ENEN

După 15 ani de investiții și 7 luni de la inaugurare, ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca nu a fost încă folosită

Articol publicat luni, 2 noiembrie 2015, 08:11

Corpul de spital fusese gîndit fix pentru ”operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”. Ioan Lascăr explică de ce nici un pacient nu a ajuns acolo de 7 luni. Nici măcar răniții de la ”Colectiv”.

UPDATE: COINCIDENȚĂ TULBURĂTOARE. Un cititor semnalează că Spitalul Floreasca a publicat pe site un anunț de angajare pentru Unitatea modernă de arși chiar pe 30 octombrie 2015, cu cîteva ore înainte de catastrofa din club. O altă realitate a sistemului românesc de sănătate: la 7 luni după inaugurarea din aprilie 2015, centrul este nefolosit și personalul încă se recrutează.

spitalul_clinic_floreasca_anunt

UPDATE:Iată ce prevăd documentele Băncii Mondiale prin care s-a asigurat finanțarea. ”Civil works and endowment with equipment will include the: (a) rehabilitation of intensive-care units; (...) (e) creation of four new burn units (with roughly six beds each within a regional hospital);  Four burn units of 6 to 8 beds each will be created in Bucharest, Iasi, Timisoara, and Tirgu Mures, in order to achieve an equitable distribution at the national level of the capacity of severe burn treatment and to avoid long-distance transfers.  The burn centers require the complete endowment of at least two operating rooms, one septic and one aseptic room for each center, and the creation of rooms with positive and negative pressure”

31 de tineri au murit. Ce punem la dispoziția doctorilor care încearcă din răsputeri să-i salveze pe cei 90 de răniți în stare critică și gravă?

691808-01

Povestea care urmează ne-a fost spusă chiar de către medici. Și nu am publicat-o pînă cînd n-am avut toate pozițiile oficiale, chiar dacă unele sînt contradictorii.

Pe 9 aprilie 2015, la Spitalul de Urgență Floreasca se inaugura ”Unitatea modernă pentru arși”: un corp special de spital, format din 6 saloane și o sală de operații.

”Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgenţă Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar şase unităţi de acest fel”, descrie Mediafax.

”Bolnavii cu arsuri profunde, care acoperă peste jumătate din suprafaţa corpului, vor putea fi trataţi ca în Occident în noua unitate a spitalului Floreasca. Arsurile grave vor fi tratate într-o sală specială, unde se pot face şi operaţii în caz de calamităţi şi accidente colective. Pacienţii vor putea fi îmbăiaţi, conectaţi la aparatele care-i ajută să respire şi să nu simtă durerea”, relatează TVR. Aici puteți vedea știrea din aprilie 2015 de la TVR. Asta după ce, despre calvarul construcției și dotării acestui centru relatase și Anca Grădinaru la Antena 1 în 2012. Problemele se rezolvaseră, spuneau oficialii în aprilie 2015.

”Sînt şase saloane în total, cu doar un pat pe salon. Astfel, pacienții nu vor mai risca să ia microbi de la alţi bolnavi” - Știrea TVR despre inaugurarea ”Unității moderne pentru arși” 

"Această Unitate este unică în ţară. Repet, este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial”, a spus şeful Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, pentru Mediafax.

Medicul a explicat: ”Aveam 40 de paturi, acum avem în plus şase, aveam două săli de operaţie în departament şi una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Această unitate este destinată în exclusivitate arşilor grav, cu peste 50% din suprafaţa corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil cîteva zeci pe an". Doctorul a mai spus că ”unitatea are deasupra o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon”.

Investiția a durat 15 ani.

Construcția a început în 2000, a fost realizată cu fonduri de la primăria Sectorului 1 și a fost finalizată în 2008. Apoi, din 2008 și pînă în 2014, dotările medicale au costat peste 4 milioane de euro și au fost asigurate de Ministerul Sănătății.

După 15 ani de chin, pe 9 aprilie 2015, Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată.

Pe 30 octombrie 2015, cînd oamenii arși în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Floreasca, ei nu au fost duși în cele 6 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.

Pentru că Unitatea modernă pentru arși nu a funcționat. La scurt timp după inaugurarea festivă, probleme tehnice au împiedicat-o să devină operațională. Și nu a tratat nici un pacient.

Intrat la telefon în această dimineață la Europa FM, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus inițial că unitatea specială "e în stare de a fi funcțională".

Întrebat ce înseamnă "în stare de a fi funcțională", ministrul a admis că "din cîte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în cîteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică". Ministrul a mai spus că a fost inaugurată în aprilie pentru că altfel am fi pierdut banii de la Banca Mondială, care finanțează proiectul.

Purtătorul de cuvînt de la Urgență Floreasca și șeful UPU, Bogdan Oprița, a declarat unui reporter Europa FM că "nu discut această chestiune, vă rog întrebați-l pe doctorul Lascăr".

După ce am avut dialogul cu ministrul la Europa FM, conform mărturiei unui oficial al spitalului Floreasca, acolo a avut loc o ședință.

Într-o convorbire telefonică pe care am avut-o imediat după ședința de la ”Floreasca”, profesorul Ioan Lascăr a admis că ”pînă acum, Unitatea modernă de arși nu a fost folosită de cînd a fost inaugurată pentru că nu am avut mari arși și au fost, e adevărat, și niște probleme la sistemul de aer”.

Medicul Ioan Lascăr a explicat că ”Unitatea a avut, într-adevăr, probleme tehnice, dar s-au remediat. Am optat să nu operăm în acea sală pentru că avem 14 internați și noi operăm în trei săli în același timp. Am dedicat o zonă a terapiei intensive pentru aceste cazuri. Nu am vrut să separăm bolnavii pentru că nici nu pot separa resursa umană pe care o am la dispoziție. Nu pot să-i pun pe medici să alerge cu liftul”.

”Am făcut totul spre binele pacienților”
- Profesor doctor Ioan Lascăr

”Vă înțeleg întrebările că e normal să vă întrebați și dumneavoastră și oamenii de ce nu o folosim dacă s-au băgat atîția bani. Dar e prea mică, în materie de capacitate, pentru situația de acum. Tocmai acum ne-am adunat într-o ședință și, pe măsură ce pacienții vor evolua, îi vom putea muta, eventual, acolo”, a spus doctorul Ioan Lascăr.

Episodul următor

Unitatea nefuncțională de arși din ”Floreasca” a fost realizată de sponsorul lui Oprescu, care a concurat singur. Firma: ”Am cîștigat corect!”