ENEN

VIDEO » Apelul unui medic de la Spitalul de Arși: ”Difuzați această filmare pentru că Spitalul de Arși a ajuns să omoare oameni și ceva trebuie schimbat!”

Articol publicat joi, 14 iulie 2016, 02:07

Doctorul a filmat, în secția de reanimare a spitalului, un pacient pe ceafa căruia colcăie viermi.

UPDATE: Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului de la Spitalul de Arși din București prezentat în imaginile de azi de GSP. Acesta a fost filmat de un medic, într-un salon de la terapie intensivă, cu mai multe larve pe ceafă, în rănile provocate de arsuri.

UPDATE: Conferință de presă a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: "E inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv să nu fi învățat nimic. Concluzia e că nu putem închide întreg spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea UTS-ului (n.r. Unitatea de Transfuzii), ceea ce înseamnă că pacienții cu arsuri grave au fost redirecționați. Cu siguranță cei de acolo erau responsabili de pacienți și vor răspunde. Poliția Capitalei e acolo deja. Dacă avem o explozie în țară nu avem unde să ducem pacienții. Îi trimitem în străinătate! Dacă vin 5 pacienți în plus avem o problemă gravă ca țară". Declarațiile complete AICI!

UPDATE: În jurul orei 11, conducerea Spitalului de Arşi şi medicii secţiei ATI se vor întâlni într-o şedinţă de urgenţă. S-a demarat şi o anchetă internă.

UPDATE: O echipă de inspectori DSP București a demarat o anchetă la Spitalul de Arși, după imaginile publicate de GSP. "În această dimineață, o echipă de inspectori sanitari de la Direcția de Sănătătate Publică București deja s-a deplasat la Spitalul de Arși. Se duce să verifice situația de acolo, să verifice toate condițiile igienice. A existat un control în luna martie a acestui an în toate unitățile spitalicești din toată țara, inclusiv la Spitalul de Arși. La toate unitățile sanitare la care s-au constatat deficiențe. Este oarecum evident pentru toată lumea că există probleme de management la această unitate spitalicească, dar decizia de a închide un spital nu este una care se ia cu una, cu două. Dacă se impun sancțiuni, ele vor fi făcute”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, la Realitatea TV, citat de stiripesurse.ro.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul Adrian Stănculea, a declarat că pacientul a decedat și a lăsat să se înțeleagă că situația nu e unică în sistemul nostru de sănătate. "Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi", a spus Stănculea la Antena 3.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan


O mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar o mie de imagini nu nasc o idee, spune profesorul italian Giovanni Sartori.

Urmăriți imaginea! Atenție însă, nu există cuvinte care să vă prevină.

După aceea, mai vorbim și despre idee.

Imaginea este înfiorătoare.

Pe ceafa omului, în spatele urechii, sînt larve albe care au infectat corpul. Larve de muște.

Autorul filmului este un medic.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Pacientul este internat în secția Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

"Mai e un caz identic, însă n-am reușit să-l filmăm decât pe acesta", spune medicul.

"Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate,  larve de muște", adaugă.

Doctorul insistă ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale.

”Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Își motivează demersul: "Acestea sunt condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în acest spital! Și trebuie schimbate!”.

Nu e întîia oară

"Acum câțiva ani, un alt doctor a scris în fișa de observație a unui pacient că «în secția Reanimare există muște»”, povestește medicul pățania unui coleg de-al său.

”«Cum ai putut scrie așa ceva?!», au reacționat medicii Adrian Stănculea, șeful ATI, și Tudor Stăncioiu. «Condițiile pe care le oferiți pacienților nu sunt responsabilitatea mea, de-aia!», le-a răspuns, nervos, doctorul", relatează sursa.

Întrebat ieri în legătură cu imaginile filmate acum două zile în spital, Adrian Stănculea, șeful ATI, a răspus inițial că i se pare puțin probabil.

Mai apoi a oftat: ”Acestea sînt condițiile, nu avem condiții la ATI, știți de cînd ni s-a promis un spital nou?!”.

Și așa ajungem la ideea de dincolo de imagini.

Căci rămînînd la blamare nimeni nu progresează.

Un spital învechit de oameni

"Viermii stau pe pacient de cel puţin 24 de ore, de când a început să se vorbească de această problemă", spune doctorul care a filmat totul.

"Asta se întâmplă fiindcă nu se urmărește igiena pacienților, conducerea s-a resemnat”, completează el.

Spitalul de Arși este fondat în 1958, "o instituție medicală veche", cum se prezintă pe site-ul spitalului.

Așa e.

Dar aici, pe Grivița, funcționează de 23 de ani, nu de o eternitate.

Fondată de Agrippa Ionescu în clădirea actualului spital SRI de pe strada Arhitect Ion Mincu, unitatea medicală se mută în 1993 în actualul sediu aflat pe Calea Griviței, în locul maternității Steaua.

Arșii sînt îngrijiți în această clădire de două decenii.

Două decenii care s-au transformat însă în prea mult.

Degradarea spitalului a ieșit la iveală imedit după ”Colectiv”

”Spitalul e infectat și oamenii sînt într-o bombă de microbi”, spunea un medic pe 3 decembrie în articolul din Gazetă dedicat cazului Colectiv.

Oficial, cel puţin trei dintre victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv s-au stins în Spitalul de Arși din cauza infecțiilor nosocomiale căpătate aici.

Atât a recunoscut spitalul.

Dar Gazeta a publicat documente din dosarele medicale a 9 victime.

"I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă de microbi", a sunat avertismentul în 3 decembrie, sursa Gazetei.

"Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine, vă mulțumim!", reacționa supărat, dar frust, imediat după publicarea materialului din decembrie 2015, medicul Stănculea.

"În spital nu s-a schimbat absolut nimic deşi aici a fost identificată o bacterie extrem de agresivă, Piocianic rezistent la toate tratamentele antibiotice", spun medicii de la ”Arși”.

Om mort după o tranfuzie greșită de sînge

Probleme par fără sfîrșit aici, la ”Arși”.

Ieri, televiziunile au preluat știrea din siteul Puterea, potrivit căreia o pacientă internată la același spital a murit după o transfuzie cu o grupă de sânge greșită.

Femeia de 68 de ani fusese spitalizată după ce o mușcase un câine.

"La ATI nu avem nici aer condiționat"

INTERVIU. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea, recunoaşte faptul că pacienţii sunt trataţi în condiţii de igienă precară

- Domnule doctor, avem imagini cu pacienţi internaţi în secţia condusă de dumneavoastră pe ale căror răni colcăie viermi...

- Ce anume?!

- Viermi. Sunt cazuri frecvente în acest spital?

- Nu, Doamne fereşte! Am mai avut cazuri, dar la internare şi era vorba de pacienţi aflaţi într-o stare de mizerie fiziologică. Dar apoi sunt curăţaţi, spălaţi în unica şi celebra baie de la ATI şi dezinfectaţi.

- În cazurile de faţă este vorba despre pacienţi care au acumulat deja zece zile de la internare. Cum explicaţi această situaţie?

- Este, evident, vorba de larve de muscă, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece secţia ATI nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte... dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece acești pacienți trebuie curățați și pansați zilnic.

Despre soluție

În decembrie 2015, după ce a recunoscut infecţiile nosocomiale la o parte din victimele de la Colectiv, Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi, a declarat că "dacă cerem ceva, cerem un spital nou".

Solicitarea rămâne valabilă şi pentru şeful secţiei ATI. "Soluţia? O clădire nouă pentru acest spital şi înfiinţarea mai multor centre pentru arşi în ţară. Ştiu, asta ar fi în defavoarea noastră, dar în favoarea pacienţilor", a spus doctorul Stănculea.

O soluţie de criză înaintează şi medicul care a realizat filmarea. "Sunt spitale de campanie monobloc, dotate ca secţiile de terapie intensivă, dar de o sută de ori mai igienice decât acest spital".

Imaginile sînt insuportabile.

Orice idee e mai bună decît cea oficială.

Căci, oficial, se va merge înainte la fel.

Conform site-ului oficial al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, pe 30 iunie 2016 Spitalul de Arşi din Bucureşti se afla în curs de elaborare a raportului de acreditare.

Episodul următor

Personalul de la Spitalul de Arși spune că larvele nu sînt un accident: "Viermii apar în fiecare vară!"