Procurorii DNA l-au trimis, luni, în judecată pe medicul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul spitalului Floreasca, pe care îl acuză de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave. Alături de acesta vor mai fi judecați managerul spitalului Floreasca din anul 2013, Alexandru Radu Macovei și șeful biroului de achiziții din aceea și perioadă a spitalului, Marina Magdalena Gontariu, pentru aceleași fapte.
Au mai fost trimiși în judecată administratorul firmei Gemedica Aurel Cătălin Galea precum și persoana juridică Gemedica, pentru faptele de complicitate la faptele șefilor de la Floreasca.
Licitație fictivă
Procurorii DNA arată că în anul 2013, Macovei, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr, în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea Gemedica, reprezentată de Galea, un acord-cadru.
Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”, arată Direcția.
Procurorii spun că în acest fel spitalul Floreasca a fost prejudiciat cu 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care 4.791.431 lei reprezintă diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de societatea Gemedica de la furnizorii săi și 3.422.400 lei reprezintă contravaloarea barocamerei, care nu a funcționat vreodată.
Procurorii notează că acești bani au intrat practic în buzunarul societății Gemedica.
Viciile achiziției
Direcția arată că în 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență iar în acest context, în 2013, după edificarea spațiului “Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, Gontariu și Lascăr, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul Gemedica, au întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale.
Viciile din documentația ce a stat la baza achiziționării aparatului medical, arată procurorii, au fost că valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori.
Un alt viciu a fost acela ca atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.
De asemenea, mai notează procurorii, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică iar documentația respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot și de managerul unității medicale, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitație și a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurența între aceștia și ofertantul care a câștigat licitația, respectiv Gemedica.
Barocameră nefuncțională și neinstalată
Barocamera nu este funcțională și nici instalată dar cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune, mai notează procurorii DNA.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trimiși în judecată, inclusiv în cazul societății Gemedica. Astfel au mai fost sechestrate conturi bancare ale lui Aurel Cătălin Galea.
Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în acest dosar cu cei 8.213.831 lei constatați drept prejudiciu.
Dosarul a fost trimis Tribunalului București pentru judecare.