficială a companiei și a acceptat un scurt interviu, dar nedorind să-i apară numele:

”Nu din cauza echipamentelor noastre nu funcționează Unitatea de arși de la Floreasca. Nu cred că avem vreo problemă”
- Director Gemedica
Next episode

Ministrul sănătăţii l-a demis pe directorul de la Floreasca după ce n-a găsit la serviciu pe nici unul dintre cei 10 medici școliți în Franța!