O infirmieră spune că și celălalt pacient pe care s-au găsit lave a murit acum două zile.
UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat azi planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului de Arși din București, informează HotNews.ro. Printre activitățile vizate se numara igienizarea Secției de terapie intensivă (ATI), a blocurilor operatorii și a spațiilor de cazare, înlocuirea ușilor de acces în ATI și în saloanele pentru pacienți cu uși glisante cu senzori, dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI și săli de operație, includerea în schema de personal a unui post de infecționist și angajarea unui epidemiolog. Bugetul estimat pentru aceste activități este de 449.310 lei.
UPDATE: Asistenta șefă de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși este audiată de polițiștii Serviciului Omoruri. Potrivit unor surse judiciare, la audieri se va prezenta și medicul șef al ATI de la Spitalul de Arși, informează Agerpres.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan
Sînt zile complicate la Spitalul de Arși.
Ambii oameni care au avut larve de muște au murit.
Nimeni nu pretinde că viermii a căror filmare s-a înfipt în inima indignării publice ar fi cauza decesului.
”Dar amîndoi sînt morți acum”, confirmă chiar medicul care a difuzat imaginile către Gazeta Sporturilor.
Ministerul Sănătății, avocatul poporului, Inspecția Sanitară, procurorii și alte instituții au reacționat pe rînd.
În spital s-au petrecut lucruri neașteptate.
Imediat după ce asistenta-șefă a Spitalului de Arși a fost audiată de procurori în cazul pacientului decedat și filmat cu viermi pe el, o altă persoană implicată în caz, una dintre infirmiere, a povestit sub anonimat pentru Gazetă firul evenimentelor.
- Când ați observat prima oară viermii?
- Luni. În prima zi a acestei săptămîni. Era până în ora 15:00 când am văzut acel pacient. Eram trei persoane acolo, trei infirmiere.
- Cum ați reacționat?
- Ne-am dus la domnul doctor Stăncioiu. Acestuia i s-a transmis problema. Asta e procedura, chirurgul este cel chemat. "Ce-ai, mă, chiar așa?!", a reacționat acesta. Am înțeles că acum neagă, însă așa s-a întâmplat.
- Ce a făcut domnul doctor Stăncioiu?
- A venit cu noi, zicea și el "nu se poate", "nu se poate". S-a făcut primul pansament.
- Am înțeles că ar fi fost doi pacienți în această situație.
- E adevărat. Tot în aceeași noapte de alaltăieri a decedat și al doilea om.
- Înțeleg că a fost vorba de larve de muște.
- Exact.
- Cum de au rămas până a doua zi?
- Stați că nu știți cum e la noi! Când facem primul pansament, strângem acei viermi. Însă viermele caută să fugă de lumină, se trage. Culegem ce e pe suprafață, dar ce intră înăuntru nu putem. Practic, viermii se adăpostesc în corp. Apoi, se repetă figura la următorul pansament.
-Cît de frecvente sînt cazurile?
- De ani de zile! Am avut și anul trecut, am avut și acum doi ani. De fapt, pe fiecare vară, atunci când începe căldura, apar multe cazuri.
- În opinia dumneavoastră, care este cauza?
- Condiţiile existente în secţia de terapie. Aerul condiționat pus aici încă de la modernizare, de acum câțiva ani, nu a funcționat nici măcar o zi! Lucrăm în condiții de saună. Vă rog să ne credeți, când terminăm treaba suntem ude fleașcă! Fleașcă, inclusiv la sutien și la chiloți!
"Dacă nu se arunca o pacientă în gol, care a murit apoi, nici gratii pe la geamuri nu se puneau"
- Infirmieră Spitalul de Arși
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a reacționat rapid în cazul pacientului internat în secţia de reanimare a Spitalului de Arşi, în ale cărui plăgi se aflau larve de muşte. La nici 4 ore de la publicarea imaginilor, acesta a anunţat, într-o conferință de presă, că a luat în calcul închiderea Spitalului de Arşi din Bucureşti!
"Unde s-au înregistrat mai multe cazuri cutremurătoare", după spusele sale. A adăugat că activitatea spitalului va fi relocată în alte unităţi, că "eventualele victime ale unei viitoare explozii vor fi transferate în străinătate", că "Romania are o problemă ca ţară" şi că toată această situaţie este rezultatul "lipsei de viziune şi acţiune a managementului spitalului, care nu a cerut Ministerului Sănătăţii finanţare pentru aparate de aer condiţionat şi nici nu a astupat ferestrele fără plasă prin care intră muşte".
Voiculescu a încheiat spunând că "vinovaţii pentru această situaţie vor răspunde, poliţia se află acolo, dar nu putem învinovăţi tot personalul medical", precizând că doctorii i-au transmis că "pacientul în cauză fusese operat şi nu i se făcuse baia terapeutică pentru că înţeleg că protocolul nu recomandă acest lucru imediat după operaţie".
Dar nu așa se petrecuseră lucrurile, potrivit mărturiilor din spital.
Sursele ziarului a detaliat că, în paralel cu conferinţa de la Ministerul Sănătăţii, la Spitalul de Arşi, medicii de la ATI fuseseră convocaţi de către managerul Cristian Niţescu.
Tema? Cazul pacientului cu viermi, care a murit în cursul zilei de marţi.
Alături de cei 5 medici prezenţi a participat şi asistenta-şefă. În schimb, epidemiologul spitalului a lipsit, din motive neclare.
"Principala grijă a colegilor mei a fost să afle cine a filmat pacientul şi nu să căutăm împreună soluţii pentru a trata în condiţii optime pacienţii! Pentru ca actul medical pe care-l prestăm să nu mai fie compromis de igiena precară din secţie", a povestit Gazetei unul dintre medicii prezenți la ședință.
Acolo s-a aflat și cel în grija căruia s-a aflat pacientul, doctorul Tudor Andrei Stăncioiu, care a descris colegilor paşii terapeutici pe care i-a urmat.
Proceduri care diferă însă de cele transmise ministrului Vlad Voiculescu, după cum mărturisește sursa Gazetei.
Dialogul cu medicul care a furnizat imaginile.
- Este adevărat că pacientul cu viermi fusese operat de curând?
- A suferit o intervenţie chirurgicală, dar săptămâna trecută.
- Colegii dumneavoastră i-au transmis ministrului sănătăţii că pacientul fusese operat cu o zi înainte şi că nu era recomandată baia terapeutică...
- Nu este adevărat! Avea câteva zile de la intervenție. Fusese operat săptămîna trecută.
Oamenii fug de stigmatizare. E normal.
Cu cîteva zile în urmă, fugeau de cazul relatat de ziarului Puterea, în care avusese loc un transplant greșit de sînge.
În aceste două situații, trei pacienți au murit.
Sînt zile complicate la Spitalul de Arși.
Ce s-a întâmplat în urma publicării imaginilor: